سرمایه گذاری موفق به معنی در نظر گرفتن احتمالات مختلف در فرایند سرمایه گذاری شما بر روی یک پروژه یا یک کسب و کار و … هست. ممکن است بعد از مشورت با متخصصین مالی شرکت خود یا موسسات حرفه ای در این حوزه برای سرمایه گذاری در یک پروژه ترغیب شده باشید یا برعکس به دلیل مبهم بودن میزان و نسبت ریسک سرمایه گذاری به بازگشت سرمایه برای چنین سرمایه گذاری هایی مردد شوید. این موضوعات از آنجا ناشی می شود که در اقتصاد امروز دنیا بر خلاف۵۰ سال پیش همه چیز بر اساس میزان ثروت شما محاسبه می شود و ممکن است با یک اشتباه باقی عمر خود را در فشار و سختی ناشی از یک اشتباه در سرمایه گذاری بگذرانید.
قطعا شما هم برای یک سرمایه گذاری خوب به دنبال فرصت مناسب می گردید تا علاوه بر تامین آینده خود از دغدعه دوران بازنشستگی نیز رهایی یابید اما در عین حال ممکن است از ورود بی محابا به بازار سرمایه در هراس باشید و زیان مالی احتمالی شما را نگران کند. همچنین ممکن است در دوره هایی از افت های ناگهانی بازار زیان دیده باشید و به همین دلیل از میزان ریسک پذیری خود اطمینان کافی نداشته باشید. از سوی دیگر من به شما این اطمینان را می دهم که بازار سرمایه پیچیدگی های خاص خود را دارد و بسیاری از افراد در میانه مسیر از ورود به چنین بازارای منصرف می شوند. این موضوعات روانی از جمله مهمترین موانع بر سر راه ورد به بازار سرمایه به هر شکل آن است. پس در گام اول شما به روان شناسی خودتان و روانشناسی و شناخت کامل از ماهیت بازاری که میخواهید وارد آن شوید نیاز دارید.
من در دو مقاله پی در پی سعی می کنم مهمترین عوامل برای یک سرمایه گذاری موفق را برای شما توضیح دهم. با تکیه بر این موضوعات می توانید افت و خیز های احتمالی بازار را شناسایی کنید و در مواقع بحرانی بازار دچار آَشفتگی نشوید. به عبارتی دقیق تر با بکار گیری دقیق این اصول شما می توانید سرمایه خود را به بهترین شکل مدیریت کنید و گام به گام به کسب سود بیشتر نزدیک شوید.
۱- تفاوت میان پس انداز و سرمایه گذاری را درک کنید
پس انداز کردن در شرایطی معنی دارد که تورم در اقتصاد شما به شدت پایین باشد و ریسک های بزرگ مانند رکود در اقتصاد جهان یا سوانح طبیعی دور از انتظار باشد. همچنین پس انداز کردن برای برنامه ریزی ها و اهداف کوتاه مدت معنی دارد برای مثال کنار گذاشتن مبالغی برای مسافرت های خانوادگی یا خرید یک خودرو بهتر برای خانواده و یا بکار گرفتن پول پس انداز شده در صندوق اضطراری محل کسب و کارتان.
نگاه داشتن پول نقد، یا حساب های بانکی با سود محدود و کم از انواع پس انداز به حساب می آیند که اساس یا ریسکی به شما تحمیل نمی کند یا میزان ریسک آن بسیار اندک است و به شما از نظر روانی فشاری وارد نخواهد کرد. برای مثال در نگهداری پول نقد ریسک شما دزدیده شدن آن مبلغ است که در صورت نگهداری اصولی چنین ریسکی برطرف می شود.
سرمایه گذاری در مقابل عمل پس انداز قرار می گیرد و میزانی از ریسک را شما باید متحمل شوید. به عبارتی ممکن است شما بعد از انجام سرمایه گذاری نه تنها سودی کسب نکنید بلکه متحمل ضررهایی هم شوید. البته آن سوی سکه سرمایه گذاری هم سود های بسیار زیاد است و شما هم به همین دلیل به سمت سرمایه گذاری سوق پیدا می کنید.
بنابراین قبل از هر چیز تفاوت بنیادین این دو نوع برخود با پول را درک کنید. اگر با استراتژی پس انداز به سرمایه گذاری بپردازید و یا با رویکردی سرمایه گذاری پس انداز کنید، به جز آسیب مالی چیزی به دست نخواهید آورد.
۲- پیش از آغاز سرمایه گذاری وضعیت مالی خود را منظم کنید
به عنوان نکته مهم یادتان باشد که سرمایه گذاری موفق نیازمند صبر و پول غیر ضروری در زندگی است. شما به حقوق ماهانه خود که برای خرج و مخارج عادی مصرف می کنید نباید وارد سرمایه گذاری شوید. از سوی دیگر یک اصل در سرمایه گذاری وجود دارد که پیش از هر چیز آن را باید یاد بگیرید، سرمایه گذاری خود را با پولی که به آن نیاز ندارید شروع کنید تا با صبر و حوصله بتوانید با آن پیش بروید.
برای سرمایه گذاری خود یک برنامه بلند مدت طراحی کنید، اگر درآمد ماهانه شما به میزانی است که میتوانید مقداری پس انداز داشته باشید حتما این کار را در دستور کار اقتصادی خود قرار دهید. موضوع مهم دیگر که از نظر روانی به شما فشار وارد می کند رها شدن از بدهکاری ها قبل از شروع سرمایه گذاری هست. بازهم تاکید می کنم که تنها با پول آزاد خود اقدام به سرمایه گذاری کنید.
