بارها افراد مشهور را در شبکههای اجتماعی دیدهایم، گاه از محتواهایی که تولید کردهاند، لذت میبریم، گاهی اوقات با شنیدن میزان درآمد اینفلوئنسرها هوش از سرمان میپرد! و گاهی برای تبلیغ محصول یا برندمان، میخواهیم از آنها کمک بگیریم؛ در این مقاله همیار آیتی راجعبه همه اینها و سوالات احتمالی که ممکن است برایتان پیش آمده باشد، توضیح میدهیم.
اینفلوئنسر (Influencer) کیست؟
اینفلوئنسر (Influencer) در لغت به معنای تاثیرگذار است. در شبکههای مجازی به افراد شناخته شده که میتوانند بر مخاطبان تاثیر بگذارند، اینفلوئنسر میگویند. آنها در واقع سلبریتیهای فضای مجازی هستند که بعضیها با اسم شاخ مجازی میشناسندشان!اینفلوئنسر در دنیای حقیقی، میتواند فردی باشد که در حوزهای به خاطر تخصص زیاد شهرت دارد. اینافراد از طریق شهرتی که دارند میتوانند در حوزه فروش محصولات یک برند یا شخص فعالیت کنند. اینفلوئنسرها میتوانند در حوزه تبلیغات برای افراد یا شرکتها فعالیت داشته باشند؛ زیرا به خاطر شهرت و تاثیرگذاریشان بسیاری از مردم از نظر آنها تبعیت میکنند.
اینفلوئنسری از کجا شروع شد؟
از حدود سال ۲۰۰۰ افرادی با تولید محتواهایی طنز، آموزشی و… و بارگذاری آنها در یوتیوب، توانستند مخاطبانی جذب کنند. آنها با تولید محتوای جذاب برای مردم، به شهرت و مقبولیت رسیدند به طوری که میتوانستند برنظر مخاطبان خود تاثیر بگذارند؛ به اینفلوئنسرهایی که در یوتیوب فعالیت میکنند، یوتیوبر میگویند. به مرور زمان با روی کار آمدن دیگر شبکههای مجازی همچون توییتر و اینستاگرام، اینفلوئنسرها در آنها نیز شروع به فعالیت کردند؛ ولی افراد تاثیرگذار در دنیای حقیقی از همان زمانی که تاثیر و تاثیرگذاری وجود داشته، بودهاند.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
راههای متنوعی برای تبلیغ یک محصول وجود دارد که براساس میزان سرمایهای که میخواهید هزینه کنید و بازده مدنظرتان میتوانید از بین راههایی مثل تبلیغات تلویزیونی، سئو، بازاریابی محتوایی، اینفلوئنسر مارکتینگ و… انتخاب کنید؛ اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی تاثیرگذار، یکی از روشهای بسیار کاربردی و مدرن بازاریابی است که از بازده خوبی برخوردار است.
برخلاف بازاریابیهای سنتی مثل تبلیغات تلویزیونی و بیلبورد که مخاطب عام دارد، مخاطب اینفلوئنسر مارکتینگ همان کاربران شبکه اجتماعی هستند که اینفلوئنسر در آن فعالیت دارد؛ ولی با توجه به این که در زندگیما روزبهروز فضای مجازی جایگاه ویژهای پیدا میکند، تاثیرگذاری و جایگاه اینفلوئنسر مارکتینگ هم بالا میرود.
حجم، نوع محتوا و بازدهی محتوایی که در اینروش استفاده میشود، بستگی به خلاقیت و شهرت اینفلوئنسر و همچنین شبکه اجتماعی فعالیت او دارد. بر این اساس حتی گاهی بازده این بازاریابی نوین از بازاریابیهای سنتی هم بیشتر میشود؛ به طور عمده برای اینفلوئنسر مارکتینگ، اینفلوئنسر باید بتواند اعتماد مخاطب، شرکت یا برند و خریدار را جلب کند و این یکی از سختترین بخشهای این فرایند به حساب میآید.
