تجربه کاربری بسیار مهم تر از اون چیزی هست که چند سال پیش تصور میشد. حدود یک دهه قبل زمانی که صحبت از بهبود UX سایت میکردیم، موضوع برای همه چندان جذاب و مهم نبود. همچنین بهینه سازی سایت به استفاده از کلمات کلیدی و ایجاد بک لینک خلاصه میشد. اما در حال حاضر بهبود تجربه کاربری یک مسئله ضروری و مهم برای حضوری پایدار در صفحه اول گوگل است.
معیارهای سئو در گذشته
همانطور که گفتیم همین چند سال پیش معیارهای الگوریتم گوگل بسیار ساده بود و صرفا با بکار بردن و تکرار کلمات کلیدی در هدر، پاراگرافها، تایتل و … میتوانستیم در صفحه اول گوگل رتبه کسب کنیم. اما این مسئله باعث شد تا بسیاری از سایتها رتبه های خوبی کسب کنند در حالی که کیفیت لازم را نداشتند.
این مسئله باعث شد تا گوگل به عنوان برترین موتور جستجوگر در دنیا الگوریتم رتبه بندی خود را آپدیت کرده و تغییرات اساسی در فاکتورهای رتبه بندی ایجاد کند.
معیارهای جدید در رتبه بندی چه بود؟
گوگل با بررسی رفتار کاربران در نظر داشت تا سایتهایی که واقعا پاسخ مناسبی برای جستجو هستند در نتایج ظاهر شوند، این مسئله تضمین میکرد که نتایج گوگل شامل سایت های مفید تر و معتبر تری باشند و رضایت کاربران را در پی داشت. برخی از این معیارها شامل موارد زیر هستند :
- بانس ریت ( میزان خروج کاربر بدون هیچ اقدامی)
- زمان حضور کاربر
- تعداد صفحات بازدید شده توسط هر کاربر
این معیارها نشان دهنده جذابیت و مفید بودن مطالب سایت شماست. توجه و بهبود آنها میتواند تغییرات اساسی در رتبه ها و میزان ترافیک ورودی از گوگل ایجاد کند و بر پایداری رتبه ها در صدر نتایج تاثیر فوق العاده ای دارد.
امروزه تجربه کاربری تعیین کننده نهایی و یکی از مهم ترین فاکتورهای رتبه بندی است.
تجربه کاربری چیست؟
User Experience (UX) به معنای تجربه کاربری شامل تمام آن چیزی میشود که کاربر در زمان حضور در سایت یا اپلیکیشن تجربه میکند. به بیان دقیق تر UX شامل سرعت بارگزاری سایت، طراحی ظاهر سایت، کیفیت محتوا، نسخه واکنش گرا (موبایل و تبلت)، پشتیبانی سایت و هرگونه تعامل با کاربر میشود.
چرا UX اینقدر مهم است؟
تجربه کاربری تاثیر مستقیم در رتبه بندی گوگل و میزان ترافیک ورودی شما از این موتور جستجوگر دارد، همچین بهبود آن میتواند علاوه بر افزایش ترافیک، افزایش فروش را در پی داشته باشد.
<<معیارهای UX که باید به آن توجه کنیم >>
تعامل | Engagement :
یک تجربه کاربری مثبت تعامل کاربر را افزایش میدهد، به طوری که افراد تمایل بیشتری دارند تا زمان خود را در سایت شما سپری کنند. این زمانی رخ میدهد که شما اطلاعات مفید و مرتبط را در یک طراحی خوب و ایجاد دسترسی های اصولی به کاربران ارائه میکنید.
نرخ پرش | Bounce Rate :
زمانی که کاربران سایت شما تنها با دیدن یک صفحه ترک میکنند نشان دهنده ی تجربه کاربری ضعیف است. این رفتار کاربران باعث میشود که موتورهای جستجو ارزش و اعتبار کمی برای وبسایت شما در نظر بگیرند. که در نهایت این مسئله باعث افت رتبه در گوگل میشود.
نرخ کلیک | Click-Through Rate :
تجربه کاربری خوب باعث افزایش CTR میشود (نسبت افرادی که روی لینک شما کلیک کردند به کل افرادی که آن را مشاهده کرده اند.) CTR بالا نشان دهنده ارزش و اعتبار شما نزد کاربران است و بر رتبه بندی سایت شما در گوگل تاثیر مثبت دارد.
اقدامات مهم برای تقویت UX
- ساده سازی و اصلاح ناوبری سایت ( ایجاد دسترسی سریع و راحت )
- طراحی نسخه واکنش گرا ( مناسب موبایل و تبلت )
- ارائه مطالب مفید و مختصر ( بدون مقدمه های اضافی و تکرار جملات )
- ارائه پاسخ کوتاه و نهایی در بالای صفحه (کاربر را مجبور به اسکرول کردن نکنید)
چطور رفتار کاربران را بررسی کنیم؟
ابزارهای مختلفی برای تحلیل و بررسی رفتار کاربران سایت وجود ندارد، شما میتوانید با آنها رفتار و عملکرد کاربران را بررسی کرده و جهت بهبود UX اقدام کنید. محبوب ترین ابزارها برای اینکار :
- Google Analytics
- Clarity
- Hot Jar
تمام این ابزارهای فاکتورهایی مثل Time on Site , Bounce Rate را بررسی کرده و به شما آمار دقیقی میدهند.
رفتار کاربران را ضبط کنید !
با کمک نرم افزار Hotjar و Microsoft Clarity میتوانید دقیقا رفتار کاربران سایت خود را رکورد کرده و آن را مشاهده کنید. استفاده از کلریتی رایگان است و نصب آن بسیار ساده میباشد. بررسی رفتار کاربران و تحلیل آن با این ابزارها یکی از بهترین روش ها برای بهبود تجربه کاربری سایت است که آموزش کامل آن را در بخش مقاله های آموزش سئو سایت وی نت قرار داده ایم.
آژانس وی نت
این مطلب توسط کارشناسان سئو آژانس طراحی سایت وی نت تهیه شده است. این مجموعه بیش از یک دهه تجربه در زمینه بهینه سازی و کسب رتبه در گوگل داشته و بیش از ۱۰۰ پروژه موفق را در کارنامه خود دارد. چنانچه جهت بهبود و کسب رتبه نیازمند خدمات مشاوره هستید و یا میخواهید پروژه طراحی و سئو سایت خود را برون سپاری کنید، میتوانید نمونه کارهای طراحی و سئو وی نت را در وب سایت این مجموعه به آدرس www.wenet.website مشاهده و بررسی کنید.