جاوا اسکریپت (Java Script) یک زبان برنامه نویسی است که به شما امکان میدهد ویژگیهای پیچیدهای را در صفحات وب پیادهسازی کنید. هر بار که یک صفحه وب چیزی بیشتر از نمایش اطلاعات ثابت مانند نمایش بروزرسانی به موقع محتوا، نقشههای تعاملی، تصاویر گرافیکی متحرک دو بعدی یا سه بعدی، پیمایش جوکباکسهای ویدئویی و غیره انجام میدهد، احتمالاً پای جاوا اسکریپت در میان است. اگر به فراگیری زبانهای برنامهنویسی علاقهمند هستید، آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت، یکی از بهترین روشها برای یادگیری این زبان برنامهنویسی است.
چرا آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت
امروزه با توجه به گسترش ارتباطات از طریق فضای مجازی، طراحی سایت از اهمیت بالایی برخوردار شده است. به همین دلیل، صاحبان مشاغل تمایل دارند از طراحان حرفهای برای طراحی سایت خود بهره ببرند. از همین رو، یادگیری زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت میتواند منبع درآمد مناسبی تلقی شود.
آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت از این جهت حائز اهمیت است که علاقهمندان به این رشته، میتوانند در کنار آموزش، با کار کردن روی پروژههای متفاوت، به مهارتهای عملی دست پیدا کنند، موارد مثل:
- مقدمات جاوا اسکریپت
- معرفی انواع دادها و عملگرها در جاوا اسکریپت
- پنجرههای Popup و ساختارهای کنترلی
- توابع جاوا اسکریپت
- مدیریت خطا و استثنا
- درخت مدل شیء گرای سند
- تمرینهای مورد نیاز برای آموزش بهتر جاوا اسکریپت
سایت فرادرس با ارائه کلاسهای آموزش جاوا اسکریپت توسط استادید مجرب و متخصص در امر طراحی سایت، شما را در کسب بهترین نتیجه یاری میکند. سرفصلهایی که در بالا اشاره کردیم، بخشهایی از آموزشهای فرادرس در زمینهی جاوا اسکریپت هستند.
تکنیکهای استاندارد در طراحی وب
جاوا اسکریپت به همراه HTML و CSS، سه تکنیک استاندارد طراحی وب هستند. برای آشنایی بیشتر با هرکدام، مطالعه این تعاریف ساده میتواند بسیار کمک کننده باشد:
- HTML: یک زبان نشانهگذاری است که برای ساختاردهی و معنی دادن به محتوای وب مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، پاراگرافها، سرفصلها و جداول دادهها، یا جاگذاری تصاویر و فیلمها در صفحه وب
- CSS: زبان طراحی سبک است که روی محتوای HTML اعمال میشود. مانند تنظیم رنگ پس زمینه و فونتها و قرار دادن مطالب در چند ستون
- JavaScript: یک زبان برنامهنویسی که به شما اجازه میدهد محتوای در حال بروزرسانی پویا ایجاد کنید، محتوای چند رسانهای را کنترل کنید، تصاویر را به حرکت در بیاورید و بسیاری موارد دیگر دیگر.
این سه لایه، روی یکدیگر قرار میگیرند و به بهبود طراحی سایت شما کمک میکنند.
کاربردهای جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی مشتری مدار است که بسیاری از ویژگیهای مشترک بین زبانهای برنامهنویسی مختلف را در خود جای داده است و به شما اجازه میدهد کارهای بسیاری انجام دهید. از جمله این کارها میتوان این موارد را نام برد:
- ذخیره کردن مقادیر مفیددر داخل متغیرها. مثلا اگر بخواهید نام جدیدی را وارد کنید، آن را در متغیری به نام Name ذخیره میکنید
- انجام عملیات روی متن که در برنامهنویسی به عنوان رشته شناخته میشود
- اجرای کد در پاسخ به رویدادهای خاصی که در یک صفحه وب رخ میدهند
- و موارد بسیار دیگر
با این حال، چیزی که حتی بیشتر هیجانانگیز است، عملکرد مشتری محور است که روی زبان جاوا اسکریپت ساخته شده است. رابط کاربری برنامه نویسی جاوا اسکریپت، قدرتهای فوقالعادهای را در اختیار شما قرار میدهد تا از آنها در کد جاوا اسکریپت خود استفاده کنید.
