تصور کنید خیلی سریع عبارتی را در گوگل سرچ میکنید و مشتی از نتایج جستجو برایتان به نمایش در میآیند. در حالی که آهنگ «میون این همه خوشگل کدوم رو انتخاب کنم» در ذهنتان پخش میشود، بر روی یکی از نتایج کلیک میکنید! اما آن سایت بر روی دستگاهتان به درستی نمایش داده نمیشود و با صحنهای مثل تصویر زیر روبرو میشود:
پس آن وبسایت را میبندید و به سراغ سایت بعدی میروید.
این داستان ترسناک برای بسیاری از ما خاطره است! اتفاقی که شاید بارها و بارها وقتی در اینترنت جستجو میکنیم برایمان افتاده باشد و توجه خاصی هم به آن نکرده باشیم. اما تابهحال فکر کردهاید که چنین اتفاقی چقدر برای سایت خودتان میافتد؟ چه تعداد از افراد به همین شکل سایت شما را میبندند و میروند و گوگل برای رتبه دادن چقدر حواسش به این رفتنها هست؟ (به همین علت است که آن را داستان ترسناک نامیدیم!)
امروزه بیش از نیمی از جستجوها از طریق موبایل انجام میشوند. پس اگر میخواهید بیش از نیمی از مشتریهای بالقوهتان را نادیده نگرفته باشید، واجب است که سایتتان را برای موبایل بهینه کنید. در این مطلب از آکادمی نوین همراه ما باشید تا در 10 دقیقه، مطالبی را در مورد سئوی موبایل بیاموزیم که یک عمر مشتریهای شما را حفظ میکند.
سئو موبایل چیست و چرا از نان شب هم واجبتر است؟!
سئو کردن سایت برای موبایل یعنی انجام دادن اقداماتی که تضمین میکنند بازدیدکنندگانی که با موبایل به سایت شما سر میزنند، تجربه کاربری خوبی را خواهند داشت. از بهینهسازی طراحی گرفته، تا تنظیمکردن محتوا بهنحویکه بر روی گوشیهای موبایل بهخوبی نمایش داده شود حتی کلمات کلیدی که هدف قرار میدهید؛ چون ممکن است این کلمات برای موبایل متفاوت باشد!
اجازه دهید اهمیت سئو کردن سایت برای گوشی موبایل را با یک مثال ساده برایتان روشن کنیم:
فرض کنید شما شهر یک فروشگاه بزرگ دو دهنه دارید. یک درب آن در مرکز شهر باز میشود؛ جایی که 64% از مردم روزانه از آن عبور میکنند. درب دوم، در کوچه ای فرعی باز میشود که کمتر در آن رفت و آمد هست و فقط 35% از مردم از آنجا عبور میکنند.
حال تصور کنید که شما در شماره 2 که در کوچه پس کوچه قرار دارد را بسیار زیبا طراحی کردهاید. وقتی فردی از آنجا عبور میکند فروشگاهی بسیار مدرن، شیک، با طراحی زیبا، ویترینی خاص و درب شیشه ای اتوماتیک را میبیند. اما توجه چندانی به در شماره 1 که در مرکز شهر باز میشود نکردهاید. مردمی که از آن سمت گذر میکنند، فروشگاهی قراضه را میبینند با کرکره ای که خیلی اوقات پایین یا نیمه بسته است!
طبیعی است که صاحب این فروشگاه، شانس خود را برای جذب کردن 64% از مشتریان بالقوه از دست داده است. اگر با خواندن این مطلب با خود میگویید «هیچ صاحب مغازهای چنین اشتباهی نمیکند!»، نگاهی به این آمار جالب بیندازید:
24% از صاحبان فروشگاههای آنلاین برتر در سراسر جهان همین اشتباه را میکنند! (توجه کنید که وقتی از آمار بیست و چهار درصدی صحبت میکنیم، منظورمان از بین یک میلیون از برترین وبسایتهای جهان است. اگر سایتهای معمولی را نیز در نظر بگیریم، باور کنید که این آمار به بیش از 50% نیز خواهد رسید.)
64% از جستجوهای گوگل از طریق موبایل و فقط 35% از آنها از طریق وبسایت انجام میشود؛ اما از آنجایی که طراحی و ساخت سایت بر روی دسکتاپ انجام میشود، بسیاری از ما بهینه سازی سایتمان برای موبایل را فراموش میکنیم.
7 ترفند سئو موبایل که مو لای درزشان نمیرود!
