نقش تحلیل در سرمایه گذاری
به عنوان یکی از گزینههای سرمایه گذاری، فعالیت در بورس را میتوان به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم انجام داد. در روش مستقیم، افراد خود به خرید و فروش اوراق بهادار میپردازند و در روش غیر مستقیم، سرمایه خود را در اختیار صندوقهای سرمایه گذاری یا خدمات سبدگردانی قرار میدهند تا به جای آنها و مطابق قوانین و مقررات در داراییهای مطلوب سرمایه گذاری کنند.
با توجه به اینکه عوامل گوناگونی بر بازار سرمایه تاثیر میگذارند و با تحمیل ریسکهای مختلف در جهت دهی به بازار نقش دارند، برای فعالیت مستقیم در بازارهای مالی سرمایه گذاران نیاز است که با انواع روشهای تحلیلی آشنا شوند تا بتوانند با کنترل ریسکهای سرمایهگذاری به بازدهی مناسبی دست یابند. تحلیل بنیادی، تابلوخوانی و تحلیل تکنیکال سه روش تحلیلی اصلی در بازار سرمایه به شمار میروند.
آشنایی با تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی کمک میکند که تحلیلگران بتوانند ارزش واقعی سهام یک شرکت را تخمین بزنند و با مقایسه آن با قیمت روز سهام شرکت، میزان ارزندگی آن را تشخیص دهند. در این میان مولفههای دیگری هم وجود دارد که با بررسی آنها میتوان دید بهتری نسبت به عملکرد آینده شرکت و پتانسیل رشد آن به دست آورد.
نقش تحلیل بنیادی در سرمایه گذاری و مولفههای آن
یکی از شیوههای تحلیلی رایج در میان سرمایه گذاران در بازارهای مالی، تحلیل بنیادی است. افراد در این روش به بررسی وضعیت مالی، خدمات و محصولات و سودآوری یک شرکت و همچنین چشم انداز رشد شرکت در آینده میپردازند.
سرمایه گذاران با یاد گرفتن تحلیل بنیادی در کنار سایر روشهای تحلیلی میتوانند تصمیمات بهتری اخذ کرده و احتمال موفقیت خود را بالاتر ببرند. تحلیل بنیادی بخشهای مختلفی دارد که به اختصار در ادامه به آنها اشاره شده است.
تحلیل مالی، یکی از بخشهای مهم تحلیل بنیادی است. این تحلیل به بررسی صورتهای مالی و ارزیابی کیفیت عملکرد مالی و رشد شرکت میپردازد.
در تحلیل بنیادی، ارزیابی تیم مدیریت شرکت و برنامههای در حال اجرای آنها و برنامهها و استراتژیهای آینده آنها نیز اهمیت زیادی دارد. شیوه اجرای برنامهها و بررسی اثر آن بر عملکرد شرکت نیز مهم است.
در تحلیل عوامل اقتصاد کلان، بررسی تاثیر نرخ بهره، نرخ تورم و بیکاری و دیگر عوامل اقتصادی بر عملکرد و وضعیت مالی شرکت نیز بخش دیگری است که تحلیلگران بنیادی نیاز است آن را در نظر بگیرند.
علاوه بر موارد فوق، ریسکهای مختلفی بر بازارهای مالی تاثیر میگذارد که لازم است آنها هم مورد ارزیابی قرار گیرند؛ عواملی مانند ریسکهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و در کنار آن، ریسکهای مالی از جمله نوسان نرخ ارز و سایر قیمتهای موثر بر شرکت.
در نهایت تحلیل بازار و صنعت مربوطه نیز اهمیت زیادی دارد. این تحلیل، ارزیابی شرایط بازار، محصولات و اقدامات رقبا، ارزیابی قیمت محصولات شرکت، شناسایی فرصتها و تهدیدات، بررسی عرضه و تقاضای بازار برای محصولات و خدمات شرکت و تاثیر آن بر سودآوری شرکت را در بر میگیرد.
برخی مفاهیم مهم در تحلیل بنیادی
تحلیلگران بنیادی با مفاهیمی مانند صورتهای مالی، افزایش سرمایه و … سروکار دارند که افراد علاقهمند به این حوزه، نیاز دارند با آنها آشنا شوند. صورتهای مالی یکی از این مفاهیم است که در انواع مختلفی تهیه میشود. صورت سود و زیان که اطلاعات مربوط به درآمدها، هزینهها و سود و زیان شرکت در یک دوره زمانی مشخص را نشان میدهد، یکی از انواع صورت مالی است.
ترازنامه یا صورت وضعیت مالی نوع دیگری از صورتهای مالی است که در پایان یک بازه زمانی معین، داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام شرکت را نمایش میدهد.
نوع دیگر ارائه صورت مالی، صورت جریان وجوه نقد است که در یک دوره زمانی مشخص، ورود و خروج و گردش پول نقد در شرکت را نشان میدهد.
بخش مهم دیگر تحلیل بنیادی، نسبتهای مالی است که از تحلیل و بررسی صورتهای مالی به دست میآید. این نسبتها اطلاعات ارزشمندی را در رابطه با وضعیت سودآوری، نقدینگی و نرخ بازده داراییها ارائه میکنند. نسبتهای مالی کمک میکنند که تناسب بخشهای مختلف صورتهای مالی را بهتر درک کنیم.
شرکتها برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای طرحها و پروژهها، راه اندازی خط جدید، نوسازی ماشین آلات، افزایش ظرفیت تولید، تغییر ساختار سرمایه و … از طریق انتشار سهام جدید اقدام میکنند که به فرایند انجام این کار، افزایش سرمایه گفته میشود. فعالان بازار سرمایه در بررسی اخبار شرکت مورد نظر خود به فرایند افزایش سرمایه آن شرکت هم توجه میکنند.
علاوه بر تحلیل بنیادی که در اینجا بیان شد، معاملهگران از روشهای دیگری مانند فیلترنویسی هم استفاده میکنند. این روش به افراد کمک میکند تا در میان تعداد زیاد نمادهای موجود در بازار سرمایه، بتوانند راحت تر و در مدت کوتاه تری نمادهای دارای ویژگیهای مورد نظر خود را پیدا کنند. هر فردی میتواند با فرمول نویسی، فیلتری ایجاد کند که سهام را مطابق ویژگیهای خاصی غربال نماید. در مجموع میتوان گفت هر معامله گر متناسب با شرایط خود میتواند از یک یا چند روش تحلیلی در بازارهای مالی استفاده نماید.