رابط کاربری برنامهنویس (API) در جاوا اسکریپت، مجموعه کدهای آمادهای هستند که بلوکهایی را تشکیل میدهند که به توسعهدهنده اجازه میدهند برنامههایی را اعمال کند که در غیر این صورت، اعمال کردنشان دشوار یا غیر ممکن میشد. کدهای آماده در برنامهنویسی همان کاری را انجام میدهند که مبلمان آماده برای طراحی منزل انجام میدهند. استفاده از تختههای آماده و پیچ کردن آنها به یکدیگر برای ساخت کتابخانه، خیلی راحتتر است تا اینکه صفر تا صد طراحی را شخصا انجام دهید. رابطهای کاربری برنامهنویسی معمولا به دو دسته تقسیم میشوند: رابط کاربری مرورگر و رابط کاربری شخص ثالث، که در ادامه بیشتر با هر یک از آنها آشنا میشویم.
رابط کاربری مرورگر
این نوع رابط کاربری روی مرورگر وب نصب میشود و میتواند دادههای محیط رایانهای اطراف خود را نشان دهند یا کارهای پیچیده و مفیدی انجام دهند. مثلا:
- رابط کاربری برنامهنویسی مدل شیءگرای سند به شما اجازه میدهد HTML و CSS را ایجاد، دستکاری و حذف کرده یا تغییر دهید، به صورت پویا سبکهای جدیدی را روی صفحه وب اعمال کنید و غیره. هر بار که پنجره popup یا محتوای تازهای روی صفحه به نمایش در میآید، پای مد شیءگرای سند در میان است
- رابط کاربری موقعیت جغرافیایی اطلاعات جغرافیایی را جمعآوری میکند. گوگل مپ از همین طریق مکان شما را پیدا میکند و روی نقشه نشان میدهد
- رابط کاربری Canvas و WebGL به شما اجازه میدهند تصاویر گرافیکی متحرک دو بعدی و سه بعدی خلق کنید. با استفاده از این تکنولوژی تحت وب میتوان کارهای خارقالعادهای انجام داد
- رابطهای کاربری صوتی و تصویری مانن HTMLMediaElement و WebRTC به شما اجازه میدهند پروژههای چند رسانهای فوقالعادهای انجام دهید. مانند پخش کردن موسیقی و ویدئو روی صفحه وب یا برداشتن ویدئو از روی دوربین وب و نمایش آن روی صفحه کامپیوتر شخص دیگری
رابطهای کاربری شخص ثالث
این رابطها به طور پیش فرض در مرورگر تعبیه نشدهاند و شما عموماً باید کد و اطلاعات آنها را از فضای وب دریافت کنید. مثلا:
- رابط کاربری توئیتر به شما اجازه میدهد توئیتهای اخیر خود را روی وبسایت نمایش دهید
- رابط کاربری گوگل مپ و رابط کاربری اوپن استریت مپ (OpenStreetMap) به شما اجازه میدهند نقشههای دلخواه خود را روی وبسایت اعمال کنید
با شرکت در دورههای آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت فرادرس، میتوانید آنچه به طور ساده و خلاصه ذکر شد را به صورت کامل و تخصصی فرا بگیرید.
توابع جاوا اسکریپت
توابع یکی از اجزای اساسی در جاوا اسکریپت هستند. یک تابع در جاوا اسکریپت مانند یک روش است. مجموعهای از دستورات که یک کار را انجام میدهند یا ارزشی را محاسبه میکنند. اما برای اینکه یک رویه به عنوان تابع شناخته شود، باید ورودی داشته باشد و خروجی را به جایی هدایت کند که رابطه واضحی بین ورودی و خروجی وجود داشته باشد. برای استفاده از یک تابع، باید آن را در جایی از محدوده تعریف کنید که میخواهید تابع را از آنجا فراخوانی کنید.