۳- اهداف خود را به صورت مشخص شناسایی کنید
قبل از شروع سرمایه گذاری هدف خود و برنامه دقیق برای رسیدن به آن هدف را مشخص کنید. اهدافی مانند افزایش ثروت، بازنشستگی آرام و یا موارد دیگر می تواند موضوع دقیق سرمایه گذاری شما باشد. در تعیین اهداف سرمایه گذاری خود در نظر داشته باشید که رویا پردازی نکنید. توهم منحصر به فرد بودن و توانایی های ذاتی بالا از خود را دور کنید و نگذارید که واقع بینی شما خدشه دار شود. هم از نظر میزان سود احتمالی و هم از نظر مدت زمانی که باید صبر کنید دقت لازم را داشته باشید. بنابراین برای مثال افزایش ثروت که یک مفهوم کلی است نمی تواند به عنوان هدف انتخاب شود شما باید دقیق با اعداد و ارقام سروکار داشته باشید و یک برنامه زمانی و مالی دقیق برای سرمایه گذاری خود تدوین کنید.
۴- نباید تنها بر سود بالاتر متمرکز شوید
یک وجه سرمایه گذاری ها ضررهای آن سرمایه گذاری است. اگر تصور می کنید که در فرایند سرمایه گذاری متحمل هیچ ضرری نمی شوید همین ابتدای کار از سرمایه گذاری منصرف شوید. اصل موفقیت در سرمایه گذاری ها این است که شما هم ضرر و هم سود را بپذیرید فقط تفاوت یک سرمایه گذار موفق با سایرین این است که سعی می کند میزان ضررهای خود را کاهش دهد و در مقابل میزان سود ها و تعداد آن را افزایش دهد.
موضوع اصلی این است که وقتی براساس برنامه دقیق وارد سرمایه گذاری می شوید میزان سود معقولی در ذهن شما حک می شود و در نتیجه بار روانی شما کاهش پیدا می کند و با اولین ضرر ها استرس زیادی متحمل نمی شوید.
۵- ریسک پذیری خود را اندازه گیری کنید
ابزار های مختلفی برای برآورد میزان ریسک یک سرمایه گذاری در مدیریت مالی وجود دارد. اگر تخصص کافی در این حوزه ندارید می توانید متخصصین و فارغ التحصیلان این حوزه را استخدام کنید یا خودتان به یادگیری اقدام کنید. اما بررسی میزان ریسک سرمایه گذاری به تنهایی برای شما مفید نخواهد بود، شما باید میزان ریسک پذیری خودتان را نیز برآورد کنید و شناخت دقیقی از خودتان داشته باشید. به طور کلی ریسک پذیری بخشی از اهداف سرمایه گذاری شما به حساب می آید که در نهایت میزان زمان، منابع مالی و ترس های مرتبط با زندگی را در بر می گیرد.
سوالات زیر می تواند برای برآورد میزان ریسک پذیری شما مناسب باشد:
- زیان وارد آمده به سرمایه اصلی شما را بیشتر نگران می کند، یا کاهش قدرت خرید (و سرمایه گذاری)؟
- چه میزان از زیان به سرمایه اصلی برای شما قابل تحمل است؟
- کاهش سرمایه در افت اخیر بازار چقدر شما را نگران کرده است؟
- کدام یک از سرمایه گذاری های اخیرتان، باعث می شود شب ها نتوانید بخوابید؟
- آیا سود و زیان سرمایه خود را به صورت روزانه بررسی می کنید؟ (امری که نشان دهنده نگرانی شما است)
- تنوع سبد سرمایه چقدر است؟
۶- از آموزش های ضروری درباره سرمایه گذاری غفلت نکنید
در هر بحث آموزشی به مبحث محاسبه ریسک سرمایه گذاری ها توجه ویژه داشته باشید. هر سرمایه گذاری میزانی از ریسک را به شما تحمیل می کند و محاسبه دقیق این ریسک به شما کمک می کند تصمیمات واقع بینانه ای داشته باشند. یک مثال معروف برای میزان ریسک در یک بازار وجود دارد که می تواند دید شما را برای سرمایه گذاری باز کند. بازارهای سهام در دوره های زمانی بلند مدت اغلب ریسک اندکی دارد، در حالی که برای ورود کوتاه مدت به این بازار درجه بالایی از ریسک را به شما تحمیل می کند. دارایی های دیگری چون املاک، اوراق مشارکت و سایر ابزارها نیز هر یک ریسک های خاص خود را به همراه می آورند که در زمان ورود باید به آنها توجه کرد. لذا پیش از خرید هر نوع کالای سرمایه ای، تعیین دقیق ریسک آن در نسبت با زمان مورد نظر اهمیت بسیار حیاتی دارد.
۷- از بازار انتظارات واقع بینانه داشته باشید
بحث آمارها بسیار مهم است و در بازار های مالی محاسبات آماری از دوره های زمانی قبل بسیار مهم است. به طور کلی هریک از بازارهای سرمایه سود متوسط خاص خود را به صورت سالانه دارند. بنابراین در یک سرمایه گذاری بلند مدت شما می توانید به آمارهای بدست آمده از سالهای گذشته نگاه کنید. از سوی دیگر نرخ سود اعلام شده توسط موسسات مالی در دوره های چند ساله محاسبه می شود. این امر به معنای آن است که شاید در سال نخست ورود به بازار، سود کمتری عاید شما شود و حتی با زیان مواجه شوید. از این زاویه، واقع بینانه کردن انتظارات گامی ضروری برای ورود به بازار سرمایه است؛ چرا که در غیر این صورت ممکن است مقاومت خود را از دست داده و با پذیرش زیان قابل توجهی از بازار خارج شوید.
نکته پایانی
نوشته ۷نکته برای ورود به سرمایهگذاری موفق اولین بار در طراحی سایت | طراحی وب سایت | شرکت طراحی سایت | بهترین شرکت طراحی سایت در تهران پدیدار شد.