از جمله تخصص های مهمی که کارشناس و فارغ التحصیل نرم افزار به آن واقف باشد توانایی انجام برنامه نویسی با انواع زبان های رایج و پرطرفدار است تا در بازار کار با استفاده از علم و دانش بدست آمده به موفقیت برسد. از جمله زبان های پرکاربرد موجود، زبان برنامه نویسی ++C می باشد که می خواهیم با آموزش رایگان برنامه نویسی ++C گامی رو به جلو برای کسب مهارت های لازم درباره این زبان محبوب برداریم.
زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس توانسته است با بهره بردن از انواع کامپایلر و مترجم در خود، کدنویسی برنامه ها و نرم افزار ها براحتی به پروژه نهایی تبدیل کند. کمتر برنامه نویسی است که با این زبان تابحال کار نکرده باشد و اکثر کسانی که می خواهند شروع به یادگیری کدنویسی کنند ابتدا به سراغ آموزش زبان برنامه نویسی ++C میروند. زبان سی پلاس پلاس کاربردهای مختلفی در کسب و کار و پروژه های صنعتی دارد که افراد با فراگیری آن می توانند در مشاغل مختلفی مشغول به کار شوند. در ادامه این آموزش می خواهیم شما را با زبان برنامه نویسی ++C و روش کدنویسی با آن بیشتر آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
آشنایی با زبان برنامه نویسی ++C
زبان سی پلاس پلاس در آزمایشگاه علوم نرم افزاری با نام Bell Labs در حال 1979 طراحی و اجرا شد، از این زبان به عنوان یک زبان سطح متوسط استفاده می شود. این زبان را می توانیم به صورت مولتی پلتفرم بر روی سیستم عامل های مختلف موجود مانند ویندوز، لینوکس و مکینتاش نصب کنیم و پروژه های نرم افزاری خود را اجرا کنیم. در بالا اشاره کردیم که زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس یک زبان سطح متوسط است، این موضوع بدین معناست که زبان های سطح متوسط تلفیقی از زبان سطح پایین و سطح بالا است.
زبان ++C دارای ویژگی خاص خود است که می تواند آن را به یک زبان کامپایل شده و چند منظوره بحساب آورد. همچنین این زبان به نوشتار بزرگی و کوچکی حروف در زبان انگلیسی هنگام انجام کدنویسی حساس می باشد. این زبان به صورت یک زبان برنامه نویسی شی گرا و به شکل رویه ای معرفی شده است.
سوال : مبدا پیدایش زبان برنامه نویسی ++C کجاست؟
جواب این سوال را باید در زبان برنامه نویسی C پیدا کرد، چون زبان ++C بعد از زبان C طراحی شده است و می توانیم آن را یک مجموعه تکامل یافته از زبان C به عنوان زبان ریشه دار و قدیمی تر بدانیم. اساسا می توان هر پروژه ای که با زبان برنامه نویسی C، کدنویسی می شود را با زبان ++C هم تغییر داد و آن را اجرا کرد. جهت یادگیری مفاهیم اولیه و آموزش رایگان برنامه نویسی ++C می توانیم با فیلم های آموزشی فرادرس، گام مهم و اصولی برای پیشرفت دانش نرم افزاری خود برداریم. از جمله نکاتی که باید در مورد زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس باید به آن اشاره کنیم این است که این زبان از نوع و مدل استاتیک می باشد و به معنی چک کردن خطا با استفاده از کامپایلر هنگام اجرای برنامه است. و به همین دلیل کشف خطا و باگ های نرم افزاری با سرعت بالاتری انجام خواهد شد.