با استفاده از توابع، میتوانید یک بلوک کد را ذخیره کرده و در سایر بخشهای کدنویسی از آن استفاده کنید. هر تابع شامل کلیدواژه تابع و موارد زیر میشود:
- نام تابع
- فهرست پارامترهای تابع که داخل پرانتز قرار میگیرند و توسط ویرگول از یکدیگر جدا میشوند
- شرح جاوا اسکریپت که داخل کروشه قرار میگیرد
عبارات تابع
هرچند شرح تابع از لحاظ نحوی، بیانیه محسوب میشود، توابع را میتوان از طریق عبارت تابع نیز ایجاد کرد. چنین عملکردی میتواند ناشناس باشد و لازم نیست نام داشته باشد. با این حال، نام تابع را میتوان به وسیله عبارت تابع ارائه داد. اختصاص نام به تابع اجازه میدهد به خودش رجوع کند و همچنین تشخیص تابع در دنباله دسته اشکال زدایی را آسان میکند.
شرح تابع هنگام انتقال یک تابع به عنوان استدلال به یک تابع دیگر مفید است. همچنین، در جاوا اسکریپت تابع را میتوان بر مبنای شرایط تعریف کرد.
آموزش تعریف توابع جاوا اسکریپت در HTML
درست مثل CSS، جاوا اسکریپت نیز به شیوههای مختلفی میتواند در HTML مورد استفاده قرار گیرد. مثل:
جاوا اسکریپت درون خطی
در این حالت، کدهای جاوا اسکریپت در تگهای HTML را در برخی از ویژگیهای مبتنی بر جاوا اسکریپت در اختیار دارید.
به عنوان مثال، برچسبهای HTML دارای ویژگیهای رویداد هستند که به شما اجازه میدهد در صورت فعال شدن یک رویداد، برخی از کدها را بصورت درون خطی اجرا کنید.
جاوا اسکریپت داخلی با برچسب Script
درست مثل برچسب استایل برای اعمال سبک در صفحه HTML، برچسب اسکریپت برای جاوا اسکریپت وجود دارد.
جاوا اسکریپت خارجی
ممکن است بخواهید کد جاوا اسکریپت خود را در یک فایل متفاوت داشته باشید. جاوا اسکریپت خارجی، انجام این کار را ممکن میکند.
تعریف توابع در جاوا اسکریپت از جمله عملکردهای مهم این زبان برنامهنویسی پر کاربرد است و یادگیری آن از جمله آموزشهای لازم برای جاوا اسکریپت محسوب میشود. برای آموزش تعریف توابع در جاوا اسکریپت به صورت کاملا رایگان و توسط اساتید درجه یک آموزش برنامهنویسی، میتوانید به سایت فرادرس مراجعه کنید. همچنین با شرکت در دورههای آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت در فرادرس، میتوانید در این زمینه تخصص کافی کسب کرده و به درآمدزایی برسید.
انواع دادهها در جاوا اسکریپت
در جاوا اسکریپت، نوع دادهها باید مشخص باشد. جاوا اسکریپت برای استفاده از دادههای جدید در کنار دادههای قبلی یا کار کردن روی دادههای جدید، باید از نوع دادهها اطلاع داشته باشد.
انواع دادههای اصلی که جاوا اسکریپت از آنها پشتیبانی میکند، به این شرحاند:
- دادههای عددی مانند 6،7،8 و غیره که میتوان روی آنها اعمال محاسباتی و غیره را انجام داد
- دادههای رشتهای مانند جملات بلند و پاراگرافهای کوتاه و هرگونه متن.
- دادههای Boolean شامل مقادیر درست و غلط یا بله و خیر
- دادههای منظم گروهی از دادهها شامل انواع داده است که به وسیله ویرگول از یکدیگر جدا شدهاند. در این دادهها، نمایهسازی از 0 شروع میشود
- دادههای شیء نیز گروهی از دادههاست اما نه در قالب زوجِ کلید: ارزش. کلید باید رشته باشد اما ارزش ممکن است هر نوعی از شیء اضافه شده باشد. کلید باید یک رشته باشد و مقدار میتواند از هر نوعی باشد، از جمله شیء دیگر. دسترسی به محتوای گروه با کلید انجام میشود.
