برای هر پروژه توسعه نرمافزاری سورس کدها بخش اساسی کار به حساب میآیند که در یک محیط امن و مطمئن باید محافظت شوند. زمانی که شما نیاز دارید تا روی سورس کدها تغییرهایی را اعمال کنید یا آنها را با دیگران به اشتراک بگذارید، مدیریت این فایلها بسیار پیچیده خواهد شد چرا که در یک تیم نرمافزاری ممکن است نیاز باشد تا چندین نفر روی یک پروژه کار کنند. ثبت زمانها، پشتیبان گیری از سورس کدها و دسترسی به تاریخچه دقیق از مهمترین بخشهای کار حین توسعه پروژههای نرمافزاری است که یک سیستم کنترل نسخه این قابلیتها را در اختیار شما خواهد گذاشت.
تاریخچه سیستمهای کنترل نسخه
تاریخچه سیستمهای کنترل Version برای پروژههای نرمافزاری به دهه ۶۰ میلادی باز میگردد که در آن شرکتی مانند IBM تلاش کرد تا با ارائه یک ابزار به نام IEBUPDATE مشکلات توسعه سورس کدها را تا حدودی حل کند. این ابزار شرکت IBM در واقع شروعی برای عرضه نرمافزارهای قدرتمند بعدی در این حوزه بود و چند سال بعد و در دهه ۷۰ میلادی یکی از بهترین سیستمهای کنترل Version با نام Source Code Control System توسط Bell Labs در اختیار مخاطبان قرار گرفت.
این ابزار در زبان سی توسعه داده شده بود و شرایط عالی را برای ذخیره سازی فایلها، ویرایش آنها و حتی پیگیری زمانی تغییرات فراهم میآورد. سیستم کنترل نسخه CVS یا همان Concurrent Versions Systems در سال ۱۹۸۶ توسعه داده شد و در اختیار کاربران قرار گرفت و یکی از بهترین سیستمها با نام SVN در سال ۲۰۰۰ ارائه شد که امروزه به صورت وسیع در پروژهها کاربرد دارد.
امروزه میتوان معروفترین سیستم کنترل نسخه را Git نامید که در سال ۲۰۰۵ میلادی توسط لینوس توروالدز عرضه شد که بر مبنای ساخت مخازن و استفاده از ویژگیهای ساخت شاخههای مورد نظر حین مدیریت پروژهها و سورس کدها است.
انواع سیستمهای کنترل نسخه نرمافزاری چیست؟
میتوان سه مدل اصلی برای سیستمهای کنترل نسخه در نظر گرفت که این دسته بندی بر اساس اهداف، دسترسیها و قابلیتها ارائه شده است. مطمئنا کاربرد اختصاصی برای هر کدام از این سیستمها تعریف شده است و بهتر است از هر کدام از آنها در همان کاربرد استفاده شود.
سیستمهای کنترل نسخه محلی
سیستمهایی که به صورت محلی مورد استفاده قرار میگیرند، مدیریت نسخهها و ذخیره سازی به صورت محلی است و برای این کار سرور خارجی تعریف نشده است. شما از یک دیتابیس محلی استفاده خواهید کرد و توسعه دهندهها هر کدام یک سیستم محلی دارند که روی آن مدیریت انجام میشود و چیزی در این مدل به اشتراک گذاشته نمیشود.
سیستم کنترل نسخه مرکزی
در سیستم کنترل نسخه مرکزی یک مخزن مرکزی وجود دارد که بین تمامی توسعه دهندهها به اشتراک گذاشته شده است. هر یک از کاربران میتوانند نسخه اختصاصی مربوط به خود را دریافت کنند و روی فایلهای مورد نظر تغییرات را انجام دهند. در این مدل زمانی که شما یک عملیات را انجام میدهید و یک Commit به وجود میآید، تغییرات به صورت مستقیم در مخزن ذخیره خواهد شد و در این روش برخلاف سیستمهای توزیع شده، توسعه دهنده به صورت مستقیم commit را به یک مخزن اعمال میکند.
سیستم کنترل نسخه توزیع شده
یک سیستم کنترل نسخه توزیع شده یا Distributed اطلاعات مورد نیاز توسعه دهنده را در اختیار وی قرار خواهد داد و هر زمان که نیاز باشد میتوان روی فایل مورد نظر تغییرهایی را انجام داد. پس از انجام تغییرها، میتوان در زمان مد نظر همگام سازی با سرور را انجام داده و پروژه را پیش برد. از اصلیترین مزایای این مدل نسبت به سیستمهای کنترل نسخه مرکزی این است که شما ترکیبی از دو مدل را در اختیار خواهید داشت و در صورت در دسترس نبودن سرور نیز میتوانید تغییرها را روی پروژه انجام دهید.
