وقتی شما یک شرکت فعال در زمینه ای خاص داشته باشید همواره به دنبال بهبود عملکرد کارکنان و کل شرکت خود هستید تا با هزینه های مالی و انسانی کمتر بهترین نتیجه را دریافت کنید. شاخص عملکرد یا KPI برای ارزیابی عملکرد کارکنان در قسمت های مختلف و ارائه راهکارهایی برای بهبود عملکرد کل شرکت است.
تعریف شاخص کلیدی عملکرد
Key Performance Indicator یا شاخص کلیدی عملکرد به روش هایی برای کمی سازی میزان حرکت یک شرکت به سمت اهداف از پیش تعیین شده گفته می شود که به طور اختصاری KPI گفته می شود.
اصولا بررسی عملکرد شرکت ها یک مفهوم کیفی است و کمی سازی آن ممکن است با چالش هایی همراه باشد. به همین دلیل شاخص های KPI نیز تنوع مختلفی پیدا کرده اند که در صنایع مختلف استفاده می شود. به طور کلی بخش های مختلف شاهص های KPI بر اساس اهدافی خاص در هر کسب و کار به بررسی کیفیت عملکرد شما می پردازند تا از طریق راهکارهای آن بهترین تصمیم را برای موفقیت خود اتخاذ کنید.
بگذارید با یک مثال موضوع را برایتان شفاف تر بیان کنم. فرض کنید شما مدیر ارشد یک سازمان با ۱۰۰ پرسنل هستید که در برنامه های میان مدت و بلند مدت سازمان اهدافی برای بخش های مختلف تعیین شده است. برای مثال تولید ۲ محصول جدید و افزایش میزان سود دهی، به همراه تبدیل شدن به یک برند مشهور در صنعت خود. این اهداف بلند مدت و میان مدت نیاز به برنامه ریزی دقیق هر بخش سازمان مذکور دارد. حال تصور کنید که در سندهای سازمان شما باید این تیم صد نفره را در مدت ۲ سال به این اهداف برسانید. بعد از گذشت ۶ ماه شما نیاز به شاخص هایی دارید که میزان عملکرد هر بخش را در راستای حرکت به سمت آن اهداف بسنجد. این شاخص ها همان شاخص های KPI برای سنجش عملکرد سازمان شماست.
انواع شاخص های کلیدی عملکرد
شاخص های کلیدی عملکرد دو نوع است:
شاخص های کلیدی عملکرد سازمان
این شاخص به صورت کلی به بررسی KPI های کلی سازمان می پردازد. این شاخص ها اهدافی است که کل سازمان به سمت آن حرکت می کند، این اهداف برای کلیه افرادی که در آن سازمان کار می کنند قابل درک بوده و کسب و کار باید به سمت دستیابی به آن حرکت کند.
شاخص های کلیدی عملکرد تیم ها
شرکت های موفق و بزرگ جهانی از مجموعه ای تیم موفق تشکیل شده که هر یک در راستای تحقق هدف خاصی فعالیت می کنند. این اهداف در نهایت به دستیابی شاخص های کلیدی عملکرد سازمان و موفقیت آن کمک می کند.
به عنوان مثال هرتیم می تواند مجموعه ای از اهداف داشته باشد که در نهایت به درآمدزایی و فروش بیشتر سازمان کمک می کند.
اگر یک KPI بتواند هر مقدار ممکنی را بگیرد، باید راهی برای سنجش دقیق آن وجود داشته باشد. مثلاً اگر روشی برای مشخص کردن مشتریان جدید و مشتریان تکراری وجود نداشته باشد، « تعداد مخاطبینی که به دفعات خرید کردهاند » یک KPI بدون استفاده خواهد بود. « تبدیل شدن به بهترین شرکت » هم یک KPI مناسب نیست چرا که روشی برای سنجش شهرت شرکت و مقایسه آن با سایر شرکت ها وجود ندارد.
عوامل تاثیرگذار بر شاخص های کلیدی عملکرد
بررسی شاخص های کلیدی عملکرد باید به صورت مستمر و در بازه زمانی مشخص سنجیده شود سپس تحلیل مدیران، سرپرستان، مشاوران و حتی تحلیلگران برداده ها ثبت شده و در صورت نیاز به ترمیم و تغییر راهبردها تصمیم لازم اتخاذ شود.
بنابر این زمان، نظارت مستمر و نظرات کارشناسان از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر شاخص های کلیدی عملکرد هستند.
تعریف شاخص های کل
شاخص های کلیدی عملکرد به دو بخش کمی و کیفی تقسیم می شوند، برای سنجش هر دو این شاخص ها از عدد و رقم کمک گرفته می شود این شاخص ها به هوش، تخصص و آگاهی نیاز دارد و تعیین آن ها می تواند یک کار بسیار سخت و زمان بر باشد. در شاخص های کیفی اعداد و ارقام حاصل نظرات، برداشت ها و عقاید شخصی است و در شاخص های کمی تلاش می شود اعداد و ارقام خالی از احساسات و نظرات افراد تعیین شود.
مراحل تعریف شاخص های کلیدی عملکرد و محاسبه KPI
- برای تعریف شاخص های کلیدی عملکرد نخستین کاری که لازم است انجام دهید این است که هدف خود از کسب و کارتان را مشخص کنید. درآمد، سود، سهم بازار، جذب سرمایه گذار و… چه چیز برای شما در اولویت قرار دارد؟
۲٫ بعد از آن که هدف خود را مشخص کردید باید تعیین کنید که چطور قصد دارید فرآیند تحقق هدف خود را بسنجید؟
۳٫ کسانی که مسئولیت بررسی وضعیت دستیابی به هدف را بر عهده دارند شناسایی کنید همچنین باید مشخص کنید چه بخش هایی از سازمان در تحقق هدف سازمان تاثیر گذار هستند و مسئول هر بخش چه شخصی است؟
۴٫ شاخص های تحقق هدف خود را براساس معیارهای KPI تعیین کنید به این ترتیب به وضوح متوجه می شوید که در چه صورت به هدف خود دست یافته اید.
۵٫ بازه زمانی بررسی فرآیند تحقق اهدافتان را تعیین کنید.
نوشته شاخص کلیدی عملکرد یا KPI اولین بار در طراحی سایت | طراحی وب سایت | شرکت طراحی سایت | بهترین شرکت طراحی سایت در تهران پدیدار شد.