همیشه در یک سازمان، چیزی که حائز اهمیت است نوع رفتار کارمندان با یکدیگر بوده و در بسیاری از مواقع این رفتار بر روی پیشرفت سازمان تاثیر می گذارد. مهم ترین نکته ای که ممکن است بین کارمندان وجود داشته باشد، نوع رفتار آن هاست. در یک سازمان نحوه ارتباط کارمندان با یکدیگر و همچنین کار تیمی در رفتار سازمانی موجب برقراری ارتباط موثرتر بین اعضای تیم و دیگر افراد سازمان می شود. در این مقاله می خواهیم درمورد رفتار سازمانی و اهمیت آن در سازمان و همچنین کار تیمی و ارتباط آن با رفتار سازمانی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
مقدمه
ممکن است در یک محیطی مانند شرکت، دانشگاه و یا حتی مدرسه، رفتار افراد کاملاً متفاوت از یکدیگر باشد، به همین دلیل به یک رفتار سازمان دهی شده نیاز داریم که افراد با فرهنگ ها و شخصیت های مختلف بتوانند بدون ایجاد مشکل با یکدیگر به خوبی در ارتباط باشند. در سازمان نیز به رفتار سازمانی نیاز داریم تا کارمندان بتوانند به خوبی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
می دانیم که در کار تیمی چقدر نوع ارتباط اعضای تیم با یکدیگر اهمیت دارد. نوع رفتاری که افراد در خارج از محیط کار دارند ممکن است کاملاً با رفتار در سازمان متفاوت باشد، پس به دلیل وجود داشتن فرهنگ های مختلف، ما نمی دانیم که دو نفر عضو تیم با فرهنگ های کاملاً متفاوت از یکدیگر چگونه می توانند در محیط کار به تعاملات مثبت بپردازند. برای مدیریت کردن این نوع رفتار در سازمان، از یک اصطلاح به نام رفتار سازمانی استفاده می شود که تعریف و مفهوم آن را در ادامه خواهیم خواند.
رفتار سازمانی چیست؟
همانطور که در بخش بالا گفتیم، برای مدیریت کردن رفتار کارمندان در سازمان، به یک مفهوم به نام رفتار سازمانی نیاز داریم، چرا که ممکن است با افراد مختلف با فرهنگ های متفاوت روبرو شویم که احتمال ایجاد اختلال را در سازمان به وجود می آورد. اگر بخواهیم به بیان ساده توضیح دهیم، به روش مطالعه بر روی تعاملات افراد در سازمان و تحلیل و بررسی رفتار آن ها، به اصطلاح رفتار سازمانی می گویند. این مفهوم بسیار اهمیت دارد زیرا هر فردی بایستی نسبت به موقعیت مکانی که در آن قرار دارد، رفتار مناسبی از خود نشان دهد. برای مثال دیگر نمی توان رفتارهای مدرسه را در دانشگاه تکرار کرد؛ این موضوع بر هر مکانی از جمله خود سازمان ها صدق می کند.
از نظر علم روان شناسی، افراد نسبت به محیطی که در آن قرار می گیرند، همکلاسی ها، همکاران، همسایه و دیگر افرادی که با آن ها رتعامل هستند، رفتارشان تغییر می کند. این بحث در روابط و رفتار سازمانی اهمیت بسیاری دارد. در ادامه درمورد کار تیمی در رفتار سازمانی بیشتر صحبت خواهیم کرد. برای دانستن اصول تیم سازی و دریافت آموزش در این مورد، پیشنهاد می کنیم آموزش موفقیت در کار تیمی فرادرس را دنبال نمایید. برای دریافت روی لینک زیر کلیک کنید.
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی — کلیک کنید
کار تیمی چیست؟
چنانچه دو یا چند نفر جهت انجام یک کار یا پروژه خاص با یکدیگر همکاری کنند و دارای اهداف و ویژگی های مشترک باشند، در این صورت می توان گفت که یک تیم تشکیل داده اند. به فعالیتی نیز که توسط تیم انجام می شود، کار تیمی می گویند.