از بهترین نمونههای سیستم کنترل Version میتوان به گیت اشاره کرد که امروز توسط شرکتهای بزرگ و کوچک به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
چرا نیاز به استفاده از سیستمهای کنترل نسخه داریم؟
شرکتهای توسعه نرمافزاری یا حتی افراد فریلنسر همواره به یک سیستم مدیریتی نیاز دارند تا بتوانند با استفاده از آن پروژههای خود را مدیریت کنند. بیشتر پروژههای نرمافزاری دارای بیش از یک نفر عضو است و افراد مختلف در زمانهای متفاوت باید روی این پروژهها کار کنند. همچنین، ثبت دقیق زمان تغییرها و نوع تغییرها از جمله مشکلاتی بود که تا قبل از عرضه سیستمهای کنترل Version به چالشهای جدی برای برنامه نویسها تبدیل شده بود.
وجود بستری برای همگام سازی کدها به صورت مطمئن، امکان اشتراک گذاری سریع و بدون دردسر و پیگیری کدها این نیاز را شدیدتر کرد تا متخصصان به دنبال ایجاد سیستمهایی باشند که امور را آسانتر سازد. بعضی از مهمترین دلایل که امروزه منجر شده است تا نیاز شدید به VCSها احساس شود به صورت زیر هستند:
- امکان ذخیره سازی سریع و بازیابی مطمئن کدها به ورژنهای مختلف
- ذخیره روند توسعه کدها
- دسترسی به قابلیتهای مقایسه کدها و پیگیری به صورت شفاف
- امکان پیگیری توسعه کدها و سهولت در کار تیمی
- امکان شاخه سازی برای سورس پروژهها و مدیریت بهتر
مزایای استفاده از سیستم کنترل نسخه چیست؟
سالها قبل شاید نبود یک ابزار کنترل نسخه میتوانست مشکلات بسیاری را برای متخصصان آیتی و برنامه نویسها به وجود آورد. زمانی که متخصصان آیتی روی فایلهای مختلف کار میکنند ممکن است یک فایل خراب شود یا به کلی از روی سیستم حذف شود. اگر برای این کار پیش بینیهایی وجود نداشته باشد، به احتمال زیاد شما فایلهای خود را از دست خواهید داد.
یک سیستم کنترل نسخه خوب یا سیستم کنترل نسخه مزایای متعددی را پیشنهاد میدهد که از بهترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ردیابی تغییرات
اطلاع داشتن از تمامی تغییرات اعمال شده روی فایلها از اولین مزایایی است که متخصصان را ترغیب کرده است تا از این نوع ابزارها در زمان کار استفاده کنند. شما پس از وارد شدن به اکانت خود در یک سیستم کنترل نسخه با دقت بالا و به صورت کاملا زمان بندی شده میتوانید تنظیمات و تغییرات اعمال شده را مشاهده کنید و بدانید که در چه بازههای زمانی روی کدهای توسعه داده شده تغییرات انجام شده است.
در ابزارهای کنترل نسخه مدرن، امکان این وجود دارد که حتی مقایسهای نیز بین تغییرات انجام داد و این کار با نشان دادن خطوط مختلف کد نویسی شده و فراهم کردن مقایسه سطر به سطر بین نسخههای مختلف فایلها امکان پذیر است. اگر در بعضی از شرایط نیاز باشد تا به یک ورژن قبلتر برگردید، این قابلیت وجود دارد و در حالت کلی، مدیریت تغییرات در ابزارهای کنترل نسخه مهیا شده است.
همکاری تیمی
رسیدن به شرایط همکاری تیمی در سطح عالی از مزایایی است که یک سیستم کنترل نسخه خوب در اختیار شما قرار خواهد داد. در این سیستمها میتوان به راحتی فایلها و کدهای توسعه داده شده را ذخیره سازی کرد و آنها را با روشهای حرفهای بین سایر اعضای تیم یا دوستان به اشتراک گذاشت. شرایط برای صرفه جوییهای قابل توجه در این حالت فراهم خواهد بود و تیمها با سرعت بسیار بیشتری میتوانند پروژههای برنامه نویسی را به سرانجام برسانند.
یک برنامه نویس به صورت آنلاین میتواند در هر زمانی که بخواهد فایلها را در سیستم محلی خود بارگذاری کند و روی فایلها تغییرات مورد نیاز را اعمال کند. پس از این کار، امکان ثبت تغییرات فراهم خواهد بود تا دیگر اعضای تیم نیز از این تغییرات و پیشرفت پروژه مطلع شوند.