- دادههای تعریف نشده را میتوان توسط جاوا اسکریپت به یک متغیر صریح یا ضمنی اختصاص داد، در صورتی که یک متغیر اعلام شده باشد اما مقداری به آن اختصاص داده نشده باشد
- دادههای خنثی به دادههای فاقد ارزش گفته میشود. این دادهها ارزش دارند، اما نه ارزش واقعی و نسبتا خنثی هستند
- دادههای تابع انواعی از دادهها هستند که بلوکهای درخواست شده را فرا میخوانند
درک انواع دادههای جاوا اسکریپت ممکن است کمی پیچیده باشد. اما برای آموزش جاوا اسکریپت به زبان ساده، میتوانید از دورههای آموزش پروژه محور فرادرس استفاده کنید.
متغیرها در جاوا اسکریپت
متغیرها محفظههایی برای نگهداری مقادیر دادهها هستند. هنگام استفاده از متغیرها، جاوا اسکریپت از مقادیر ارائه شده توسط آنها برای انجام عملیات مورد نظر استفاده میکند. متغیرها و میزان ارزش آنها قابل تعیین هستند، اما تعیین کردن آنها کمی پیچیده است. با شرکت در دورههای آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت در فرادرس، علاوه بر یادگیری تمام آنچه برای برنامهنویسی به وسیله جاوا اسکریپت نیز دارید، نحوه تعیین متغیرها و مقدار آنها را نیز فرا خواهید گرفت.
آشنایی با JavaScript ES6
جاوا اسکریپت ES6 یا ECMAScript 2015 ششمین نسخه از زبان برنامهنویسی ECMAScript است. هدف از ارائه این نسخه که در سال 2015 منتش شد، استانداردسازی جاوا اسکریپت بود. جاوا اسکریپت ES6 چند سال است که معرفی شده و امکان نوشتن کدهای هوشمندانهتر، مدرنتر و خواناتر را در اختیار کاربران قرار میدهد.
منصفانه است که بگوییم با استفاده از ویژگیهای ES6، ما کمتر مینویسیم و کار بیشتری انجام میدهیم، بنابراین اصطلاح “کمتر بنویسید و بیشتر انجام دهید” قطعاً مناسب ES6 است.
ES6 چندین ویژگی کلیدی مانند const ، let، توابع پیکان، الفبای الگو، پارامترهای پیش فرض و موارد دیگری را به ما معرفی میکند. اکما اسکریپت و جاوا اسکریپت از نظر ماهیت متفاوت هستند:
اکما اسکریپت
اکما اسکریپت یک استاندارد تعریف شده برای ایجاد یک زبان برنامهنویسی در ECMA-262 با اهداف عمومی است. به زبان ساده، این استاندارد برای خلق یک زبان برنامه نویسی و توسط اکما اینترنشنال طراحی و پیادهسازی شده است و به وسیله آن میتوان نحوه خلق یک زبان برنامهنویسی را یاد گرفت.
جاوا اسکریپت
یک زبان برنامهنویسی عمومی برای مطابقت با مشخصات .ECMAScript جاوا اسکریپت اساساً نحوه استفاده از زبان برنامهنویسی را به ما نشان میدهد، اگر علاقهمندید به شکل عملی با یکی از فریمورکهای محبوب جاوا اسکریپت، آشنا شوید، همین حالا آموزش پروژهمحور jQuery را ببینید!
ویژگیهای Const و Let
قبل از انتشار ES6 اگر میخواستیم یک متغیر تعیین کنیم، باید از کلیدواژه var استفاده میکردیم. اما این کار خالی از مشکل نبود. همچنین، توسعهدهندگان علاقه چندانی به آن نداشتند. بنابراین در نسخه ES6 کلیدواژههای const و let ارائه شدند که امکان ذخیرهسازی متغیرها را فراهم میکنند. هر کدام از این کلیدواژهها، روش مختص به خود را برای ذخیره متغیرها دارند.
کلیدواژه Const
کلیدواژه const عمدتاً برای ذخیره کردن متغیرهایی استفاده میشود که ارزش آنها تغییر نخواهد کرد. فرض کنید در حال خلق یک برنامه تحت وب هستید و میخواهید متغیری را ذخیره کنید که مقدار آن تغییر نمیکند. قطعا بهترین انتخاب برای ذخیره این متغیر استفاده از کلیدواژه const است. در جاوا اسکریپت، const قویتر از var محسوب میشود. در صورت استفاده از این کلیدواژه برای ذخیره یک متغیر، نمیتوان مقدار آن را دوباره تغییر داد. به عبارت ساده، متغیر غیر قابل تغییر است، مگر در مواردی که همراه با اشیاء استفاده میشود.