چگونه اینفلوئنسر شویم؟
شاید شما با دیدن موقعیت و درامد اینفلوئنسرها تصمیم بگیرید که به این نوع فعالیتها روی آورید؛ اما باید بدانید جذب مخاطبهای فعال و راضی نگه داشتنشان کار سادهای نیست؛ برای شروع به فعالیت ابتدا باید با مراحل اصلی این حرفه آشنا شوید.
در ابتدا باید زمینهای که میخواهید در آن فعالیت کنید را بشناسید و پس از آن، صفحه اجتماعی خود را بسازید (حواستان باشد که حتی اسم و پروفایل شما در آن صفحه میتواند جذب کننده مخاطب باشد)
در گام بعدی، لازم است مخاطبهایتان را شناسایی کنید و باتوجه به زمینهی فعالیت و سلیقه مخاطبتان محتوا تولید کنید (خلاقیت شما در تولید محتوا و مخاطب پسند بودن آن، خیلی در جذب مخاطب و کوتاه شدن مسیر شهرت کمکتان خواهدکرد)
توجه داشته باشید که در این فرایند، تداوم تولید محتوا بسیار مهم است؛ به طوری که اگر مخاطب متوجه تنبلی شما در تولید محتوا شود، دیگر شما را دنبال نخواهدکرد.
با مخاطبان در تعامل باشید، از نظراتشان استفاده کنید و به آنها احترام بگذارید؛ اگر مخاطب متوجه شود که برایش ارزش قائل هستید او نیز به شما علاقهمندتر میشود؛ هرگز زود از کار خسته نشوید و انتظار یک شبه معروف شدن را نداشتهباشید؛ از قدیم گفتهاند: باد آورده را باد میمیبرد؛ پس برای موفقیت، تلاش و صبوری دو کلید مهم هستند.
تفاوت اینفلوئنسر، بلاگر و واینر چیست؟
برای ورود به اینحوزه، پس از آشنایی با مراحل ابتدایی باید تفاوت بلاگر، اینفلوئنسر و… را بدانید تا حوزه فعالیتتان را درست شناسایی کنید. فعالیت این افراد بسیار شبیه به هم است ولی تفاوتهایی تقریبا مهم باهم دارند.
تفاوت بلاگر و اینفلوئنسرها در نوع محتوایی است که ارائه میکنند. اینفلوئنسرها در زمینههای زیادی از جمله مد، ورزش، آموزش و… فعالیت دارند که به خاطر اینتنوع مخاطبان بسیار زیادی را جذب کرده و میتوانند تبلیغات موثری داشتهباشند؛ بلاگرها بیشتر در زمینهی سرگرمی و آموزش فعالیت دارند و محتواهایشان از مقالات گرفته تا عکس و ویدئو متنوع است، همچنین بیشتر از طریق وبسایت خود محتواهایشان را ارائه میدهند.
واینرها در واقع زیرشاخهای از اینفلوئنسرها هستند که بیشتر کلیپهای طنز درست میکنند؛ درواقع حوزه کاری اینفلوئنسرها از واینرها گستردهتر است و در شبکههای اجتماعی بیشتری فعالیت دارند؛ البته، بهجز ایندستهها که نام بردیم دستههای دیگر که جمعیت کمتری را تشکیل میدهند نیز در فضای مجازی هستند.
انواع اینفلوئنسرها کداماند؟
بد نیست تا با انواع اینفلوئنسر نیز آشنا شویم، اینآشنایی با کسانی که میخواهند برای تبلیغات از اینفلوئنسر مارکتینگ کمک بگیرند، مفید است؛ بهطور کلی اینفلوئنسرها براساس نوع محتوا، تعداد دنبال کننده و تاثیرگذاری تقسیمبندی میشوند.
بر اساس تعداد دنبال کننده
در اینجا اینفلوئنسرها را بر اساس تعداد دنبال کننده و اینکه این تعدادها نماد چیست و کدام برای مارکتینگ شما مناسب است بررسی میکنیم.
