زبان برنامه نویسی پیاچپی (PHP Hypertext Preprocessor) یکی از زبانهای برنامه نویسی پرقدرت و محبوب در حوزه طراحی وب است که دارای فریم ورکهای (Framework) متعددی میباشد. فریم ورک در فارسی به چارچوب ترجمه شده و منظور از فریم ورک برنامه نویسی مجموعهی بههم پیوستهای از کدها و کتابخانهها (Library)، استانداردها، الگوهای طراحی (Design Pattern) و دستورالعملها و رویههای کدنویسی است که در یک چارچوب معین نرمافزاری در اختیار طراحان نرمافزار، توسعهدهندگان، برنامهنویسان و طراحان وب قرار گرفته. فریم ورک لاراول (Laravel) یکی از همین چارچوبهای زبان PHP است که برای اهدافی خاصی ایجاد شده و امروزه آموزش برنامه نویسی لاراول به یکی از مهمترین چالشهای افراد مبتدی تا حرفهای تبدیل شده است.
فریم ورک لاراول چیست؟
هنگامی که صحبت از فریم ورکهای توسعه وب اپلیکیشن میشود، از چارچوب لاراول همیشه به عنوان یکی از محبوبترین بسترهای زبان برنامه نویسی PHP یاد خواهد شد چرا که این فریم ورک توانسته در عین سادگی، به نخستین انتخاب توسعه دهندگان برای پیادهسازی نرمافزارهای حرفهای تحت وب تبدیل شود. لاراول برپایه معماری MVC است که به صورت رایگان و اوپن سورس (متن باز) در اختیار توسعهدهندگان قرار گرفته تا بتوانند از امکانات هوشمند آن استفاده کنند و از برنامه نویسی خود بیش از پیش لذت ببرند.
پکیجهای اختصاصی سایت فرادرس بهترین روش آموزش فریم ورک لاراول را ارائه دادهاند و با خیال راحت میتوانید صفر تا صد این فریم ورک را یاد بگیرید و از این راه کسب درآمد داشته باشید.
فریم ورک لاراول در مقایسه با چارچوبهای مختلف زبان برنامه نویسی PHP از امنیت و سرعت قابل توجهی برخوردار است و از طرفی بدون نیاز به تغییرات کلی در کدهای اصلی، میتوانید کارکرد بسیاری از بخشها را تغییر و بهبود ببخشید.
زبان برنامه نویسی لاراول دارای کتابخانههای فراوانی است و کتابخانههای فریم ورک سیمفونی را هم پشتیبانی میکند. این چارچوب برنامه نویسی همچنین سرویسهای گوناگونی را برای برنامهنویسان و توسعهدهندگان وب ارائه میدهد:
- سرویسهای تایید هویت (Identity Authentication)
- دسترسیهای کاربران (Access Manager)
- کنسول آرتیزان (Artisan)
- پرداخت و صورتحساب
- کش (Cache)
معماری MVC چیست؟
معماری MVC که مخفف عبارت Model Views Controller است، یک الگوی طراحی در توسعه نرمافزار به شمار میرود. در این الگوی طراحی، منطق برنامه از 3 بخش متصل به یکدیگر تشکیل شده؛ مدلها (Models)، ویوها (Views) و کنترلرها (Controllers).
مدلها جز اصلی معماری MVC به شمار میروند و در فریمورک Laravel، کلاس مدل شامل همه متدها و صفات (Attributes) لازم برای تعامل با شمای (Schema) دیتابیس به طور مجزا تعیین شده است. بخش نماها یا Views طرز نمایش اطلاعات را نشان میدهند که برای فهم UI (رابط کاربری) نرمافزار از آنها استفاده میشود، اگر علاقهمندید بیشتر با این مفهوم آشنا شوید، همین حالا آموزش رایگان معماری MVC را در فرادرس ببینید!