کلیدواژه Let
در مورد کلید واژه let، متغیرهای اعلام شده تغییرپذیر خواهند بود، یعنی مقادیر ذخیره شده در متغیرها قابل تغییر هستند. این کلمه کلیدی از نظر عملکرد شباهت زیادی به var دارد، اما تفاوتهای کلیدی آن مانند اعمال محدوده، باعث میشوند let نسبت به var گزینه بهتری باشد.
توابع Arrow
توابع Arrow یا پیکان، امکان استفاده از عبارات (Syntax) کوتاه برای نوشتن شرح توابع را امکانپذیر میکنند. هنگام تعیین توابع پیکانی باید به این موارد توجه داشت:
- توابع پیکانی فاقد عملکرد this هستند، بنابراین برای تعریف متد شیء مناسب نیستند
- توابع پیکانی از پیش تعریف شده نیستند، بنابراین باید قبل از استفاده آنها را مشخص کرد
- استفاده ازکلیدواژه const برای تعیین توابع پیکانی، امنتر از var است، زیرا مقدار عبارت تابع همیشه ثابت است
- در تعیین توابع پیکانی، تنها در صورتی میتوان کلیدواژه return و کروشهها را حذف کرد که تابع، یک عبارت واحد باشد. بنابراین، بهتر است همیشه آنها را حفظ کرد
با اینحال، اینها تعاریف ساده و پیش پا افتادهای هستند و آموزش JavaScript و ES6 نیازمند صرف وقت بیشتر و آموزش تخصصی است.
با شرکت در دورههای آموزش JavaScript ES6 ارائه شده در فرادرس، میتوانید علاوه بر یادگیری مفاهیم، مبحث برنامهنویسی به زبان جاوا اسکریپت را به صورت پروژه محور و تحت نظر اساتید برجسته این رشته یاد فرا بگیرید. از جمله سر فصلهای فرادرس در مبحث جاوا اسکریپت ES6 میتوان این مدارد را بر شمرد:
- کار با رشته ها و Template Literal ها
- کار با کلاسهای Helper
- کار با بلاکهای کد و Scope
- کار با تابع Arrow
- کار با اشیا
- کار با Generator و Iterator
- کار با Rest و Spread
- کار با آرایهها و تغییرات
- آشنایی با Destructor
کامنتها در جاوا اسکریپت
درست مانند HTML، گاهی اوقات ممکن است بخواهیم یادداشتی را در کنار کد خود قرار دهیم که نیازی به اجرا ندارد. در جاوا اسکریپت، این کار را میتوان به دو شیوه انجام داد:
- با استفاده از کامنتهای تک خطی
- با استفاده از کانتهای چند خطی
برای آشنایی بیشتر در مورد نحوه قرار دادن کامنت در جاوا اسکریپت، میتوانید به وبسایت فرادرس مراجعه کرده و در دورههای آموزش پروژه محور جاوا اسکریپت شرکت کنید.
قدم اول را محکم بردارید، قدم دوم را محکمتر
آشنایی با مفاهیم جاوا اسکریپت و ویژگیهای این زبان برنامهنویسی پر طرفدار و پر کاربرد، اولین قدم برای ورود به دنیای جاوا اسکریپت است. اما با این کار در بهترین حالت تنها با کاربردهای جاوا اسکریپت و ویژگیهای آن آشنا میشوید.
شاید یادگیری جاوا اسکریپت در مرحله اول کمی دلهرهآور به نظر برسد، اما نگران نباشید. با مراجعه به فرادرس و شرکت کردن در کلاسهای آموزشی ارائه شده توسط گروه مدرسین فرادرس، به سادگی و با صرف کمترین هزینه ممکن میتوانید صفر تا صد جاوا اسکریپت و JavaScript Es6 را فرا بگیرید.
فراموش نکنید که با توجه به توسعه روزافزون فعالیتهای تحت وب، یادگیری زبانهای برنامهنویسی از جمله جاوا اسکریپت، میتواند به منبع درآمد فوقالعادهای برای شما تبدیل شود.