همیشه شنیدهایم که محتوا شاه است؛ اما همانطور که متوجه شدید، محتوا تنها عامل تعیین کننده نیست. دستگاهی که محتوا در آن به نمایش درمیآید نیز تجربه کاربر را شکل میدهد. به همین دلیل است که استفاده از این 7 ترفند برای سئو کردن سایت به نحوی که با موبایل هم سازگار باشد بسیار مهم است:
1. از طراحی سازگار با موبایل (ریسپانسیو) غافل نشوید!
فرض کنیم وبسایت شما بر روی دسکتاپ بسیار زیباست و جذابیتش خوانندگان را جذب خود میکند؛ بسیار هم عالی! اما آیا آن را بر روی گوشی باز کردهاید؟ آیا وقتی آن را بر روی گوشیتان باز میکنید، چنین شکل و شمایلی دارد؟
اگر بله، یک جای کار میلنگد. (اگر بخواهیم صادق باشیم، کار از لنگیدن هم گذشته است!) چنین وبسایتی در عمل هیچ کاربردی برای کاربران گوشی موبایل ندارد. متأسفانه، دسکتاپ فرندلی بودن سایت شما بهخودیخود تضمین نمیکند که موبایل فرندلی هم باشد.
و از آنجایی که گوگل از سال 2018 به بعد الگوریتم mobile-first index را به راه انداخت، چنین وبسایتهایی ه رگز رنگ صفحه اول نتایج جستجو را هم نمیبینند! (الگوریتم mobile-first index یکی از الگوریتمهای گوگل است که بر طبق آن وبسایتهایی که با موبایل سازگار باشند اولویت موتورهای جستجو هستند و رتبه بالاتری میگیرند.)
وقتی یک سایت ریسپانسیو (واکنش گرا) باشد، بر روی تمام دستگاهها جلوهای مناسب دارد. دقیقاً مثل تصویر زیر:
چطور یک طراحی سازگار با موبایل را به سایتمان بدهیم؟
برای بهبود طراحی سایتتان به نحوی که بیشتر با موبایل سازگار باشد، دوراه وجود دارد.
- سریعترین راه: یک پلاگین مخصوص موبایل مثل WPtouch را نصب کنید و در طول چند دقیقه به سایتتان یک طراحی واکنشگرا بدهید. این راه، آسانترین روش است؛ اما عیب و نقصهای خودش را نیز دارد: پلاگینها بیشتر احتمال دارد که دچار اختلال شوند.
- مطمئنترین راه: کدنویسی وبسایتتان را با کمک یک برنامه نویس به نحوی تغییر دهید که کدهای واکنشگرا را نیز شامل شود.
2. محتوایتان را با موبایل رفیق کنید!
فقط چهارچوب فنی سایت نیست که باید با موبایل سازگار باشد؛ بلکه محتوا و عناصر جزئی درون سایت نیز باید با موبایل سر سازگاری داشته باشند. پس توصیههای زیر را انجام دهید تا مطمئن شوید که سایت شما و گوشیهای موبایل، آبشان با هم در یک جوب میرود!
- از فونت خوانا با سایز مناسب برای متنهایتان استفاده کنید. تیترها و زیرتیترها باید نظر را به خودشان جلب کنند!
- عناصر تعاملی (مانند دکمهها و چت باکسها) باید بزرگ و جلوهگر باشند.
- از پاراگرافهای طولانی استفاده نکنید! یادتان باشد که پاراگرافهای شما بر روی موبایل بسیار طولانیتر به نظر خواهند رسید.
- در استفاده از فضای منفی دست و دلباز باشید تا سایتتان زیادی شلوغ به نظر نرسد.
- در اطراف پیوندها و عناصر تعاملی کمی فضای خالی باقی بگذارید. به این صورت، کاربران به طور تصادفی و به اشتباه بر روی آنها کلیک نمیکنند.
3. از خیر پاپآپهای اضافی بگذرید!
کاربران به پاپ آپها به چشم مزاحم نگاه میکنند! زیرا آنها برای بهدستآوردن اطلاعاتی به سایت شما آمدهاند؛ اما ناگهان یک پاپآپ مزاحم خواندنشان میشود. تحقیقات نشان میدهد که پاپآپها میتوانند نرخ پرش سایت را افزایش بدهند؛ یعنی باعث شود که کاربر هنوز وارد سایت شده نشده، راهش را بگیرد و برود!
البته، این نکته را از قلم نیندازیم که بعضی از پاپ آپها مهم هستند. اکثر وبسایتها باید از کوکیها استفاده کنند؛ وبسایت شما نیز از این قائله مستثنی نیست. پس اگر میخواهید یک پاپآپ برای اجازهگرفتن از او برای استفاده از کوکیها درست کنید، کارتان بسیار هم درست و اخلاقی است!
اما همچنان به یاد داشته باشید که کاربران عاشق چشم و ابروی پاپ آپها نیستند. پس اگر پاپآپ کل صفحه را بپوشاند، آن را مثل یک مگس مزاحم که نمیگذارد صفحه موردنظرشان را بخوانند خواهند دید!
