همیشه سوالی که خیلی از دوستان در مبحث بهینه سازی سایت از من میپرسن اینکه آیا آدرس های سایت به انگلیسی باشه بهتره یا فارسی باشه؟ پیوند یکتا فارسی یا انگلیسی؟ فینگیلیش چطور؟ کدومش در سئو تاثیر قویتری داره؟ ما سعی کردیم به شکل بسیار جامع به این سوال قدیمی پاسخ بدیم.
در ادامه این مقاله سئوراز درباره اینکه آیا آدرس فارسی بهتر است یا آدرس انگلیسی و همینطور تاثیرURL در SEO صحبت خواهیم کرد.
سرفصلهای پست
- 1 لینک فارسی بهتر است یا لینک انگلیسی
- 2 دلایل برتر بودن url انگلیسی چیست
- 2.1 کوتاه بودن لینک انگلیسی نسبت به لینک فارسی
- 2.2 سئو مناسب url انگلیسی نسبت به url فارسی
- 2.3 کاربرپسند بودن آدرس انگلیسی نسبت به آدرس فارسی
- 2.4 به خاطر سپردن و تایپ کردن راحتترurl انگلیسی نسبت url فارسی
- 2.5 ایندکس شدن سریع تر url انگلیسی نسبت به url فارسی
- 2.6 ایجاد شرایط سخت برای آنالیز در ابزارهای مختلف وبمستری
- 3 چند نکته درباره url
- 4 کاراکتر مناسب برای ادرس سایت – url استاندارد
لینک فارسی بهتر است یا لینک انگلیسی
توجه: لینک، URL ، پیوند یکتا، آدرس سایت، نامک و یا Slug همه یک معنا دارد.
نکتهای که باید بهش توجه کنید اینکه سئوی خوب، مجموعهای از صدها فاکتور مختلف هست و در کل سئو خیلی به فاکتور url بستگی نداره ( url به همون آدرس، لینک یا نامک یک صفحه میگن ولی برای درک بهتر url چیست رو بخونید) و این مسئله در عمل ثابت شده، ما در ایران سایتهای بسیار بزرگی داریم که از url فارسی در صفحات خودشون استفاده میکنن و همچنین کلی سایت موفق داریم که url های صفحاتشون به شکل انگلیسی هست، (URL فینگیلیش رو لطفا اصلا بهش فکر نکنید) حتی برخی ها از هر دو نوع استفاده میکنن، ولی طبق دلایل منطقی و تجربه شخصی خودم و خیلی از مهندسین سئوبه این نتیجه رسیدیم که لینک انگلیسی برای داشتن سایت با بهینه سازی مناسب، نزدیک هست. ولی شاید بپرسید علت چیه؟
منابع معتبر درباره url ها چی میگن؟ اگر بیایم از تمام مقالههای مربوط به url در سایتهای برتر تو حوزه سئو فاکتور بگیریم به این جمله میریم:
url هایی بهتر هستند که کوتاه، دارای معنا و همچنین مرتبط به پست باشند
دلایل برتر بودن url انگلیسی چیست
کوتاه بودن لینک انگلیسی نسبت به لینک فارسی
url انگلیسی یا همون لینک انگلیسی نسبت به url فارسی به شدت کوتاه هستند. شما کافیه یک تست انجام بدید در یک پست از ۵ کلمه انگلیسی در نامک (لینک پست) استفاده کنید و در یک پست دیگه ۱ کلمه فارسی در نامک بنویسید و بعدش هر دو url رو کپی و در شبکه های اجتماعی مثل تلگرام انتشار بدید، فکر میکنید کدوم url طول بیشتری داره؟ بله درسته، url فارسی درحالی که ۴ کلمه کمتر داشت ولی طولانیتر بود و از تعداد کاراکترهای بیشتری تشکیل شده هست.
نکته: اصطلاحات مثل url ، نامک ، لینک و آدرس همه یکی هستند.