مگا اینفلوئنسرها
بیش از یک ملیون دنبال کننده دارند؛ آنها یا سلبریتیهای دنیای واقعی، بازیگران، خوانندهها و… هستد یا افراد فعال در فضای مجازی که معمولا هم با برندهای بزرگ و معروف کار میکنند.
ماکرو اینفلوئنسرها
کمتر از یک میلیون و بیش از صدها هزار دنبال کننده دارند؛ تعداد آنها بسیار بیشتر از دیگر اینفلوئنسرها است و بیشتر از سلبریتیهایی با شهرت کمتر و… تشکیل شدهاند که بیشتر در کمپینها فعالاند.
مایکرو اینفلوئنسرها
بیش از هزاران دنبال کننده دارند که معمولا تعداد کم دنبال کنندگانشان بهخاطر تخصصی بودن حوزه کاری آنهاست؛ البته آنها اغلب با مخاطبانشان روابط نزدیکتر و صمیمیتری نسبت به بقیه اینفلوئنسرها دارند.
نانو اینفلوئنسرها
بین هزار تا ده هزار مخاطب دارند که این اینفلوئنسرها اغلب به دلیل اعتماد زیاد مخاطبان، تاثیرگذاری زیادی بر آنها دارند؛ معمولا هزینه تبلیغات آنها بسیار کمتر از دیگر اینفلوئنسرها است.
لازم به ذکر است که تعدادی از اینفلوئنسرها دنبال کنندههای فیک یا همان غیرحقیقی خریداری میکنند و باید مواظب باشید تا در دام این افراد نیوفتید.
بر اساس نوع محتوا
اینجا بر اساس ژانر محتوا یا نوع آن از لحاظ متن یا تصویر و ویدئو بودن، اینفلوئنسرها را بررسی میکنیم تا اینکه بر اساس نیاز، بهترینشان را برای مارکتینگ کسبوکارتان انتخاب کنید.
بلاگرهای اجتماعی
افراد صاحب نظر هستند که اغلب در اینستاگرام فعالیت میکنند، کمی جلوتر مثالهایی را از این بلاگرها آوردهایم که بیشتر با آنها آشنا شوید.
محتواسازهای ویدئویی
با توجه به علاقهی مردم به ویدئو و تصاویر، تعداد این دسته از اینفلوئنسرها روزبهروز افزایش مییابد؛ آنها بیشتر در شبکههایی چون یوتیوب یا نمونه داخلی آن، آپارات، فعالیت میکنند و محتواهایی طنز، آموزشی و یا اسکرین رکوردهایی از بازیها تولید میکنند.
پادکسترها
بهطور عمده محتواهای صوتی تولید میکنند و با توجه به این که مردم در بیشتر شرایط میتوانند به پادکستها گوش بدهند، مخاطب زیادی را جذب میکنند. همچنین توجه داشته باشید که پادکستها اغلب مخاطبانی خاص دارند، پس روشی مناسبی برای اینفلوئنسر مارکتینگ هستند؛ ناگفته نماند که فعالیت آنها بیشتر در کانالهای تلگرامی یا دیگر شبکههای مشابه است.
بلاگ نویسها
وبسایت یا وبلاگهای خود را دارند و به صورت تخصصی برای مخاطبان خاصشان فعالیت میکنند؛ اینافراد نیز روش موثری برای اینفلوئنسر مارکتینگ هستند، شایان به ذکر است که محتواهای این دسته از اینفلوئنسرها بیشتر در قالب متن و یا تصاویر است.
براساس تاثیرگذاری اینفلوئنسرها
در این قسمت اینفلوئنسرها را بر اساس میزان و نوع تاثیرشان بر دنبال کنندهها شرح میدهیم.
