یکی از مهمترین پارامترهای موفقیت یک وبسایت، نتایج آن در موتور جستوجوی گوگل است. هرچه یک وبسایت آمار بهتری در موتور جستوجوی گوگل داشته باشد، میتوان گفت که وبسایت موفقتری است. برای تجزیه و تحلیل عملکرد وبسایتها در این موتور جستوجو، میتوان از سرچ کنسول گوگل استفاده کرد. این کنسول، ابزاری برای نظارت بر عملکرد وبسایت در سرچ و بهبود رتبهبندی آن است. اطلاعات موجود در این کنسول انحصاری هستند و نمیتوان در ابزار دیگری به آنها دسترسی داشت. نظارت بر عملکرد وبسایتها در موتور جستوجوی گوگل برای کسبوکارهای آنلاین و توسعهدهندگان وب اهمیت بسیار بالایی دارد. به همین خاطر، در این مطلب به آموزش سرچ کنسول گوگل و نکات مرتبط با آن میپردازیم.
سرچ کنسول گوگل چیست؟
قبل از این که به سراغ آموزش سرچ کنسول برویم، باید با این ابزار بهصورت کامل آشنا شویم. رتبهبندی یک وبسایت در موتور جستوجوی گوگل به پارامترهای بسیار زیادی مانند نرخ کلیک، ایمپرشن، تعداد کل کلیکها و … بستگی دارد. به همین خاطر برای بهبود رتبهبندی و نظارت بر عملکرد وبسایت، باید تمام این پارامترها بهصورت کامل بررسی شوند. ابزار سرچ کنسول گوگل به توسعهدهندگان وب، صاحبان کسبوکارها و ادمین وبسایتها اجازه میدهد تا این اطلاعات را به شکلی کاملا دستهبندی شده، بررسی کنند.
باید گفت که به علت تعداد بسیار بالای وبسایتهای موجود در اینترنت، گوگل توانایی ارائه خدمات پشتیبانی تلفنی یا حضوری را به مدیران وبسایتها نداشت و به همین خاطر سرچ کنسول را معرفی کرد. اهمیت این ابزار زمانی مشخص میشود که بسیاری از وبسایتها، بیش از 90 درصد ترافیک ورودی خود را از طریق موتور جستوجوی گوگل به دست میآورند. پس میتوان گفت که سرچ کنسول مهمترین ابزار برای موفقیت و توسعه یک وبسایت بهشمار میآید.
برای آموزش سرچ کنسول، باید در ابتدا با کاربردهای این ابزار آشنا شوید. بهطور کلی سرچ کنسول در چهار بخش درخواستها، گزارشها، پیامها و تنظیمات، گزارشات دادههای مختلف را به کاربر ارائه میدهد. برخی از مهمترین خدمات این ابزار عبارتاند از:
- تایید نمایش وبسایت و مطالب آن در نتایج موتور جستوجوی گوگل
- نمایش مشکلات وبسایت شما (بهخصوص در نسخه موبایل)
- نمایش میزان بازدید وبسایت شما در نتایج موتور جستوجوی گوگل
- اخطار نمایش هرزنامه در وبسایت شما
- نمایش سایتهای دیگری که به مطالب وبسایت شما لینک شدهاند
استفاده از سرچ کنسول گوگل نتایج زیر را به همراه دارد:
- درک کاربران هدف با بررسی نتایج جستوجوی گوگل
- مشخص شدن رتبه وبسایت شما در نتایج موتور جستوجوی گوگل
- امکان بهبود رتبهبندی وبسایت در نتایج جستوجو
کدام افراد باید از سرچ کنسول گوگل استفاده کنند؟
در آموزش سرچ کنسول، همواره این سوال مطرح میشود که کدام افراد باید از این ابزار استفاده کنند. پاسخ به این سوال کاملا روشن است. تمام افرادی که به هر شکلی به مدیریت وبسایت دسترسی دارند، کاربر هدف این ابزار پرکاربرد هستند. با توجه به ساده بودن محیط کاربری این ابزار، تقریبا تمام افراد میتوانند از آن برای تجزیه و تحلیل دادههای وبسایت خود استفاده کنند.