کنترلرها نیز به عنوان یک واسط میاند مدلها و نماها عمل میکند و وظیفه پردازش کردن همه ورودیهایی را دارند که توسط کاربر از بخش نماها فرستاده شدهاند. از اینرو، با توجه به این که همه آنچه که در محیط انجام میشوند روی این بخش متمرکز است، کنترلر را میتوان به جای مدیر اجرایی لاراول در نظر گرفت.
امکانات و مزیتهای چارچوب لاراول
چارچوب لاراول به طور پیشفرض مزایای بسیار زیادی دارد و با هر آپدیت هم به تعداد آنها اضافه میشود، از اینرو به فریم ورک لاراول جادوگر دنیای وب هم گفته میشود. در این زبان (یا بهتر است بگوییم فریم ورک)، تنها با کدنویسی مختصر و وارد کردن چند دستور ساده میتوان کارهای شگفتی انجام داد.
راهاندازی فرمهای عضویت و ورود از طریق لاراول تنها یکی از امکانات این چارچوب است؛ برای پیادهسازی این ویژگی وارد کردن یک دستور کفایت میکند. از طرف دیگر، لاراول برای برطرف کردن نیازهای مختلف برنامهنویسان، از کامپوزر (Composer) استفاده میکند. برخی از مزایای لاراول را در ذیل آوردهایم:
- استفاده از آرکیتکت (معماری) MVC
- اوپن سورس بودن برنامه
- امنیت بالا در کنار افزایش سرعت جهت توسعه پروژه
- امکان بهروزرسانی راحت
- اعمال راحتتر احراز هویت، کش کردن و مسیریابی
- قابلیت ایجاد پکیجهای مختلف
- امکان داشتن دسترسی آسان به دیتابیس توسط Migrationها
- توسعه برنامه بدون لطمه وارد شدن به قابلیتها و کدهای قبلی برنامه
موارد ذکر شده در بالا تنها بخشی از امکانات چارچوب لاراول است و استفاده بهینه و درست از این زبان برنامه نویسی نیازمند آموزش صحیح و کامل است. وبسایت فرادرس بهترین و بهینهترین آموزش لاراول رایگان را در اختیار شما عزیزان قرار داده است و برای یادگیری پیشرفته این چارچوب، میتوانید از پکیجهای Advanced این وبسایت اسفتاده کنید.
چرا آموزش برنامه نویسی لاراول اهمیت دارد؟
دلایل بیشماری برای یادگیری و آموزش دیدن برنامه نویسی لاراول وجود دارند، در این قسمت سعی داریم تا به این پرسش که چرا آموزش برنامه نویسی لاراول اهمیت دارد، پاسخ دهیم:
- نزدیک به 80 درصد از محیط اینترنت را صفحات PHP در اختیار دارد و یادگیری فریمورک لاراول میتواند گزینه مناسبی برای توسعهدهندگان در نظر گرفته شود
- لاراول این امکان را به توسعهدهنده میدهد تا طیف وسیعی از پروژههای ساده و پیشرفته را با سرعت قابل توجهتری ایجاد کنند چرا که در این چارچوب از روشهای توسعه سریع اپلیکیشن استفاده شده است
- با استفاده همزمان از لاراول و Vue.js، میتوان از امکان توسعه اپلیکیشنهای سریع به خوبی بهرهمند شد
- سینتکس کدها در لاراول به گونهای است که به آسانی قابل فهم هستند
با توجه به دلایل فوق، واضح است که آموزش برنامه نویسی لاراول یک امتیاز مفید و مناسب به شمار میرود. اما مسئله مهمتر این است که آیا به هر نوع آموزشی میتوان اطمینان کرد یا خیر. آموزش برنامه نویسی لاراول باید جامع و واضح باشد تا کاربر با هر سطح دانشی از برنامه نویسی بتواند به آنچه که میخواهد دست پیدا کند.