تشیل تیم و انجام کارهای تیمی از دیرباز اهمیت فراروانی داشته و مورد توجه بسیاری از کارفرمایان و مدیران قرار گرفته است. دانش علوم اجتماعی و روانشناسی همیشه تاکید بر این داشته اند که ایده و تفکر چند نفر بهتر از یک نفر است؛ بدین ترتیب تیم تشکیل یافت تا به جای فعالیت تکی بر روی یک هدف، چند نفر همزمان روی هدف تحقیق و فعالیت داشته باشند تا به نتایج کارآمدتر و سریع تری برسند.
همیشه تجمیع چند متخصص در یک محل موجب به وجود آمدن ایده های جدید و شگفت آور شده است. در کار تیمی نیز بسیار از این ویژگی بهره گرفته شده است و در بسیاری از مواقع با روشی دور از تفکر یک نفر عادی مسئله های بزرگ حل شده اند. در ادامه مطلب کار تیمی در رفتار سازمانی می خواهیم درمورد اهمیت کار تیمی صحبت کنیم و تاثیر آن بر سازمان را بررسی کنیم.
اهمیت کار تیمی
کار تیمی از اهمیت های بسیاری برخوردار است، اما قطعاً یادگیری دانش جدید از مهم ترین ویژگی های آن می باشد که موجبه بهره وری سازمان نیز می گردد. در محیط کار، عدم وجود تیم موجب به هم ریختن نظم و انضباط در انجام کارها و پراکنده شدن کارمندان می شود، اما چنانچه به این نیاز اساسی اهمیت دهیم، موجب پیشرفت سازمان و کارمندان خواهد بود.
پیشرفت کارمندان
شاید باورتان نشود، اما کار تیمی بیشتر از هرچیزی برای خود کارمندان همراه با سود می باشد. برای مثال افرادی که از دانش کمتری نسبت به دیگر کارمندان برخوردار هستند، می توانند با عضویت در تیم و علاوه بر انجام فعالیت های شغلی خود، اطلاعات بسیار زیادی از زبان دیگر کارمندان بشنوند و دانش جدیدی یاد بگیرند.
از جمله معایب فعالیت انفرادی در یک سازمان، مربوط به کاهش و یا حتی عدم یادگیری است. در یک کار تیمی، همه اعضای تیم ایده های خود را بیان می کنند و شما نیز بایستی به عنوان یکی از اعضای تیم، خود را به چالش بکشید؛ مشکل اینجاست که در فعالیت تکی مغز نمی تواند به همان اندازه ای که در کار تیمی فعالیت دارید، خود را به چالش بکشد و در نهایت موجب عدم یادگیری و یا حداقل موجب کاهش یادگیری شده است.
یک دست صدا ندارد!
یک اشتباه بزرگی که بیشتر کارفرمایان و مدیران انجام می دهند این است که به اهمیت کار تیمی در رفتار سازمانی اصلاً توجه نمی کنند! بارها ثابت شده است که در اکثر حوزه ها کار تیمی بهتر از فعالیت تکی نتیجه مثبت و بهره وری داشته است، اما با این حال برخی برای استخدام کارمندان جدید نمی خواهند هزینه کنند! در برخی سازمان ها تعداد کارمندان بسیار کم اما تعداد پروژه ها و میزان فعالیت مورد نیاز برای پیشرفت در کارها بسیار زیاد است. در چنین مواقعی بایستی به فکر استخدام کارمندان و تشکیل تیم بود تا با مشکلاتی مانند تاخیر در تحویل پروژه روبرو نشوید.
البته این تفکر که تعداد کارمندان زیاد ارتباط مستقیمی با سرعت انجام و تحویل کارها دارد اشتباه است! چرا که برای برخی از پروژه ها شاید یک نفر نتواند تمام و کمال کارهای پروژه را انجام دهد (بنا به دلایلی مانند نداشتن تخصص یا موراد دیگر) اما حتی اگر بتواند نیز، نیاز به تایم مشخصی برای تحویل کار خواهد بود. این تفکر در کار تیمی نیز صدق می کند، در این صورت هر نفر که انجام بخشی از پروژه را بر عهده گرفته است، باید کار خود را به عضو دوم تیم تحویل دهد، در این صورت نیز تایم انجام و تحویل پروژه همانند زمان سپری شده در فعالیت تکی خواهد بود. پس نتیجه می گیریم که منظور از تشکیل تیم در انجام کارها صرفاً به منظور تسریع در انجام کارها نیست.
