ایجاد یک کسب و کار همیشه با موفقیت همراه نخواهد بود. گاهی شما تا آخر عمرتان مجبور به تغییرات بزرگ و کوچک در نحوه کسب و کارتان خواهید بود و هر بار نیز با شکست های نا بهنگام روبرو می شوید اما از سوی دیگر قطعا برای رسیدن به موفقیت های بزرگ به تجربیات کسب شده از این شکست ها نیاز خواهید داشت. هر شکست یک تجربه جدید و هر تجربه جدید یک گام به سمت موفقیت احتمالی. می توان چنین گفت که تقریبا همه آدم ها واکنش های مشابه در شرایط مشابه کلی از خود نشان می دهند و علت های شکست و موفقیت در کسب و کارها نیز عموما یکسان بوده است.
در این مقاله عوامل موفقیت و شکست کسب و کار ها را بررسی می کنیم. ابتدا به عوامل مهم شکست یک کسب و کار می پردازیم و در ادامه علت های موفقیت کسب و کارها را نیز با هم بررسی می کنیم.
ده عامل اصلی شکست شرکت ها و کسب و کارها در دنیا
۱-نوع واکنش مدیران به تغییرات
واکنش شما به تغییرات بیرونی سازمان تعیین کننده رشد یا سقوط شرکت شما خواهد بود. بیایید در شرایط سخت شروع یک کسب و کار موضوع را بررسی کنیم، دلیل اصلی موفقیت کارآفرینان چیست؟
در شروع کسب و کار یک کارآفرین با محدودیت های عجیب و غریبی روبرو می شود که بالاجبار خلاقیت تیم را بالا می برد. خلاقیت در محدودیت فوران می کند و اگر می توانید این محدودیت ها را از نظر ذهنی به کارمندان خود القا کنید تا میزان خلاقیت گروه های کاری در بلند مدت افزایش یابد. آزمون و خطاهای مکرر به کارآفرین اعتماد به نفس می دهد که هر پیروزی کوچکی را غنیمت بداند و برای بزرگ تر شدن آن پیروزی ها تلاش بیشتری کند. این فلسفه زندگی نیز هست. شروع هر کاری با انگیزه های خلاقانه و بزرگ همراه هست و هر کس به وسعت فکر خود این رشد و شکوفایی را امتداد می دهد. بعد از مدتی که کارآفرین روش بهینه برای رشد را یافت بر روی آن شیوه تمرکز بیشتری می کند.
اما حرکت بر روی یک خط یا شیوه تا چه زمانی جوابگوست؟ تا چه زمان شیوه موفق از سوی کارآفرین ها در بازار جواگو هست؟
فرض کنید زمانی در کسب و کارتان با یک خلاقیت در ده سال پیش توانسته اید فروش تلفنی فوق العاده ای برای شرکت خود رقم بزنید اما در دو سال گذشته این روش دیگر به مانند قبل ثمر بخش نیست! ادامه دادن این مسیر نه تنها برای شما منافع مادی به همراه ندارد بلکه ممکن است برند شما را که ده سال برای آن زحمت کشیده اید نیز با خطر سقوط همراه کنید. شما با سرعت بسیار زیاد به سمت دره ای در حال حرکت هستید که تنها اصرار بیهوده بر روش های قدیمی که زمان برای شما موفقیت آمیز بوده است مانع دیدن دره شده است. پس هر چه سریعتر چشم های خود را باز کنید و ترمز دستی را بکشید! خلاقیت را به سازمانتان بازگردانید و برای کشف مسیرهای جدید متخصصین جدید استخدام کنید. یک تنفس چند ماهه برای ایجاد مسیر جدید بسیار راهگشاه خواهد بود.
۲- جذب منابع انسانی
یکی دیگر از علل اصلی موفقیت و شکست کسب و کارها ، عدم صرف انرژی ، زمان و دقت لازم در جذب منابع انسانی ست.
منابع انسانی عامل ابتدایی و انتهایی برای شکست یا موفقیت سازمان یا شرکت و کسب و کار شما به حساب می اید. به استخدام شرکت های بزرگ مانند اپل، مایکروسافت یا شرکت های داخلی مانند مپنا نگاه کنید تا اهمیت منابع انسانی در نگاه این شرکت ها را بفهمید. HR یک تخصص دانشگاهی است و یک علم در حوزه رفتار شناسی انسان در محیط کار به حساب می آید. قرار گرفتن نیروهای انسانی در جایگاه نادرست هم سازمان را با دردسر های زیادی روبرو می کند و هم خود شخص را با افسردگی و عدم رضایت شغلی روبرو خواهد کرد.
بعد از آنالیز های دقیق از نیروی انسانی که برای یک کار مشخص استخدام می کنید باید خواسته های مشخص و دقیقی را برای پیش بردن امور محول شده به آن شخص مطرح کنید. شرح وظایف باید دقیق باشد و از افعال نا مشخص مانند امور مربوطه یا امور محوله و … استفاده نکنید. البته این شرح وظایف به قدری منعطف باشد که خلاقیت را در کارکنان تحریک کند اما آنقدر هم باز نباشد که میزان ثمر بخشی کارکنان را نتوانید بررسی کنید.