یکپارچه بودن با محیطهای برنامهنویسی
به عنوان یک توسعه دهنده وب، شما حتما علاقه زیادی به استفاده از محیطهای یکپارچه توسعه دارید که شاید بتوان VSCode را معروفترین آنها به حساب آورد. یکی از بهترین قابلیتها که سیستمهای کنترل نسخه پیشنهاد میدهند، امکان یکپارچه سازی با این نوع محیطهای توسعه کد است که شما با استفاده از این قابلیت دیگر نگران دریافت مخازن و اعمال تغییرات روی فایلها نخواهید بود. در نهایت، پس از انجام فعالیت و اتمام بخشی از پروژه به راحتی میتوانید با داشتن اجازه مورد نیاز، تغییرات را روی سیستم کنترل نسخه به ثبت برسانید و این کار در همان محیط یکپارچه توسعه امکان پذیر است.
البته، در حالتی که بخواهید از ابزارهای اختصاصی برای ارتباط گرفتن با سیستم کنترل نسخه مانند GitHub استفاده کنید، در پلتفرمهای مختلف مانند لینوکس، ویندوز و مکینتاش نرمافزارهای با کیفیت با رابطهای گرافیکی جذاب توسعه داده شده است که بیشتر آنها نیز به صورت رایگان در اختیار توسعه دهندهها قرار دارد.
محیط رایگان
در اکثر موارد شما میتوانید از سیستم کنترل نسخه به صورت رایگان استفاده کنید. با این حال، اگر برای کاربردهای حرفهای به دنبال قابلیتهای اضافی باشید، یک ابزار کنترل نسخه قدرتمند قابلیتهای پولی و حرفهای را نیز در اختیار شما قرار خواهد داد. باید گفت، در سیستمهای معروفی مانند GitHub شما تنها کافی است تا یک حساب کاربری جدید بسازید و با ارتباط گرفتن در محیط VSCode به توسعه پروژه خود بپردازید.
قابلیتهای رایگان این ابزار در اختیار کاربران است و برای دست یابی به این قابلیتهای پایهای نیازی به پرداخت هزینههای اضافی نخواهد بود. برای دست یابی به ویژگیهایی مانند CI/CD برای شرکتهای بزرگ و پروژههای تخصصی نیاز خواهد بود تا هزینههایی پرداخت شود که این هزینهها در مقابل مزایای به دست آمده تقریبا ناچیز است.
شفافیت
شفافیت در توسعه پروژهها از جمله دیگر مزایای سیستم کنترل نسخه است و با ثبت دقیق تاریخچهها با جزئیات این امر امکان پذیر خواهد بود. همچنین، در حالتی که یک فایل حذف شود یا در یک زمان خاص فایلی به پروژه افزوده شود، اطلاعات کامل کاربری که این کار را انجام داده است در دسترس است. شما به آسانی میتوانید مشاهده کنید که کاربرانی که مسئول پروژه هستند چه کسانی هستند و تا به حال کدام افراد در این مسیر همکاری کردهاند.
لغت نامه سیستم کنترل نسخه
اگر به دنبال استفاده از نرمافزارهای کنترل نسخه با کیفیت و در سطح حرفهای هستید، بهتر است با بعضی از لغتها و اصطلاحات فنی در این رابطه آشنا شوید. شاید در ابتدای کار بعضی از این واژگان تخصصی برایتان گنگ به نظر برسند چرا که با کاربرد آنها اشنایی ندارید. با این حال، تنها چند هفته طول خواهد کشید تا به تسلط خوبی از این اصطلاحات برسید و بتوانید با استفاده از این موارد از قابلیتهای یک سیستم کنترل نسخه استفاده کنید.
در جدول زیر به مهمترین اصطلاحات فنی و واژگان تخصصی ابزار کنترل نسخه گیت اشاره شده است که مطمئنا در مسیر یادگیری این مهارت با آنها برخورد خواهید کرد.