برخی از کاربران اصلی سرچ کنسول گوگل عبارتاند از:
- صاحبان کسبوکارها: میتوان گفت که کاربر اصلی سرچ کنسول گوگل، صاحبان کسبوکارهای آنلاین هستند که بستر فروش محصولات یا خدماتشان بهصورت آنلاین و از طریق وبسایت است. این دسته از افراد میتوانند با استفاده از سرچ کنسول، موفقیت کسبوکارشان را بهخوبی تضمین کنند
- ادمین وبسایتها: مدیران یا ادمین وبسایتها کاربران تخصصی ابزار سرچ کنسول گوگل بهشمار میآیند. این افراد میتوانند با بررسی دادههای موجود در این ابزار، رتبهبندی وبسایت تحت مدیریتشان را بهخوبی بهبود دهند. همچنین امکان عیبیابی و رفع مشکلات وبسایتها نیز با استفاده از نتایج این دادهها وجود دارد
- سئوکاران: وبسایتها باید مطابق با مخاطب هدف، روی سئو تمرکز کنند. بهترین ابزار برای پیدا کردن مخاطب هدف یک وبسایت، ابزار سرچ کنسول است. سئوکاران میتوانند با بررسی دادههای موجود در سرچ کنسول، مخاطب هدف وبسایت را مشخص کرده و سپس مطابق با آن، به تولید محتوا و تدوین استراتژی سئو بپردازند
آموزش اضافه کردن وبسایت به سرچ کنسول
اولین مرحله آموزش سرچ کنسول، یادگیری اضافه کردن وبسایت به این ابزار است. برای این کار، شما در ابتدا باید مالکیت خود نسبت به وبسایتتان را تایید کند. گوگل برای تایید مالکیت چندین راهکار در نظر گرفته است. این راهکارها بسته به این که شما میخواهید یک وبسایت، دامنه و یا سایت بلاگی را تایید کنید، شرایط مختلفی دارند.
عموما کاربران با استفاده از یکی از چهار روش زیر، مالکیت خود را تایید میکنند:
- آپلود فایل HTML: یک فایل HTML مخصوص تایید مالکیت را در مکان خاصی از وبسایت خود آپلود میکنید و سپس سرچ کنسول آن را تشخیص میدهد
- استفاده از متا تگ (Meta tag): یک تگ meta را به بخش “HEAD” کد HTML یک صفحه خاص اضافه کنید
- کد رهگیری گوگل آنالیتیکس: کد رهگیری گوگل آنالیتیکسی که در سایت خود استفاده میکنید را کپی کنید. (برای این راهکار به مجوز ویرایش در گوگل آنالیتیکس نیاز دارید)
- گوگل تگ منیجر: کد گوگل تگ منیجر مرتبط با سایت خود را کپی کنید. (برای این راهکار به مجوزهای مشاهده، ویرایش و مدیریت در گوگل تگ منیجر نیاز دارید)
باید اشاره کرد که شما میتوانید دو نقش در کنسول سرچ داشته باشید؛ مالک و کاربر. مالک یک وبسایت میتواند کنترل کاملی روی وبسایت داشته باشد و کاربران جدیدی را به پنل کاربری خود اضافه کند. از طرف دیگر، کاربران میتوانند تمام دادهها را مشاهده کنند اما توانایی اضافه کردن کاربران جدید را ندارند.
آموزش بخشهای اصلی سرچ کنسول گوگل
بعد از آشنایی با روش اضافه کردن وبسایت به سرچ کنسول، حال نوبت آن است که به آموزش سرچ کنسول گوگل بپردازیم. بهطور کلی این ابزار از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که از جمله آنها میتوان به صفحه اصلی، ابزار بازرسی آدرس، بخش گزارش عملکرد و تجربه کاربری اشاره کرد. بررسی دادههای موجود در هر یک از این بخشها میتواند به شما کمک کند تا رتبهبندی وبسایت خود را بهخوبی بهبود ببخشید. در ادامه با هر یک از این بخشها بهصورت کامل آشنا میشویم.
صفحه اصلی
در صفحه اصلی سرچ کنسول، شما به بخشهایی مانند گزارش عملکرد، وضعیت ایندکس، شاپینگ، ارتقا و تجربه دسترسی خواهید داشت. در نوار بالای صفحه اصلی نیز امکان بررسی آدرس صفحهها و … وجود دارد. درواقع میتوان گفت که صفحه اصلی، مسیری برای ورود شما به بخشهای مختلف سرچ کنسول است. به همین خاطر در آموزش سرچ کنسول، باید توجه ویژهای به این صفحه داشت.