بخشهای مختلف لاراول که نیاز به آموزش همهجانبه دارند
اگر قصد یادگیری برنامه نویسی لاراول را دارید، به این نکته باید توجه داشته باشید که آموزشهای مقطعی و افسارگسیخته هرگز نمیتوانند جوابگوی نیازهای شما باشند. برای درک هرچه بهتر فریم ورک لاراول پیشنهاد ما این است که از پکیجهای جامع این زبان برنامه نویسی استفاده کنید که سیر تا پیاز آن را با مثالها و انجام پروژههای مختلف به شما آموزش میدهند.
چارچوب لاراول که مبتنی بر پیاچپی است در سال 2011 توسط تیلور اوتول (Taylor Otwell) طراحی شد و در حال حاضر دارای بخشهای مختلف برای کارکردهای گوناگون است. در لاراول شما با قسمتها و مفاهیم مختلفی در ارتباط هستید که هر یک از آنها نیاز به آموزش دارند. در این بخش قصد داریم تا منطق چنین مفاهیمی را برای شما به زبان ساده مطرح کنیم و برای یادگیری کامل هر یکی از آنها، بستههای بسیار عالی را پیشنهاد دهیم.
مفهوم REST API در لاراول
از آنجایی که طیف وسیعی از سیستمها نیاز به RESTful API دارند، ایجاد API برای آن دسته از سیستمهایی که با بهرهمندی از لاراول گسترش داده شدهاند، بسیار مهم و حائز اهمیت خواهد بود. API یا همان Application Programmin Interface (رابط برنامهنویسی کاربردی)، مجموعهای از مکانیزمها است که از طریق آن کامپوننتهای گوناگون یک برنامه باهم ارتباط ایجاد میکنند.
از طرف دیگر، کلمه REST که مخفف عبارت Representational State Transfer است، مفهوم نسبتا پیچیدهتری دارد که صورت ساده شده آن چنین خواهد بود: نمایش اطلاعات برای کاربران به طرزی که خوانایی بهتری داشته باشد. REST یک پروتکل نیست بلکه نوعی سبک معماری جهت طراحی APIها است. عملکرد RESTful API در زبان برنامه نویسی لاراول به 4 بخش تقسیم میشود:
- ایجاد داده جدید
- تغییر و آپدیت داده
- دریافت داده در یک فرمت مناسب
- حذف داده
آموزش آسان RESTful API با فرادرس
اطلاعاتی که در بخش قبلی در مورد API و REST مطرح کردیم صرفا برای آشنایی مختصر شما با این قسمت از لاراول بود. برای آموزش REST API در لاراول با بسته Passport حتما از پکیج استثنائی سایت فرادرس استفاده کنید. در این پکیج جامع آموزشی از یک سیستمی که قبلا با Laravel ایجاد شده است استفاده شده تا بهتر بتوان مفاهیم مرتبط با ایجاد RESTful API را توضیح داد؛ سرفصلهای این مجموعه آموزشی که استفاده از آن شدیدا پیشنهاد میشود، به قرار ذیل است:
- مقدمه و آشنایی با API رست در لاراول
- آشنایی و نصب لاراول
- تفهیم سیستم و مدلهای ایجاد شده
- مقدمه و نصب پاسپورت (Passport)
- آشنایی با وبسرویسها در لاراول
- وبسرویس ورود (Login) و ثبتنام (Register)
- وبسرویس مربوط به نخها (Thread)
- آشنایی با منابع (Resource) و ساخت پیجینیت (Paginate)
- مقدمهای بر فایلهای ترجمه در لاراول
- ترجمهی پیامهای وبسرویس در لاراول
- نحوه اعتبارسنجی (Validation) کاربر
- ساخت، نمایش و پاک شدن نخ (Thread)
- کار روی وبسرویسها و ایجاد وبسرویسهای جدید
- ساخت وبسرویس پاسخدهی (Reply)
- ساخت وبسرویس به پروفایل، کانال و علاقهمندیها
آموزش آرتیزان (Artisan) در لاراول
PHP Artisan یک رابط کاربری (UI) خط فرمان (Command Line Interface) است و به عنوان یک ابزار کمکی در Laravel گنجانده شده است. Artisan این امکان را در لاراول به وجود میآورد که اپلیکیشنهای پیچیده در مدت زمان کمتر و به شکل سادهتری ایجاد شوند.