سئو مناسب url انگلیسی نسبت به url فارسی
همونطور که قبلا گفتیم هر چه url پستهای سایت ما کوتاهتر باشه به بهینه سازی اصولی سایت نزدیکتر هست، پس با توجه به حرفهای بالا و منطق میتونیم بگیم که پستها با نامک انگلیسی در سئو مناسبتر هست.
کاربرپسند بودن آدرس انگلیسی نسبت به آدرس فارسی
وقتی پستها یا مقالات شما با نامک انگلیسی درج میشوند url کاربرپسندتر خواهد بود و به راحتی با یک نگاه میشه موضوع مقالهها رو حدس زد ولی پستهایی که با نامک فارسی درج میشن url با حروف نامشخص در محیطهای دیگه مثل شبکه های اجتماعی نشون داده میشن و اصلا با نگاه به لینک نمیشه حدس زد که مقاله مورد نظر درباره چی هست. پس با لینک های انگلیسی تجربه کاربری (User Experience) بهتری سایت ما خواهد داشت. مقاله User Experience چیست را حتما مطالعه کنید تا به درک بهتری از نگاههای کاربران برسید.
ما در سئوراز به تجربه کاربری بسیار اهمیت میدهیم و بر همین اساس بالای ۹۰ درصد از آدرسهای سایتمان را انگلیسی قرار دادهایم.
به خاطر سپردن و تایپ کردن راحتترurl انگلیسی نسبت url فارسی
خیلی از مدیران، وبمستران، متخصصین سئو و طراحان سایت بدون سرچ کردن، مستقیم آدرس سایتهای مورد نظر خودشون رو تایپ میکنند و وارد صفحهای خاص از یک وب سایت میشن، حال اگر لینک یا url سایت فارسی باشه کار سختی هست و تقریبا در ۹۹ درصد موارد کسی لینک فارسی رو در نوار آدرس مرورگر خودش تایپ نمیکنه چون همون طوری که گفتیم کار دشواری هست ولی url انگلیسی به راحتی امکان پذیر هست، این مورد ممکنه برای بعضی از کابران عادی هم صدق کنه و نیازهایی خاصی به یک پست داشته باشن و لازم باشه هر روز سر بزنن، پس بهتره به راحتی کاربر در اعمال سئو داخلی سایتمون اهمیت بدیم.
ایندکس شدن سریع تر url انگلیسی نسبت به url فارسی
تجربه شخصی که خوده بنده داشتم نشون داده که لینک های انگلیسی سریعتر و راحتتر ایندکس میشن و موتورهای جستجو بیشتر دوستشون دارن و به نظرم باعث افزایش سرعت سایت هم میشه، چون url انگلیسی هندل کردنش برای سرور راحتتره تا فارسی، و سریعتر پاسخ میده، هر چند شاید این مورد قابل محسوس نباشه ولی حداقل در سرورهای اشتراکی که بیشترین میزبانی رو داره قابل توجه هست.
ایجاد شرایط سخت برای آنالیز در ابزارهای مختلف وبمستری
خیلی وقتها شما نیاز داری از ابزارهای مختلفی در جهت بهینه سازی و ارتقا رتبه سایت خود در گوگل استفاده کنی، مثلا یکی از این ابزارهای مهم سرچ کنسول است، مشکل زمانی آغاز میشه که ساختارهای آدرس ما فارسی هست و با چشم نمیتوان تشخیص داد که آدرسهای زیر برای کدام پست یا صفحه است. درحالی که در آدرسهای انگلیسی این شرایط به راحتی در اختیار وبمستر و مختصص سئو قرار میگیره.
چند نکته درباره url
گوگل به خوبی میتونه بین کلمات فارسی و انگلیسی ارتباط برقرار کنه و اگر شما مثلا در پست عنوانی با عبارت “سئو” رو داشته باشید و در url به شکل انگلیسی “SEO” نوشته باشید میفهمه url با عنوان ارتباط معنایی داره.