استفاده از ابزار بازرسی آدرس؛ از مهمترین مراحل آموزش سرچ کنسول
یکی از مهمترین مباحث در آموزش سرچ کنسول، یادگیری روش استفاده از ابزار بازرسی آدرس است. در این بخش، شما میتوانید شرایط یک URL خاص را بررسی کنید. برای مثال اگر یکی از صفحات وبسایت شما در نتایج گوگل نمایش داده نمیشود، شما میتوانید آن را در این ابزار وارد کرده و سپس شرایط ایندکس یا مشکلات آن را بررسی کنید. اگر بعد از وارد کردن URL، متوجه شدید که صفحه مورد نظر ایندکس نشده است، میتوانید درخواست ایندکس صفحه را برای گوگل ارسال کنید. همچنین اگر ایندکس نشدن صفحه به دلیل وجود خطا باشد، میتوانید این خطا را در بخش بازرسی آدرس مشاهده کنید.
آموزش استفاده از بخش گزارش عملکرد
یکی دیگر از بخشهای بسیار مهم در آموزش سرچ کنسول گوگل، بخش گزارش عملکرد است. شما در این بخش میتوانید با بررسی دادههای مبتنی بر چهار شاخص کلیک، ایمپرشن، نرخ کلیک و میانگین موقعیت در نتایج گوگل، شرایط وبسایت خود را بررسی کنید.
شاخصهای بخش گزارش عملکرد به شرح زیر هستند:
- کلیک: بعد از این که کاربران اینترنت روی لینکهای وبسایت شما در نتایج گوگل کلیک میکنند، عدد کلیک در کنسول سرچ افزایش پیدا میکند
- ایمپرشن: این شاخص به معنای حضور لینکهای وبسایت شما در نتایج جستوجوی کاربران در موتور جستوجوی گوگل است. باید اشاره کرد که نرخ ایمپرشن با کلیک متفاوت است و این شاخص تنها به معنای مشاهده لینک است و نه کلیک بر روی آن
- نرخ کلیک: این شاخص از تقسیم کلیک بر ایمپرشن به دست میآید. باید اشاره کرد که نرخ کلیک اهمیت بسیار زیادی در آموزش سرچ کنسول دارد. چرا که هرچه وبسایتتان نرخ کلیک بالاتری داشته باشد، به این معنا است که لینکهای شما جذابیت بیشتری برای کاربران دارند
- میانگین رتبه نتایج گوگل: شاخص میانگین رتبه نتایج گوگل، میانگین موقعیت لینکهای شما در نتایج جستوجو را نمایش میدهد. به علت وابسته بودن این شاخص به پارامترهای بسیار زیاد، نمیتوان دادههای آن را دقیقا مطابق با واقعیت دانست
بررسی تجربه کاربری سایت در بخش Experience
در آموزش سرچ کنسول، باید به بخش تجربه نیز اشاره کرد. این ابزار در بخش تجربه، دادههای مربوط به تجربه کاربری وبسایت شما را در نسخههای موبایلی و دسکتاپ نمایش میدهد. هرچه تجربه کاربری وبسایت شما بهتر باشد، رتبهبندی آن در نتایج گوگل نیز بهتر خواهد بود.
آموزش بخش گزارش لینکهای سرچ کنسول
در بخش گزارش لینکهای سرچ کنسول، شما میتوانید خلاصهای از لینکهای شناسایی شده توسط گوگل در وبسایت خود را مشاهده کنید. شما میتوانید این اطلاعات را در دو دستهبندی لینکهای داخلی و لینکهای خارجی بهصورت مجزا مشاهده کنید.
سرچ کنسول نقش پررنگی در بهبود رتبهبندی وبسایت شما دارد
بسیاری از صاحبان کسبوکارهای آنلاین به دنبال این هستند تا رتبهبندی وبسایتشان در نتایج جستوجوی گوگل شرایط بهتری داشته باشد. برای این کار، تجزیه و تحلیل دادههای مرتبط بهترین راهکار است. سرچ کنسول بهعنوان یک ابزار اختصاصی گوگل، نقش پررنگی در بهبود رتبهبندی وبسایت شما دارد. به این شکل که شما میتوانید تمام دادههای مرتبط با وبسایت خود در نتایج جستوجوی گوگل را در این ابزار مشاهده و سپس تجزیه و تحلیل کنید.