در دوره آموزش برنامه نویسی لاراول سایت فرادرس، Artisan و دستورات مربوط به آن مو به مو توضیح داده شدهاند و مباحث ذیل را در برمیگیرند:
- make:controller: ساخت کنترلر جدید در پوشه app/Http/Controllers
- make:model: ساخت یک کلاس مدل Eloquent جدید
- make:migration: ایجاد یک فایل انتقال (مایگریشن)
- make:seeder: ایجاد کلاس Database Seeder جدید
- make:request: تولید یک کلاس فرم درخواست جدید در پوشه app/Http/Requests
- make:event: ساخت کلاس رویداد جدید
- make:test: ایجاد یک کلاس آزمایش یا همان تست جدید
آموزش تابعهای کمکی لاراول
فریمورک لاراول توابع کمکی (Helper) متنوعی دارد که کار با مسیریابی، آرایهها و رشتهها را بیش از پیش آسان میکنند. آشنایی با تمامی تابعهای کمکی به دلیل تعداد زیاد بودن آنها، کاری تقریبا غیرممکن است، اما توسعهدهندگان حرفهای انواع کاربردیتر آنها را میشناسند.
در پکیج اختصاصی لاراول وبسایت فرادرس، تابعهای کمکی لاراول با ذکر کاربردیترین مسائل مطرح شدهاند که کار شما عزیزان را بسیار آسان کرده است. در این بخش قصد داریم شما را با چندی از این تابعهای کمکی آشنا کنیم.
- تابع لاگر: از تابع Logger میتوان برای نوشتن یک پیام در لاگ (Log) سیستم استفاده کرد
- تابع تقسیم آرایه: با کمک تابع Arr::divide() میتوان یک آرایه را به دو بخش تقسیم کرد. متد تقسیم دو آرایه بازگشت داده میشود که یکی از آرایهها شامل کلیدها و دیگری شامل مقادیر است
- تابع بِلنک: تابع کمکی Blank موظف است مقادیر را بررسی کند و خالی یا پر بودن آنها را دریابد. در این جا منظور از مقدار خالی همان Null است؛ رشتهای که شامل کاراکترهای فاصله یا آرایه و رشته خالی است
- دامپ کردن متغیرها: امکان دامپ کردن متغیرهای چندسویه با ارسال متغیرهای دیگر به تابع دامپ میسر است. لذا دامپ کردن متغیرهایی که میخواهیم آنها را دیباگ کنیم بسیار کاربردی خواهد بود
- مسیرها: لاراول چند تابع کمکی برای دریافت مسیر کامل به دایرکتوریهای خاص دارد. با کمک این توابع زمان مسیریابی در این زبان برنامه نویسی کاهش مییابد:
- app_path
- base_path
- config_path
- database_path
- public_path
- resource_path
- storage_path
- تابع اسلاگ: برای ایجاد رشته مناسب URL میتوان از تابع کمکی Str::slug استفاده کرد
- تابع آپشنال: تابع کمکی Optional دسترسی به مشخصههایی که به صورت آرگومان ارسال شدهاند با فراخوانی متدها روی یک شئ امکانپذیر میکند
- تابع پلاک: با کمک تابع Pluck، میتوان همه مقادیر را از یک کلید مفروض در آرایه بازیابی کرد (با کمک متد Arr::pluck)
آموزش مدیریت پکیج در لاراول
مدیریت Package در فریم ورک لاراول قابلیت ارزندهای است که امکان طبقهبندی یک فرایند یا عملکرد را میسر میکند به طوری که بتوان آن را به آسانی توزیع داد. درکنار این مزیت، با مدیریت پکیج میتوان آن را در مخازن برنامهنویسی (Repository) مختلفی مثل Packagist و GitHub منتشر کرد.