خب اگه پاپ آپ نذاریم که نمیشود؟ چه کنیم؟
راه حلی برای داشتن پاپآپ بدون ایجاد مزاحمت!
وقتی پاپ آپها فقط قسمت کوچکی از صفحه را بپوشانند، تحملشان برای کاربر بسیار راحتتر میشود؛ و اگر بستن آنها هم راحت باشد احتمالاً یک «خدا عمرت بده» دعای جانتان میکنند! پس برای رعایت سئو در موبایل، سایز پاپآپها را کوچک در نظر بگیرید؛ و یک دکمه ضربدر واضح و دم دست برای بستن آن نیز قرار دهید!
4. سایتتان را از خطا مبری کنید!
انسان جایزالخطاست؛ اما سایت نه! وقتی کاربر از یک صفحه نمایش کوچک (مثل صفحهنمایش موبایل) سایت شما را میبیند، حتی کوچکترین خطاها هم به چشم میآیند؛ از جمله آن خطای 404 کذایی که حتی شنیدن اسمش هم ترسناک است!
البته، درست است که یک طراحی بامزه و جالب برای صفحه 404، از تلخی آن میکاهد. (درست مثل همان قندی که پشت چای پررنگ و تلخ ایرانی میخوریم!) اما در هر حال، یک ارور همیشه یک ارور است و تجربه کاربری را مختل میکند؛ پس بهتر است که چنین خطاهایی را به طور کلی حذف کنید.
چطور خطاهای فنی سایتمان را کشف کنیم؟
بهجز خطای 404، چه خطاهای دیگری وجود دارند که دشمن سئو برای موبایل هستند؟ بعضی از آنها عبارتاند از:
- لینکهای شکسته
- تصاویری که باز نمیشوند.
- تغییر مسیرهای ناخواسته (ریدایرکتهای ناخواسته)
- مشکلات سرور (مثل ارور 505 Gateway Timeout)
تمام این خطاها، اگر فکری به حالشان نشود، کاربران را فراری میدهند. برای شروع پیشنهاد میکنیم از طریق این سایت که دوره آزمایشی رایگان نیز ارائه میدهد، تست بگیرید و خطاهای فنی سایتتان را پیدا کنید. سپس مشکلات یافت شده را برطرف کنید و از آن به بعد، هر یک هفته یک بار چنین کاری را تکرار کنید.
5. سایتتان را با سرعت نور لود کنید!
در دنیای پرسرعت امروزی، ما برای همه چیز صبر و حوصلهمان را از دست دادهایم؛ از جمله برای جستجو کردن در اینترنت. بر طبق تحقیقی که تیم تحقیقاتی زونا انجام داده است، کمتر کاربری بیشتر از 8 ثانیه منتظر لود شدن یک سایت میماند.
اما هر چه زمان میگذرد گویا صبر و تحمل کاربران را نیز با خود میبرد؛ به نحوی که این روزها بعضی از تحقیقات ادعا میکنند که بیش از نیمی از کاربران بیشتر از 5 دقیقه منتظر لود شدن سایت شما نمیمانند.
برای افزایش سرعت لود سایتمان چه کار کنیم؟
برای بالا بردن سرعت بارگذاری و بهینهسازی سئو موبایل، این 6 خط عمل را دنبال کنید؛
- بهینه سازی تصاویر: تصاویرتان را فشردهسازی کنید تا حجم کمتری داشته باشند. بعلاوه، از فرمت PNG برای تصاویر استفاده کنید.
- فعالسازی فشرده سازی: اگر فشردهسازی در سرورتان فعال نیست، آن را فعال کنید. را (فشردهسازی GZIP یکی از بهترین متدهاست.)
- استفاده از کش مرورگر: فایل .htaccess دامنهتان را باز کنید و برای عناصر صفحاتتان زمان انقضا تعیین کنید.
- استفاده از قابلیت بارگذاری به مرور: قابلیت Lazy Loading باعث میشود عناصری که کاربر در نگاه اول میبیند، سریعتر لود شوند و باقی عناصر به مرور بارگذاری شوند. پس اگر این قابلیت را به صورت فعال ندارید، عبارت loading=”lazy” را در تگ HTML آن عناصر موردنظرتان وارد کنید. (برای مثال تصاویری که در قسمت پایینتری از صفحه قرار دارند و کاربر در نگاه اول نیازی به دیدن آنها ندارد.)
- کدهای پیجتان را بهینهسازی کنید: اگر در زمینه HTML، جاوا اسکریپت و زبانهای دیگر برنامهنویسی دانش کافی دارید، میتوانید کدهایتان را کوتاهتر کنید.