اصطلاحات مورد استفاده | کاربرد |
Repository | اصطلاح Repository یا مخزن از اولین اصطلاحها است که مانند یک ساختار داده در سیستم کنترل نسخه کار میکند. این ساختار داده باید متادیتا را برای مجموعه فایلها و دایرکتوریها ذخیره کند. یک مخزن در سیستم کنترل نسخه دارای مجموعه فایلها، تاریخچه و تغییرات است و میتوان یک مخزن را به صورت فولدرهای پروژه شما تلقی کرد که هر پروژه اختصاصی دارای مخازن مجزا نیز است. |
Branch | شاخه یک ورژن از مخزن در حال توسعه است که از پروژه اصلی انشعاب شده است. شاخهها بخش جدایی ناپذیر از سیستمهای کنترل نسخه مدرن به حساب میآیند و یک پروژه تحت گیت میتواند بیش از یک شاخه داشته باشد. ما میتوانیم عملیات مختلفی را تحت عنوان شاخه انجام دهیم که تغییر نام، لیست کردن و حذف فایل از جمله آنها به شمار میرود. شاخهها به توسعه دهندهها اجازه خواهند داد تا روی بخشهای مختلف یک پروژه کار شود بدون آن که تاثیر سوئی روی پروژه اصلی به وجود آید. زمانی که این تغییرات در شاخه انجام شود، مطمئنا میتوان با استفاده از قابلیت Merge تغییرها را روی پروژه اصلی اعمال کرد. گفتنی است امکان تغییر محیط بین شاخهها نیز به راحتی و با دستورهای خط فرمان امکان پذیر خواهد بود. |
Tag | Tagها کاربرد بسیار عالی دارند و با استفاده از آن میتوان یک commit مشخص را در زمان مشخصی علامت گذاری کرد تا در تاریخچه مخزن ذخیره شود. با این شرایط شما در آینده خواهید توانست تا تگها را با همدیگر مقایسه کنید تا تفاوت بین دو نقطه را در تاریخچه مشاهده کنید. |
Pull/Pull Request | اصطلاح Pull زمانی به کار میرود که شما نیاز داشته باشید تا دادهای را از وب سایت کنترل نسخه مانند GitHub دریافت کنید و آن را در سیستم محلی خود در اختیار داشته باشید. تنها نیاز خواهد بود تا در خط فرمان از دستور git pull command استفاده شود که پس از این کار یک درخواست به سرور مورد نظر ارسال خواهد شد. دقت داشته باشید که دستور Pull Request به شما امکان این را خواهد داد تا به سایرین اعلام کنید که تغییرات به شاخه ارسال شده است و با این کار یک درخواست برای بررسی تغییرها ارسال خواهد شد. |
Push | اصطلاح Push زمانی به کار خواهد رفت که قصد آپلود کردن محتوای مخزن محلی را به یک مخزن ریموت دارید. Pushing دقیقا به معنی تبادل commitها از یک سیستم محلی به مخزنی است که در نهایت توسط دیگر اعضای تیم مشاهده خواهد شد. البته، باید دقت زیادی در مرحله Pushing شود چرا که با این کار شاید تغییرات جدید به کلی تغییرات قبلی را overwrite کنند. |
Commit | دستور commit به کاربر این امکان را خواهد داد تا یک تغییر stage شده در پروژه ایجاد کند. اینها همان تغییرهایی هستند که به عنوان نسخههای امن و قابل اتکا تلقی خواهند شد و گیت به هیچ عنوان این نسخهها (snapshot) را تغییر نمیدهد مگر این که خود کاربر به صراحت درخواست آن را ارسال کند. |
Clone | با دستور clone در سیستم کنترل نسخه شما میتوانید ابزار مهمی را در خط فرمان در اختیار داشته باشید. با استفاده از این دستور یک کپی محلی از مخزن سایتی مانند گیت هاب در دست دارید که مطمئنا برای دریافت این کپی نیاز است تا آدرس git clone آن مخزن را نیز وارد کنید. شاید git clone و git pull کار مشابهی را انجام دهند اما تفاوتهای عمدهای برای آنها وجود دارد. در روش اول شما قصد ایجاد یک مخزن محلی را دارید اما روش دوم این امکان را میدهد تا همگام سازی را نیز بین مخزن محلی و ریموت انجام دهید. git clone ذخیره سازی یک کپی محلی در ابتدای پروژه است اما git pull شرایطی را ایجاد خواهد کرد تا بتوان fetch و mergeها را حین کار و به مراتب انجام داد. |
Remote | اصطلاح ریموت در سیستم کنترل نسخه زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که با یک مخزن سر و کار داریم که اعضای مختلف تیم روی آن کار میکنند. یک مخزن ریموت میتواند روی سرویس هاستینگ کد ایجاد شود که میتوان GitHub یا Subversion را نام برد. |
انواع سیستمهای کنترل نسخه نرمافزار
شاید دشوار باشد تا یک سیستم کنترل نسخه را معرفی کنیم و آن را بهترین بدانیم چرا که در حال حاضر بیش از ۱۰ ابزار در این حوزه ارائه شده است که قابلیتهای منحصر به فردی دارند. شما پس از یک بررسی کلی و در نظر داشتن نیازهایتان خواهید توانست تا بهترین را انتخاب کنید که این انتخاب میتواند بر اساس رایگان بودن، آسان بودن در استفاده و امنیت بالای سیستم کنترل نسخه باشد.