- مجموعه آموزش برنامهنویسی — کلیک کنید
ویژگی های زبان برنامه نویسی ++C
زبان ++C به عنوان یکی از زبان های برنامه نویسی پایه ویژگی های مهم و برتری دارد که می تواند راه را برای برنامه نویسان مستعد، جهت آموزش آن هموار کند. مهمترین ویژگی های زبان ++C عبارتند از :
کاربردهای زیاد و متفاوت
از جمله ویژگی های مهمی که هر زبان برنامه نویسی می تواند به عنوان زبان پایه انتخاب شود، بحث مربوط به کاربرد آن است، که زبان ++C هم توانسته است با کاربردهای متفاوت و وسیع خود انتخاب جذابی برای برنامه نویسان باشد. برخی از کاربردهای زبان سی پلاس پلاس عبارتند از :
- هوا و فضا
- اینترنت اشیاء
- بازی سازی و صنعت گیم
- ساخت وب اپلیکیشن ها
- برنامه نویسی و طراحی سیستم عامل
- طراحی نرم افزارهای تحت دسکتاپ
- طراحی برنامه های موبایلی
- سیستم های بانکی و مالی
- صنایع پزشکی و سلامتی
دارای سرعت بالا
از مولفه های مهم یک زبان برنامه نویسی سرعت کار کردن با آن است که موقع کدنویسی و اجرا کردن آنها باید این سرعت را لمس کرد. زبان برنامه نویسی ++C دارای سرعتی بالاتر از زبان های دیگر هنگام وارد کردن کدها است به گونه ای که کاربران هنگام کار با این زبان احساس رضایت کامل دارند.
رایگان و بدون هزینه
وقتی با زبان ++C کار می کنید از ابتدای کدنویسی تا انتها که پروژه برنامه نویسی خود را تولید و منتشر می کنید نیازی به پرداخت هزینه ندارید و با آموزش رایگان برنامه نویسی ++C براحتی می توانید با کمترین هزینه یک برنامه ی مفید و کاربردی را منتشر کنید. علاوه بر این کلیه ی ابزارهای کمکی زبان ++C هم به صورت رایگان موجود است که برنامه نویسان می توانند از آنها استفاده کنند.
دارای انعطاف و سازگاری خوب
هنگام کار با هر زبان برنامه نویسی باید منعطف بودن و سازگاری آن را بدرستی لمس کرد تا بتوان احساس راحتی موقع کدنویسی با آن داشته باشیم. در زبان برنامه نویسی ++C شما هر پروژه ای که بخواهید می توانید طراحی و کدنویسی کنید و به خوبی آن را اجرا و پیاده سازی کنید.
پشتیبانی کامل از مبحث شی گرایی
یکی از قابلیت ها و مزیت های مهم زبان های برنامه نویسی جدید، ویژگی شی گرایی است که نقش مهمی در فهم بهتر از هر نرم افزار به ما می دهد. در زبان برنامه نویسی ++C می توانیم پشتیبانی از شی گرایی را به صورت کامل همراه با تمام متد و اصول شی گرایی داشته باشیم و با توانایی هایی که شی گرایی به پروژه برنامه نویسی ما می دهد می توانیم یک نرم افزار کامل و پویا تولید کنیم.
- آموزش برنامه نویسی C++ سی پلاس پلاس — کلیک کنید
بررسی ساختار یک برنامه در زبان ++C
در زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس، ساختار یک پروژه از اجزای مشخصی تشکیل شده است که می توانیم با جزییات و بخش های آن در قالب یک برنامه ی ساده آشنا شویم. در این قسمت نمونه برنامه ای را در زبان سی پلاس پلاس برای چاپ عبارت Hello Faradars آورده ایم که می توانید مشاهده کنید:
/*
* File: Faradars.cpp
*/
#include <iostream>
using namespace std;
int main() {
cout << “Hello Faradars”;
return 0;
}
برای معرفی بخش های یک برنامه در زبان سی پلاس پلاس می خواهیم کدهای فوق را معرفی کنیم :
بخش توضیحات /* */ : این بخش همیشه در ابتدای یک برنامه نوشته می شود که نشان دهنده توضیحات مربوط به یک پروژه است و در آن می توانیم نام پروژه، طراح و برنامه نویس و … را بنویسیم. برای اینکار ابتدا باید عبارت */ را وارد کنیم و در هر خط هم باید عبارت * را بنویسیم و در انتها نیز عبارت */ را درج کنیم تا کامپایلر سی پلاس پلاس متوجه شود که این بخش حاوی توضیحات است و خاصیت دیگری ندارد.