در بخش آموزش مدیریت پکیج در لاراول وبسایت فردارس، به ابعاد مختلف پکیج اعم از نصب و راهاندازی، راهاندازی پیشنیازها و مدیریت پکیجها پرداخته شده است. در ذیل، گزیدهی خلاصهای از فایلهایی که در دورهی آموزشی فرادرس پیادهسازی میشود را میبینیم:
- composer.json
- config/app.php
- composer.json
- packages/envato/aws/src/Providers/AwsServiceProvider.php
- packages/envato/aws/src/routes/web.php
- packages/envato/aws/src/Controllers/AwsController.php
- packages/envato/aws/src/views/upload.blade.php
آموزش پروژه محور لاراول
با توجه به گستردهتر شدن دسترسی به اینترنت و اهمیت پیدا کردن وجود یک پایگاه آنلاین برای هر کسبوکاری، هر فرد با توجه به صنفی که در آن مشغول به کار است نیازمند داشتن یک فروشگاه آنلاین میباشد. برای به وجود آوردن سایت هم روشهای مختلفی وجود دارند که باز هم لاراول یکی از قدرتمندترین فریمورکهای زبان برنامهنویسی PHP است که به کمک افراد خواهد آمد.
هرچند آشنایی با مفاهیم پایهای برنامهنویسی اهمیت فراوانی دارد، اما برای راهاندازی وبسایت شخصی یا فروشگاه اینترنتی، بهتر است با تمامی مراحل را به صورت واقعی پیادهسازی کرد تا تمامی مسائل و مشکلات از پیش روی برداشته شوند.
در دوره آموزش پروژه محور لاراول سایت فرادرس، به مراحل راهاندازی وبسایت با استفاده از فریمورک لاراول مو به مو اشاره شده است و به واقع جامعترین بستهای است که در حال حاضر میتوانید از آن بهرهمند شوید. فهرست مطالبی که در این مجموعه آموزشی برای شما در نظر گرفته شده است به شرح ذیل میباشد:
- شروع به کار با لاراول
- آمادهسازی قالب HTML وبسایت
- بخش مدیریت – ثبت نام کاربران
- قسمت مدیریت برچسبها
- قسمت مدیریت دستهبندیها
- بخش مدیریت ویژگی محصولات
- بخش مدیریت محصولات
- بخش مدیریت مطالب وبلاگ
- بخش مدیریت فهرستها
- بخش مدیریت کد تخفیف
- ایجاد سیستم ACL برای مدیریت سطوح دسترسی بخش مدیریت
- بخش مدیریت سفارشها
- بخش گزارشهای مدیریتی سیستم
- آمادهسازی سایت – صفحه اصلی
- آمادهسازی سایت – بخش محصولات
- آمادهسازی سایت – بخش مطالب
آموزش برنامه نویسی لاراول و دهها زبان دیگر در فرادرس
وبسایت فرادرس با تحت پوشش قرار دادن بیش از 2700 عنوان آموزشی در بیش از 90 حوزه تخصصی توانسته است بستر بسیار مناسبی را برای فراگیران علوم جدید ایجاد کند. از جمله موضوعات تحت پوشش فرادرس میتوان به چند نمونه ذیل اشاره کرد:
- برنامهنویسی
- هوش مصنوعی
- علوم انسانی
- هنر
- رباتیک
- مهندسی نرم افزار
- مهندسی برق
- مهندسی مکانیک
- مهندسی عمران
- مهندسی معماری
- مهندسی کنترل
- طراحی و گرافیک
- وردپرس
- برنامهنویسی وب
- اکسل
- نگارش آکادمیک
- آمار و دادهکاوی
یکی از دورههای آموزشی وبسایت فرادرس که مخاطبین بسیار زیادی هم دارد، آموزش کامل و جامع برنامه نویسی لاراول است. در این دوره، شما سیر تا پیاز این فریمورک را یاد خواهید گرفت و خیلی راحت میتوانید از دانش خود کسب درآمد داشته باشید.