در ادامه ۱۲ مورد از بهترین سیستمهای کنترل نسخه که قابلیتهای رایگان و پولی دارند معرفی میشود.
سیستم کنترل نسخه GitHub
گیت هاب را میتوان یکی از معروفترین و محبوبترین ابزارها به حساب آورد که شما تنها با ثبت نام اولیه با ایمیل میتوانید از قابلیتهای اولیه این پلتفرم استفاده کنید. با کمی جستجو، هزاران هزار پروژه را مشاهده خواهید کرد که با استفاده از زبانهای برنامه نویسی مختلف توسعه داده شدهاند و به صورت رایگان در اختیار کاربران این پلتفرم قرار گرفتهاند.
میتوان گفت، بسیاری از شرکتهای بزرگ نرمافزاری و آیتی نیز در این پلتفرم فعالیت میکنند و پروژههای رایگان و اپن سورس خود را با استفاده از مخازن در این پلتفرم برای استفاده کاربران ارائه کردهاند. گیت هاب در حالت کلی یک شبکه اجتماعی برای توسعه دهندههای نرمافزار است و میتوان آن را یک ابزار ضروری به حساب آورد که سرعت عملکرد بالا و امنیت منحصر به فردی را پیشنهاد میدهد.
جالب است تا بدانید این سیستم کنترل نسخه توسط خالق لینوکس یعنی لینوس توروالدز ارائه شده است که تیمها امروزه میتوانند از آن استفاده کنند و به سرعت پروژههای اختصاصی و برنامه نویسی خود را جلو ببرند. از جمله اساسی ترین قابلیتهای گیت هاب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان مرور ساده و سریع کدها که روی فضای ابری امن است
- امکان بهره مندی ابزارهای اضافی و افزوده برای پیشرفت بیشتر
- دسترسی به محیط امن و منحصر به فرد که توسط روشهای امن توسعه داده شده است
- قابلیت استفاده از ابزارهای اضافی برای همکاری بین تیمها
- دسترسی به تاریخچهها و زمانهای دقیق تغییرات
سیستم کنترل نسخه GitLab
در صورتی که پروژه شما نیازمند استفاده از قابلیت CI/CD است، سیستم کنترل نسخه GitLab میتواند بهترین گزینه در این مورد باشد. این سیستم کنترل نسخه دقیقا برای چرخه پروژه به صورت دواپس طراحی شده است و در آن از قابلیتهای حرفهای و بی نظیر لذت خواهید برد. GitLab تمامی قابلیتهای اولیه و اساسی را برای شما فراهم خواهد کرد و برای دسترسی به امکانات بیشتر قابلیتهای دیگری نیز ارائه شده است.
تاریخ تاسیس شرکت GitLab به سال ۲۰۱۴ میلادی باز میگردد و پس از گذشت بیش از ۱۸ سال از فعالیت این شرکت، GitLab در بیش از ۶۵ کشور دنیا دارای کارکنان تخصصی است. هدف اصلی تاسیس این شرکت کمک به افزایش کیفیت توسعه نرمافزارها و افزایش بازدهی بوده است که در این بین افزایش سرعت نیز جزء مهمترین خواستههای توسعه دهندگان GitLab به شمار میرود.
قدرت سیستم کنترل نسخه GitLab به دلایل زیر است که آن را در اولویتهای برتر برای استفاده متخصصان آیتی قرار داده است.
- کاهش زمان چرخه دواپس و بهبود عملکرد کاری
- امکان دسترسی به مدیریت کدها، مدیریت ممیزیها و قابلیتهای ثبت رویدادها به صورت دقیق
- قابلیت رسیدن به تشخیص خطاها در زمان سریعتر
- فراهم کردن یک محیط امن و یکپارچه برای دورکاری تیمهای توسعه نرمافزار
سیستم کنترل نسخه Apache Subversion
سیستم کنترل نسخه Apache Subversion از محصولات مهم این شرکت معروف است که با نام SVN نیز شناخته میشود. این ابزار به صورت اپن سورس در اختیار مخاطبان قرار گرفته است که لایسنس آن تحت شرایط شرکت Apache است. از جمله مهمترین قابلیتهای سیستم کنترل نسخه Apache Subversion میتوان به امنیت منحصر به فرد، امکان ردیابی تاریخچهها و مدیریت آن، امکان کنترل اجازهها، دیتا ریکاوری و مدیریت عملکردها اشاره کرد.