بخش فایل های سرآیند Header : در این بخش از قطعه برنامه بالا در زبان سی پلاس پلاس، باید اطلاعات مربوط به اعلامیه های یک برنامه را وارد کنیم. برای معرفی یک فایل سرآیند ابتدا عبارت include# را وارد می کنیم و سپس نوع آن را مشخص می کنیم. در زبان ++C فایل های سرآیند مختلفی داریم که در این برنامه از نوع <iostream> استفاده می کنیم.
بخش فضای نام namespace : در خط بعدی عبارت using namespace قرار دارد که مربوط به فضای نام یک پروژه در زبان سی پلاس پلاس است. در قطعه کد بالا به کامپایلر ++C اطلاع می دهیم که باید از فضای نام Std استفاده کند.
بخش ()main : بخش main در زبان ++C نشان دهنده یک تابع است که برنامه با آن اجرا می شود.
بخش خروجی >> cout : برای اینکه بتوانیم یک عبارت و خروجی برنامه را چاپ کنیم باید با دستور cout به کامپایلر اطلاع دهیم که محتوای مورد نظر بین علامت های دبل کوتیشن ” ” را چاپ کند. در قطعه کد بالا عبارت Hello Faradars چاپ می شود و این محتوا بر روی صفحه ی نمایشگر نمایش داده خواهد شد.
بخش برگشت return : در انتهای این برنامه دستور return 0 را درج می کنیم که به مترجم زبان سی پلاس پلاس اطلاع می دهیم برنامه ما در این بخش به پایان می رسد و مقدار 0 برگردانده می شود. در این بخش از آموزش رایگان برنامه نوسی ++C با یک برنامه ی ساده در زبان سی پلاس پلاس و تعاریف هر بخش آشنا شدیم.
معرفی شناسه و متغیر ها در زبان ++C
برای اینکه بخواهیم یک شناسه و متغیری را در یک زبان تعریف کنیم باید با اصول معرفی در آن زبان آشنا باشیم. زبان ++C هم از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه توضیحات مربوط به تعریف یک متغیر را آورده ایم :
- شناسه چیست؟
شناسه یک عنوان است که جهت تعریف متغیر، توابع، کلاس و هر مورد دیگر توسط برنامه نویس معرفی می شود. شناسه ها در زبان سی پلاس پلاس ابتدا باید با یک کاراکتر حرفی آغاز شوند که شامل حروف انگلیسی A تا Z و یا a تا z است. در ادامه ی حروف می توانیم از کاراکتر Underline (ـ) استفاده کنیم و بعد از آن اعداد را درج کنیم.
نکته : در زبان ++C نمی توانیم از کاراکتر های علامت مثل $ ، @ و ٪ برای تعریف کردن شناسه ها استفاده کنیم. همچنین زبان سی پلاس پلاس به حروف بزرگ و کوچک هم حساس بوده و آنها را جداگانه شناسایی می کند.
مثال : به طور مثال دو عبارت faradars و FaraDars در زبان ++C متفاوت بوده و به عنوان 2 شناسه تعریف می شوند. چند مورد از شناسه های معتبر که می توانیم از آنها در یک برنامه با زبان ++C استفاده کنیم عبارتند از :
ali – sara1 – Hsb_2 – A_123
نکته : بعضی از شناسه ها هم در زبان ++C هستند که به عنوان کلمات رزرو شده از قبل ذخیره شده اند و نمی توانیم آنها را به عنوان یک شناسه تعریف کنیم، این شناسه ها عبارتند از :
this – if – new – false – public – else – true
فضای خالی در زبان ++C
در زبان سی پلاس پلاس فضای خالی هم به عنوان یک کاراکتر با معنی شناسایی می شود و فضای خالی که با کلید Tab و Space ایجاد می شود بدون معنی نیست. وقتی فضای خالی را در زبان ++C ایجاد می کنیم به مترجم آن اطلاع می دهیم که باید در هر بخش چه عملی انجام شود. به این معنی که با ایجاد فاصله دستورات و توابع را مجزا از هم تعریف می کنیم و کامپایلر برنامه هم این را متوجه خواهد شد. وقتی طراح برنامه فضای خالی مورد نظر خود را بین دستورات و عبارات ایجاد می کند، مترجم زبان ++C می تواند شروع شدن و پایان یافتن هر دستور را شناسایی کند.