سلبریتیها
اولین نسل اینفلوئنسرها بودند؛ زیرا بیشتر آنها از قبل در فضای حقیقی شناخته شدهاند. آنها معمولا یا برند مخصوص به خود را دارند یا با برندهای بزرگ کار میکنند؛ هرچند با توجه به مخاطبهای زیادشان بهنظر میرسد مارکتینگ قوی داشته باشند؛ ولی همیشه در اینزمینه موفق نیستند. همچنین غیر از اینفلوئنسر مارکتینگ، آنها گاهی در بازاریابیهای سنتی چون از طریق تلویزیون و بیلبوردها نیز فعالیت دارند.
رهبران زمینههای مختلف
در زمینه کاریشان مخاطبان خیلی راحت سخنانشان را میپذیرند و چون به آن ها ایمان دارند، تاثیرگذاریشان بر مخاطب آنقدر زیاد است که فقط به شبکههای اجتماعی مجازی محدود نمیشود.
چند نمونه اینفلوئنسر که احتمالا نامشان را شنیدهاید!
بد نیست تا با تعدادی از اینفلوئنسرها آشنا شوید تا اگر میخواهید وارد اینحرفه شوید، آنها را دنبال کنید و روش کارشان را بیاموزید و یا برای اینفلوئنسر مارکتینگ بهتر است بر اساس زمینه کاریتان یکی یا چند تا از آنها را با دقت انتخاب کنید.
بلاگرهای اینستاگرامی:
- محمد امین کریم پور (کمدین و واینر)
- صدف بیوتی (آرایشی و زیبایی)
- سوری لند (انیمیشن)
- سرنا امینی (کمدین و واینر)
- پریسا پورمشکی (کمدین و واینر)
- نواب ابراهیمی (آشپزی)
- مستر تیستر (تست غذا و رستورانها)
ویدئوسازهای یوتیوب و آپارت:
- دانستنی روز (دانستنیها)
- میا (بازیهای ویدیویی)
و دیگر افراد و شبکههایی چون:
- خابی لیم در تیکتاک و اینستاگرام
- چنلبی که در زمینهی پادکست فعال است
همچنین افراد معروفی چون:
- ایلان ماسک که میتواند روی قیمت سهام تاثیرگذار باشد
- رونالدو که یک حرکتشان بر سهام برندها و… تاثیر دارد
- بازیگر ایرانی، بهرام رادان که سفیر برند نوعی چرم است
- مهران مدیری که سفیر فروشگاههای زنجیرهای رفاه است
به طور کل اینفلوئنسر الزاما فردی با تعداد دنبال کننده زیاد نیست؛ بلکه میتواند فردی با کمتر از صد هزار مخاطب باشد که تاثیر زیادی بر آنها دارد؛ همچنین اینفلوئنسر مارکتینگ روش نوین و بسیار تاثیرگذار در دیجیتال مارکتینگ است.
محل و نوع فعالیت اینفلوئنسرها بسیار گسترده است و اغلب در شبکههایی چون یوتیوب، تلگرام، توییتر، اینستاگرام و حتی در وبلاگها و سایتها فعالیت دارند؛ با تفاوت آنها با دیگر فعالان شبکههای اجتماعی آشنا شدیم؛ حوزه فعالیت اینفلوئنسرها بسیار گستردهتر است و در زمینههای متفاوتی فعالیت دارند؛ آنها گزینهای مناسب برای تبلیغ برند یا صفحه و محصول شما هستند به شرطی که با دقت بهترینشان را برای تبلیغات خود انتخاب کنید. فراموش نکنید اینحرفه، حرفهای با سختیهای خاص خود است و نیاز به شکیبایی بسیار دارد؛ ولی درعین حال، میتواند حرفهای با درآمد خوب و بالا باشد.
شما چه تجربهای در این خصوص دارید؟ آیا تابهحال با یک اینفلوئنسر برخورد داشتهاید؟ اگر صاحب یک کسبوکار هستید، این نوع از بازاریابی را برای بیزینستان انتخاب میکنید؟