شرکت Apache با عرضه این ابزار سعی داشته است تا سادگی در کنترل نسخههای نرمافزاری را به ارمغان آورد تا بتوان در زبانهای مختلف برنامه نویسی به کیفیت کار خوب، سرعت عمل بالا و بازدهی عالی دست پیدا کرد. امکان نصب این ابزار در محیطهای ویندوز و مک فراهم شده است و میتوان قابلیتهای زیر را در این سیستم کنترل نسخه مشاهده کرد:
- فرآیند آسان Branching و Tagging
- شرایط مناسب برای مدیریت Flow و قابلیت پیگیری خودکار Mergeها
- قابلیت آنالیز کردن هیستوریها
سیستم کنترل نسخه AWS CodeCommit
سیستم کنترل نسخه AWS CodeCommit دقیقا برای متخصصانی طراحی شده است که قصد ایجاد پروژهها را روی AWS دارند و برای اینکار به دنبال یک ابزار قدرتمند و بی نظیر میگردند. این ابزار امنیت را برای شما فراهم خواهد آورد و امکان ایجاد مخازن مقیاس پذیر و یکپارچه در AWS CodeCommit وجود دارد. باید اشاره کرد که شما پس از به کار بردن این ابزار به راحتی میتوانید با دیگر ابزارهای این پلتفرم نیز ارتباط برقرار کنید و به محیطی یکپارچه برای مدیریت پروژهها و کدها دسترسی داشته باشید.
شرکت آمازون این ابزار را با قیمت معقول در اختیار کاربران قرار داده است و از بهترین مزایای آن میتوان به امکان شخصی سازی و بکاپ گیری مطمئن و آنی اشاره کرد.
- قابلیت توسعه بهینه سازی شده و امکان ساختن شاخههای مختلف حین کار
- یکپارچه سازی قدرتمند و منحصر به فرد با سایر ابزارهای شرکت آمازون
- امنیت بالا در فضای ابری
سیستم کنترل نسخه Helix Core
سیستم کنترل نسخه Helix Core یکی از ابزارهای قابل اتکا است که در سطح تجاری و برای پروژههای حرفهای ساخته شده است. این سیستم کنترل نسخه در عمل سرعت عمل شما را برای توسعه افزایش خواهد داد و قابلیت این را دارد تا با سایر محیطهای توسعه یکپارچه شود. فایلهای مختلف توسط این سیستم Version Control پشتیبانی میشود و شما از این نظر با مشکل مواجه نخواهید بود.
نکته جالب این است که Helix Core توسط کمپانیهای بزرگ توسعه نرمافزاری و بازی سازی مانند NVIDIA و EA مورد استفاده قرار میگیرد که شاید مهمترین ویژگی آن همان سرعت عملکرد بی نظیر این سیستم باشد.
- مناسب برای شرکتهای بزرگ و افراد فریلنسر
- پشتیبانی قوی و وجود منابع آموزشی زیاد
- وجود ابزارهای تعاملی متنوع
- دسترسی به یک رابط کاربری بی نظیر
- امکان دریافت گزارشهای دقیق
سیستم کنترل نسخه Microsoft Foundation Server
سیستم کنترل نسخه مایکروسافت Team Foundation در سطح Enterprise عرضه شده است تا به مدیریت پروژهها در این سطح رنگ و بوی تازهای ببخشد. در صورتی که به دنبال قابلیتهای حرفهای هستید و میخواهید از یک ابزار قدرتمند استفاده کنید که در عین مدیریت ورژن سیستم مانیتورینگ منحصر به فردی ارائه دهد، ابزار Microsoft Foundation Server از بهترینها خواهد بود.
این سیستم کنترل نسخه از مهمترین زبانهای برنامه نویسی پشتیبانی میکند و میتوان روی سرعت عمل و قابلیتهای آن حساب باز کرد. مهمترین مزایای استفاده از مایکروسافت Foundation Server به صورت زیر هستند.