مثال : در قالب یک مثال با آموزش رایگان برنامه نویسی ++C می خواهیم نقش فضای خالی در زبان سی پلاس پلاس را بررسی کنیم :
در بعضی از کدها باید حتما فضای خالی را ایجاد کنیم تا عبارات به درستی اجرا شوند مانند دستور زیر :
int main()
اما در موارد دیگری می توانیم فضای خالی را ایجاد نکنیم و به عبارتی فضای خالی در اینجا کاربردی ندارد مانند :
name=Fara+Dars;
این عبارت را می توانیم با ایجاد فضای خالی هم بنویسیم که در عمل تفاوتی با کد بالا ندارد :
name = Fara + Dars;
مهمترین کاربرد های زبان پلاس پلاس
از جمله مولفه هایی که در مورد ویژگی های زبان ++C برشمردیم مربوط به کاربردهای متنوع و وسیع آن است. در ادامه می خواهیم به تفصیل در مورد کاربردهای اصلی این زبان اشاره کنیم.
مهمترین کاربردهای زبان ++C عبارتند از :
- طراحی نرم افزارهای گرافیکی
یکی از کاربردهای مهم که زبان ++C برای ما دارد مربوط به طراحی نرم افزارهای گرافیکی است که برنامه نویسان برای ساخت یک برنامه گرافیکی می توانند با استفاده از زبان سی پلاس پلاس، نرم افزارهای برجسته ای را طراحی و منتشر کنند.
- نرم افزارهای بانکی و مالی
کاربرد خاص دیگری که می توانیم برای زبان ++C عنوان کنیم مربوط به برنامه نویسی برنامه های مالی است. با توجه به اهمیت سرعت در نرم افزارهای بانکی و سرعت بالای کارکرد دستورات در زبان پلاس پلاس می توانیم کلیه برنامه های مالی مورد نظر کارفرمایان بزرگ را پوشش دهیم. حجم بالای تراکنش های بانکی از جمله مواردی است که با کمک گرفتن از کدنویسی با ++C براحتی قابل پردازش است.
- پردازش و محاسبات ابری
یکی از کاربردهای بروزی که شرکت های بزرگ ارایه دهنده خدمات اینترنتی با آن کار می کنند و کاربران زیادی از آن استفاده می کنند مربوط به سرویس های فضای ابری است. برای اینکه بتوانیم سرویس های با سرعت بالا و با کیفیت مبتنی بر پردازش ابری داشته باشیم کافیست آموزش رایگان برنامه نویسی ++C را مطالعه کنیم و براحتی این سرویس های نوین را پیاده سازی کنیم.
کلام آخر درباره آموزش رایگان برنامه نویسی ++C
در این مطلب با زبان ++C یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی پرکاربرد و محبوب آشنا شدیم و تلاش کردیم جزییات یک برنامه و روش های تعریف متغیرها در این زبان را به درستی بیان کنیم. شما می توانید برای کسب مهارت و یادگیری کامل زبان برنامه نویسی ++C با استفاده از منابع آموزشی فرادرس به خوبی به تمامی بخش های فراگیری این زبان مسلط شوید تا بتوانید پروژه های بزرگ و مهمی را پیاده سازی کنید.
- آموزش پیشرفته C++ – شی گرایی در سی پلاس پلاس — کلیک کنید