افزونه یوآست سئو وردپرس و افزونههای مشابه دیگه یک پلاگین هستند و یا بهتر هست بگم شبیه یک ربات که صرفا فاکتورهایی رو یاداوری میکنه و توی خیلی جاها اون انعطاف پذیری نداره پس اگر متن فارسی دارید و url انگلیسی و بعدش این افزونه پیغام میده که کلمه کلیدی در url وجود نداره نشان از ضعف رباتها در برابر انعطاف پذیری افکار انسان هست.
گوگل در پست SEO Starter Guide به خوبی اشاره میکنه که چه url از نگاه خودش مناسب است. به شکل خلاصه میگه، آدرس سایت رو با پاراکترهای IDs محصولات خود درج نکنید، یا مثلا از اسمهای عمومی مثل page1.html
استفاده نکنید. همینطور مثال زده و گفته در آدرسها سعی نکنید همش از کلمات کلیدی مثل baseball-cards-baseball-cards-baseballcards.html
استفاده کنید. و دوباره نکاتی گفته و اشاره داره که از پوشههای دنبالهدار زیاد مثل .../dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html
در پیوندهای یکتا استفاده نکنید. و همینطور گفته در استفاده از کلماتی که ربطی به محتوای شما ندارد در نامک (آدرس) اجتناب کنید. (متن کامل در عکس زیر)
Search-Engine-Optimization-SEO-url
آپدیت (April 19 2018) کارشناس گوگل آقای John Mueller حدودا یک ماه پیش از این تاریخ آپدیت در این ویدیو به سوال یکی از کاربران پاسخ داد، سوال این بود که ایا استفاده از کاراکترهای محلی و غیرانگلیسی در url مشکلی نداره؟ آقای John Mueller اشاره کردند که مشکلی نداره و اگر استانداردهای گوگل رعایت بکنن استفاده از کاراکترهای محلی حتی میتونه بهتر هم باشه. و ایشون پیشنهاد دادن که اگر سایت شما محلی است پس url ها هم محلی باشه، که منظور از محلی بود در کشور ما همان زبان فارسی است.
نتیجه:چه از url فارسی استفاده کنید چه از url انگلیسی خیلی فرقی ندارد، مهم این که به شکل اصولی استفاده شه، و سئو به زبان url یک سایت خیلی وابسته نیست ولی از جنبههای مختلف که اشاره شد اهمیت خاصی داره و جلوی دید کاربرانی هست که در SERP به دنبال سایت مورد نظر میگردن.
کاراکتر مناسب برای ادرس سایت – url استاندارد
url غیر استاندارد، به لینک هایی میگن که از حروف غیر مجاز تشکیل شده باشه.البته url به دو شکل کلی وارد میشه یا بر اساس query string و یا به حالت معمولی وارد میشه. query string یک رشته است و به سمت سرور مقادیری را ارسال میکنه. query string با علامت سوال در url شروع میشه و درونش متغیر هست که با علامت مساوی از مقدار آن جدا شه و با علامت & مغییرها از هم جدا میشن.پس بهتره کاراکترهای علامت سوال (؟) و امپرسند (&) و مساوی (=) فقط در Query String استفاده بشه. یک نمونه مثال query string از سایت ویکیپدیا براتون اوردیم:
http://example.com/over/there?name=ferret
مواردی که یک url استاندارد رو تشکیل میده عبارتاند از:
- حروف انگلیسی
- عدد
- حروف فارسی
- خط تیره (-)
حروف غیر مجاز در url زیاد است. البته ممکنه گوگل این جور url رو ایندکس کنه ولی ضعفها و مشکلاتی دارن که ممکنه در برخی سرورها و در شرایطی خاص با مشکل مواجه شه.پس توصیه میشه که استفاده نکنید:
- فاصله (یک فضای خالی یا space)
- Underline (_)
- نقطه (.)
- مد (~)
- Number (#)
کاراکتر Number (#) فقط برای نشانه گذاری و اسکرول کردن صفحه در سمت کاربر توصیه میشه استفاده کنید.
مطلب قبلی : سئو داخلی سایت – On Page Seo