- امنیت بالا به همراه قابلیتهای فضای ابری
- امکان مرور تاریخچهها و تغییرات به صورت سریع
- دسترسی به سیستمی با کاربری آسان
سیستم کنترل نسخه Mercurial
سیستم کنترل نسخه Mercurial به عنوان یک رقیب برای گیت به حساب میآید که توسط فریلنسرها و شرکتهای بزرگ و کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله قابلیتهای منحصر به فرد Mercurial باید به آسان بودن استفاده از آن اشاره کرد و در کنار آن شما میتوانید در این ابزار پروژهها را به صورت بسیار دقیق مدیریت کنید. این نرمافزار با زبان برنامه نویسی پایتون توسعه داده شده است و میتوان آن را برای ویندوز، لینوکس و مکینتاش استفاده کرد.
سادگی در استفاده را میتوان مهمترین مشخصه سیستم کنترل نسخه Mercurial به شمار آورد که در عمل سرعت بالای پیشبرد پروژهها را برایتان به ارمغان خواهد آورد. از دیگر ویژگیهای Mercurial میتوان به موارد زیر اشاره کرد که منجر شده است تا بعضی از شرکتها این ابزار را از گیت بهتر بدانند.
- دسترسی به رابطهای کاربری قدرتمند
- امکان استفاده از رابطهای بی نظیر تحت وب
- مشابه بودن دستورات نسبت به گیت، SVN و …
- قابل حمل بودن
- سادگی در یادگیری
سیستم کنترل نسخه Bitbucket
سیستم کنترل نسخه Bitbucket یکی از راه حلهای گیت است که به تیمهای توسعه امکان تعامل بهتر و مدیریت مخازن را خواهد داد. در کنار بخشهای رایگان و پایهای که با ثبت نام در این سیستم به دست خواهید آورد، Bitbucket دارای قابلیتهای حرفهای نیز هست و میتوان از آن برای توسعه پروژههای تجاری نیز استفاده کرد.
این سیستم کنترل نسخه به اعضای تیم اجازه افزودن پیامها را حین توسعه خواهد داد و در هر زمانی که نیاز باشد، میتوان با یک درخواست تغییرات اخیر را مرور کرد. یکپارچه سازی با Jira از دیگر مزایای این سیستم Version Control است و یکی از بهترین قابلیتهای Bitbucket را میتوان دسترسی به CI/CD داخلی به حساب آورد. شما میتوانید به قابلیتهای زیر نیز در این ابزار دسترسی داشته باشید.
- امکان کنترل اجازهها و دسترسیها
- دسترسی به سیستم گزارش گیری حرفهای
- داشبورد مدیریتی حرفهای
- امکان استفاده از ابزارهای تعاملی
- امکان تست و پیاده سازی خودکار
سیستم کنترل نسخه Visual Studio Team Services
ابزار VSTS بر اساس مدل کلاینت-سرور توسعه داده شده است و شما به مزایای روش توزیع شده در این ابزار دسترسی خواهید داشت. باید اشاره کرد که این ابزار کنترل نسخه به صورت چند سکویی در اختیار کاربران قرار گرفته است و شرکت سازنده آن را با زبان برنامه نویسی C# و C++ توسعه داده است. یکی از بهترین رابطهای کاربری توسط VSTS برای شما فراهم است و در صورت نیاز به یک ابزار حرفهای دواپس میتوانید روی قابلیتهای VSTS حساب ویژهای باز کنید.
به دلیل طراحی منحصر به فرد محیط این ابزار توسعه دهندهها میتوانند تعامل بهتری با هم داشته باشند و از دیگر قابلیتها میتوان به امکان یادگیری سریع و به کارگیری بدون دردسر این ابزار اشاره کرد.
- دسترسی به محیط حرفهای برای توسعه کدها
- پشتیبانی شده توسط مایکروسافت
- سادگی در استفاده
- قابلیتهای مدیریت پروژه و برنامه ریزی پروژه منحصر به فرد
- فراهم بودن محیطی برای تعامل بی نظیر بین توسعه دهندهها
سیستم کنترل نسخه CVS
سیستم کنترل نسخه CVS یا Concurrent Version Control تمامی نیازهای پایهای توسعه دهندهها را فراهم خواهد کرد و در این مدل نرمافزاری شما به یک سیستم کلاینت-سرور دسترسی خواهید داشت. هر چند CVS سالها قبل توسعه داده شده است، اما شما در این نوع ابزار میتوانید ویژگیهایی مانند کنترل شاخهها و کنترل اجازهها را در اختیار داشته باشید و به صورت سریع پروژهها را پیش ببرید.