- عناصر را به یکدیگر متصل کنید: برای مثال اگر دو تصویر دارید که دقیقاً در کنار یکدیگر نمایش داده میشود، آنها را در یک تصویر جاسازی کنید؛ تا به این شکل صفحه سایتتان زودتر بارگذاری شود.
6. سایتتان را برای جستجوی محلی بهینهسازی کنید
امروزه موبایلها به یکی از اعضای بدن ما تبدیل شدهاند و هر جا میرویم نمیتوانیم از آنها جدا شویم. بسیاری از ما وقتی در خیابان راه میرویم نیز جستجویی در اینترنت انجام میدهیم؛ به خصوص وقتی که به دنبال مکانی میگردیم.
پس حتماً توصیههای زیر را برای سئو موبایل ملکه ذهن خود کنید:
- کلمات کلیدی مبتنی بر مکانها مثل «کجاست»، «نزدیکترین»، و همچنین اسم خیابانی که فروشگاه شما در آن قرار دارد استفاده کنید. برای مثال «نزدیکترین کافی نت»
- اسم فروشگاهتان، آدرس و شماره تلفن را در صفحه اصلی سایت خود قرار دهید. (ترجیحاً در فوتر)
- یک پروفایل گوگل بیزینس (Google Business) بسازید و تمام اطلاعات مربوط به کسب و کارتان را در آن قرار دهید. اگر میخواهید مشتریان شما را در گوگلمپ پیدا کنند، این کار ضروری است.
10. در نگاه اول، تیر آخر را بزنید!
هرچند که شاید عشق در نگاه اول افسانه باشد؛ اما در دنیای سایتها، بیزاری در نگاه اول قطعاً واقعیت است! شما رویهمرفته 10 الی 20 ثانیه وقت دارید تا نظر بازدیدکنندهای که وارد سایتتان میشود را جلب کنید. در غیر این صورت، طبق تحقیقات، کاربر در همان 10 الی 20 ثانیه اول سایت شما را ترک میکند.
به همین دلیل است که تأثیر اولیهای که بر روی کاربر میگذارید بسیار مهم است؛ در یک کلام، اولین ضربه را باید کاری بزنید تا در نگاه اولنظر بازدیدکننده را جلب کنید. پس قسمت بالایی صفحه فرود که کاربر در نگاه اول هنگام ورود به سایت شما میبیند، باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- عنوانی خیره کننده و جذاب!
- منوی ناوبری
- سرچ بار
- دعوت به اقدام
این موارد برای سئو موبایل ضروری هستند؛ اما فقط ب بسمالله محسوب میشوند! بیایید در ادامه چند ایده در سطح حرفهایتر را بخوانیم:
- یک عنصر تعاملی (برای مثال یک عکس پارانومای جذاب، یک مدل سه بعدی، یک کوییز ساده مربوط به محتوای صفحه)
- یک دکمه فراخوان (اقدام به عمل) شناور در صفحه که هر چقدر کاربر صفحه را به سمت پایین اسکرول کند، آن دکمه نیز همراهش میآید.
کلام آخر خطاب به صاحبان وبسایتها!
سئو، چه برای موبایل و چه برای دسکتاپ، یک موضوع پویاست. سایت شما امروز ممکن است در صفحه اول گوگل جا خوش کند؛ اما روز بعد سایت دیگری با سئوی قویتر روی کار میآید و جای آن را میگیرد. بعلاوه، هر زمان که صفحه جدیدی را به سایتتان اضافه میکنید، باید به طور جداگانه آن را سئو کنید.
بنابراین اگر خودتان سئو را بلد نباشید، تا آخر عمر باید به متخصصان سئو متکی باشید و در درازمدت هزینههای هنگفت بپردازید. به همین دلیل است که یادگرفتن سئو انتخابی هوشمندانه است که هم شما را برای سایت خودتان خودکفا کرده، و هم باعث میشود که به یک متخصص تبدیل شوید و از این راه نیز کسب درآمد کنید.
ما در آکادمی نوین بر اساس تجربه ۱۷ساله بهترین و کاربردیترین آموزشهای سئو را در دوره جامع سئوی نوین جمع آوری کردهایم؛ تا تمام نیازهای سئوی شما با یک دوره و بدون نیاز به آموزش اضافهتر برطرف شود. تمام همت ما بر این است که با شرکت در این دوره، برای همیشه بر تخت پادشاهی سایتها، یعنی رتبههای بالای گوگل در نتایج جستجو، جا خوش کنید!
نوشته سئو موبایل از سیر تا پیاز! 7 تکینک ثابت شده Mobile SEO اولین بار در نوین. پدیدار شد.