- مجموعه آموزش کسب و کار و استارتاپ — کلیک کنید
تاثیر کار تیمی در رفتار سازمانی
پس از آن که درمورد کار تیمی و همچنین مفهوم رفتار سازمانی صحبت کردیم، بیایید بررسی کنیم که کار تیمی چه تاثیراتی می تواند بر روی رفتار سازمانی داشته باشد و برعکس، اگر رفتار سازمانی وجود نداشته باشد چه تاثیراتی بر روی کار تیمی می تواند بگذارد.
در مرحله اول باید به این نکته توجه کنید که کار تیمی برابر است با فعالیت و ارتباط مداوم با دیگر اعضای تیم، و این نکته بسیار مهمی است که چگونه با اعضای تیم رفتار داشته باشیم. ممکن است شما به عنوان عضوی از یک تیم نتوانید رفتارهای یک عضو دیگر را تحمل کنید، در این صورت است که رفتار سازمانی اهمیت پیدا می کند.
مدیران سازمان باید رفتار سازمانی را به اندازه کافی بولد کنند تا کارمندان با جدیت به رعایت نکات و رفتار سازمانی بپردازند. شاید یک رفتار اشتباه در تیم، موجب از هم پاشیدن تیم و ایجاد اختلاف بین اعضای آن شود، اما اگر رفتار سازمانی را سر لوحه فعالیت های خود در سازمان قرار دهند، بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد
در بحث بعدی نوع همکاری و ارتباط کارمندان با یکدیگر در تیم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، تقسیم وظایف، داشتن اخلاق حرفه ای و تحویل به موقع وظایف شغلی ارتباط مستقیمی با رفتار سازمانی دارد و بایستی در یک تیم رعایت شود تا منجر به بهره وری گردد، در غیر این صورت تشکیل تیم فایده ای نخواهد داشت و حتی احتمال منجر به شکست نیز وجود دارد.
اعتماد سازی از دیگر تاثیرات کار تیمی در رفتار سازمانی است. شاید در یک سازمان با وجود فعالیت های خود و دیگر همکاران، اعتماد وجود نداشته باشد و یا تا به حال موقعیتی پیش نیامده باشد که کارمندان بتوانند به یکدیگر اعتماد کنند. در این صورت چنانچه عضو یکی از تیم های سازمان باشید وضع تغییر خواهد کرد و شما نیز می توانید بر دیگر کارمندان تکیه کنید و رابطه محکم و قابل احترامی با دیگر کارمندان داشته باشید.
اهداف رفتار سازمانی
اگر بخواهیم درمورد اهداف رفتار سازمانی مقاله بنویسیم، باید یک لیست بلند بالا را برای مخاطبان عزیز تحویل دهیم که برخی از آن ها حتی قابل درک هم نباشند. به همین دلیل در این بخش اهداف رفتار سازمانی را به صورت خلاصه برایتان باگو می کنیم. با ما همراه باشید.
مدیریت رفتار
همانطور که در ابتدای مطلب کار تیمی در رفتار سازمانی گفتیم، رفتار سازمانی در حقیقت به بررسی و تحلیل رفتار و و تعامل افراد مربوط است که در علم روانشناسی نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، بنابراین یک مدیر باید بداند که با چه افرادی و با چه نوع فرهنگ و رفتاری روبرو است. رفتار سازمانی موجب مدیریت کردن رفتار افراد و آموزش دادن به آن ها می شود تا بدانند بهتر است چه نوع رفتاری در سازمان داشته باشند.
اگر رفتار کارمندان در سازمان مدیریت نشود، ممکن است موجب به وجود آمدن هرج و مرج شود، پس هر مدیری باید یک قانون کلی برای نوع رفتار در سازمان داشته باشد تا کارمندان بتوانند از آن پیروی کنند. رفتار کارمندان یک سازمان ممکن است با سازمان دیگر کاملاً متفاوت باشد، اینکه مدیریت رفتار کارمندان به چه شکلی می تواند صورت بگیرد کاملاً با اختیارت مدیر سازمان و نوع محیط ارتباط مستقیم دارد.