شما میتوانید در این ابزار کنترل نسخه تغییرات را روی فایلها ثبت کنید، فایلها را فراخوانی کنید و آنها را بین توسعه دهندههای مختلف به اشتراک بگذارید. از دیگر مزایای این سیستم کنترل Version میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رایگان و متن باز بودن پلتفرم
- قابلیت کپی و آپدیت در سیستم محلی
- امنیت بالا در توسعه کدها
- امکان کار همزمان اعضای تیم روی پروژهها
- ذخیره سازی اسنپ شاتهای مختلف در زمانهای معین از پروژهها
- امکان استفاده روی پلتفرمهای مختلف مانند ویندوز و لینوکس
سیستم کنترل نسخه Monotone
شاید سیستم کنترل نسخه Monotone به اندازه دیگر ابزارها محبوبیت نداشته باشد اما قابلیتهای متنوعی را میتوانید از این ابزار دریافت کنید. این محیط تقریبا ۱۹ سال قبل ارائه شده است که پس از گذشت این مدت به یکی از بهترین ابزارهای کنترل ورژن در جهان تبدیل شد. شما میتوانید از Monotone روی پلتفرمهای ویندوز، لینوکس، مک و یونیکس استفاده کنید و از دیگر قابلیتها اپن سورس و رایگان بودن آن است.
مونوتن بر اساس ایده مدل توزیع شده ساخته شده است و به همین دلیل است که میتوان با خیال راحت از آن در شرایط مختلف و در پروژههای کوچک و بزرگ استفاده کرد. این ابزار میتواند تغییرات فایلها را ردیابی کند، آنها را ذخیره سازی کند، تاریخچه و زمانها را مدیریت کند و فایلها را در یک محیط امن ذخیره سازی کرده و آنها را بازیابی کند. جالب است تا بدانید این ابزار توسط یک شرکت کانادایی و با زبان سی پلاس پلاس توسعه داده شده است و طیف وسیعی از قابلیتها مانند موارد زیر را در اختیار فریلنسرها و شرکتهای توسعه نرمافزاری قرار خواهد داد.
- پشتیبانی خوب
- تمرکز روی یکپارچه بودن به جای عملکرد
- توسعه داده شده برای آسان کردن عملیات توزیع شده
- آسان بودن یادگیری
- دسترسی به یک محیط کاربر پسند
- طراحی قابل حمل و سبک
سیستم کنترل نسخه Bazaar
سیستم کنترل نسخه Bazaar شاید یکی از محبوبترین ابزارها در این حوزه باشد که این ابزار به عنوان بخشی از پروژه گنو محسوب میشود. Bazaar به صورت مرتب از طرف متخصصان به روز میشود و شرایط برای نصب و استفاده رایگان از این ابزار به راحتی فراهم است. بهتر است تا بدانید، شما پس از راه اندازی سیستم کنترل نسخه Bazaar میتوانید از ابزارهای جانبی و افزوده نیز به همراه آن استفاده کنید و قابلیتهای مدیریت پروژه اختصاصی را در اختیار بگیرید.
بازار روی پلتفرمها و سیستم عاملهای مختلف قابل نصب و راه اندازی است و سازمان Canonical اسپانسر این پروژه است تا آن را به یکی از بهترین سیستمهای کنترل نسخه در جهان تبدیل کند. این ابزار نیز بر اساس مدل کلاینت-سرور توسعه داده شده است که شما خواهید توانست تا در حالت توزیع شده مدیریت سورس کدها و فایلهایتان را بر عهده داشته باشید.
مطمئنا مزایای زیر باعث خواهد شد تا شما پس از نصب سیستم کنترل نسخه Bazaar یکی از بهترین تجربهها را در این حوزه در اختیار بگیرید:
- نزدیک بودن دستورها و محیط نرمافزاری به ابزارهای معروف مانند CVS و SVN
- امکان توسعه سورس کدها بدون نیاز به سرور مرکزی
- قابلیت هاستینگ رایگان با استفاده از وب سایتهایی مانند Launchpad و Sourceforge
- پشتیبانی از انواع فایل فرمتها
- آسان بودن نصب، راه اندازی و استفاده
- سرعت بالا در عملکرد و بازدهی منحصر به فرد
سیستم کنترل نسخه از اولین نیازها برای توسعه نرمافزار و انجام پروژههای نرمافزاری در یک محیط امن و مطمئن است. نرمافزارهای کنترل ورژن هر آن چیزی را که برای مدیریت نسخهها به آن نیاز دارید در اختیارتان قرار میدهند و تیمهای نرمافزاری میتوانند به بهترین شکل ممکن با استفاده از این ابزارها پروژهها را به سر انجام برسانند. شما میتوانید در ادامه این مطلب نظرات یا سوالات خود را در مورد ابزارهای کنترل نسخه با ما در میان بگذارید.