در برخی سازمان ها که کارمندان بایستی با ارباب رجوع در تعامل باشند، ممکن است عدم مدیریت رفتار سازمانی موجب به وجود آمدن مشکل هنگام ارتباط گرفتن کارمند با ارباب رجوع شود؛ که بر روی اعتبار سازمان می تواند تاثیر منفی بگذارد. علاوه بر آن، خود مدیر نیز بایستی نوعی از رفتار سازمانی را سر لوحه خود قرار دهد تا نشان دهنده اهمیت دادن به رفتار سازمانی باشد. در غیر این صورت کارمندان نیز رفتاری که خود صلاح بدانند خواهند داشت بدون اینکه به رفتار سازمانی توجهی داشته باشند.
قانع کردن کارمندان
مدیر هر چقدر هم رفتار کارمندان را مدیریت کند و به آنان آموزش دهد، ممکن است کارمندانی باشند که نتوانند دلیل این همه سخت گیری ها درمورد رفتاری که باید در سازمان داشته باشند بدانند، به همین دلیل مدیران باید در کنار مدیریت و آموزش رفتار، کارمندان را توجیه کنند تا درکی از روند فعالیت داشته باشند. این مورد به صورت استثنائی محیط های دیگری مانند خانه و مدرسه را نیز شامل می شود. پس باید در کنار آموزش دادن، دلایل آن را نیز به کارمندان توضیح دهیم تا موجب به وجود آمدن سوءتفاهم نشویم.
معرفی منابع آموزش سازمانی
چندی پیش گفتیم که مدیر برای مدیریت رفتار کارمندان در مبحث کار تیمی در رفتار سازمانی بایستی آن ها را آموزش دهد تا بدانند چه رفتاری باید در محیط کار داشته باشند. اما اگر به عنوان یک مدیر مجموعه یا سازمان به منابع آموزشی مناسب دسترسی ندارید، نگران نباشید. منبعی که معرفی می کنیم بیش از هزاران ساعت ویدیو آموزشی در موضوعات مختلف دارد که کارمندان می توانند با مشاهده آن ها بدون زحمت اضافی مباحث لازم را یاد بگیرند و نقش مهمی در انجام پروژه ها در کار تیمی داشته باشند. مجموعه آموزشی فرادرس به عنوان بزرگ ترین مجموعه آموزشی فارسی زبان کشور دارای آموزش های کاربردی در زمینه های متنوع و گوناگون است که می توانید آموزش های آن را از طریق لینک زیر دریافت نمایید. همچنین این مجموعه آموزشی با هدف تسهیل کردن دسترسی کارکنان سازمان ها و شرکت ها به آموزش ها طرح جدیدی را با عنوان طرح آموزش سازمانی به اجرا گذشته است؛ در این طرح مدیران شرکت ها و سازمان های کوچک و بزرگ میتوانند با پرداخت هزینه اندکی به مجموعه بزرگی از آموزش های مورد نیاز کارمندان دسترسی پیدا کنند. برای مشاهده شرایط استفاده از طرح آموزش سازمانی فرادرس پیشنهاد میکنیم به لینک زیر مراجعه کنید:
- طرح آموزش سازمانی فرادرس — کلیک کنید
سخن آخر درمورد کار تیمی در رفتار سازمانی
به پایان مقاله رسیدیم، همه می دانیم که کار تیمی و همچنین رفتار سازمانی می تواند چه تاثیرات مثبتی بر سازمان و جامعه بگذارد. ما نمی توانیم انکار کنیم که فرهنگ نمی تواند بر رفتار کارمندان تاثیر بگذارد، اما می توانیم به کمک آموزش های خوب یک رفتار جدید را به کارمندان آموزش دهیم. این موضوع در ایران به مقدار قابل توجهی نادیده گرفته می شود، اما سازمان هایی نیز هستند که علاقه مند به آموزش کارمندان هستند؛ ما سعی کردیم با معرفی مجموعه آموزشی فرادرس قدمی در راه آموزش کارمندان با رفتار سازمانی داشته باشیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.