۳- افت فروش پس از دوران رشد
عمدتاً در شرکت هایی که فروش زیادی را در دوره ای تجربه می کنند دچار خودبزرگ بینی و غرور می شوند و همین عامل نه تنها در شرکت های کوچک بلکه در شرکت های بزرگ نیز باعث به وجود آمدن رکود می شود. حال سوال اینجاست؟! چرا چنین اتفاقی باید بعد از یک دوره فروش مطلوب (عمدتاً عالی) روی دهد؟ در بیشتر مواقع مدیران پس از کسب موفقیت های بزرگ دیگر دست به اقدامات مبتکرانه و خلاقانه نخواهند زد و سعی به حفظ جایگاه از طریق راهبری همان استراتژی هایی که موجب موفقیتشان شده دارند. در دنیای پر رقابت امروز زمانی که مجموعه ای از مزیتی پرده برداری می کند در کمترین زمان ممکن از حالت مزیت انحصاری خارج شده و دیگر به عنوان یک مزیت شناخته نخواهد شد، بلکه به عنوان یک ویژگی یا یک باید، در محصول یا خدمات ایفای نقش خواهد کرد. غرور قبل از انهدام و یک روحیه خود پسندانه قبل از یک سقوط می آید.
۴- تمرکز بیش از حد مدیران بر روی یک رقیب
گاهی شما کابوس هایی در خصوص یک شرکت یا فردی خاص که رقیب شما هستند در روز روشن تجربه می کنید! تمرکز بیش از اندازه بر روی یک رقیب شما را قطعا به سمت بیراهه و شکست قریب الوقوع سوق می دهد. هدف شما رقابت در کل بازار است نه رقابت با یک شرکت یا فردی خاص. اگر باهوش باشید با تغییرات کوچک و بزرگ در آینده بازار می توانید مقیاس ها و رقبایتان را به کل تغییر دهید و لزومی نداشته باشد که به شرکت مذبور حتی فکر کنید. بنابراین تمرکزتان به کل اقتصاد کشور و حتی جهان باشد.
۵- تمرکز بیش از حد مدیران بر سهم بازار
سهم بازار یک رکن اساسی برای پیش برد اهداف شماست اما این موضوع برایتان به وسواس بیهوده تبدیل نشود. گاهی بهتر است سهم خود از بازاری خاص را کاهش دهید تا سهم بزرگتری از یک تجارت دیگر بدست آورید. برای آنکه رهبر یک صنعت خاص باشید نباید هزینه های شما از یک سقف خاص عبور کند. یادتان باشد گاهی برای باقی ماندن در یک اقتصاد باید پشت دیگران سنگر بگیرید تا ضربه های احتمالی به شما برخورد نکند. برای تشخیص چنین موضوعاتی نیاز به علم استراتژی بازار دارید. این به مانند تدوین استراتژی در زمین های جنگی است. استراتژی تدافعی یا حجومی کدام برای کدام موقعیت زمانی و مکانی مناسب است؟
۶- نام تجاری کسب و کار
تداعی شدن نام مجموعه تان به عنوان یک محصول می تواند مانع بزرگی در تغییر محصولات شما یا جایگزینی و ورود به بازار های جدید باشد. یا در برخی از نام گذاری ها مدیران از حوزه کاری خود که در بدو تاسیس شرکت در آن مشغول به فعالیت هستند استفاده می کنند، همین امر باعث می شود پس از گسترش سازمان و یا تغییر شرایط کسب وکار، شرکت نتواند به راحتی با نشان موجود وارد عرصه های دیگر اقتصادی شود! در نام گذاری کسب وکارتان زمان مکفی اختصاص دهید و از به کار بردن محدودیت های نام گذاری پرهیز کنید!
۷- گسترش دایناسوری سازمان
رشد یکباره هر چیز ممکن است باعث دردسر های پیش بینی نشده ای باشد. فرض کنید شب خوابیده اید و فرزند شما به یکباره از در سن ۵ سالگی به یک مرد بالغ تبدیل شود، شما برای چنین رشدی آمادگی لازم را ندارید و واکنش های شما قطعا منجر به هزینه های گزافی می شود. بزرگ شدن یک کسب و کا و یا سازمان در صورتی که برنامه ریزی برای کنترل آن انجام نشده باشد شما را با چالش های بسیار روبرو می کند و حتی گاهی مقدمات شکست شما نیز خواهد بود. پس با برنامه ریز دقیق و آهسته و پیوسته حرکت کنید. این موضوع باعث می شود که شما با توجه به منابع درون سازمان خود برای چالش های احتمالی برنامه داشته باشید.
در اصطلاح به رشد های یکباره یک کسب و کار یا شرکت و سازمان رشد دایناسوری گفته می شود که می تواند همه چیز و حتی خود سازمان را نیز از بین ببرد.
۸- جذب نیروی انسانی با خصوصیات مشابه
در کل ما دو نوع و شیوه برای جذب نیروی انسانی داریم. شما به عنوان مدیر ارشد یک سازمان ممکن است اقدام به جذب نیروهای همسو و همفکر با سبک رهبری خودتان کنید یا با نیروهای منتقد را جذب سازمان کنید. روش اول ممکن است یک حباب و توهم در درون سازمان بعد از مدتی ایجاد کنید هر چند که در مدت کوتاه اولیه این موضوع منجر به حس همدلی و هم افزایی انرژی کل تیم می شود. به صورت تجربی پیش نهاد می کنیم که ابتدا نیروهای همسو با سازمان و جهت گیری فکری رهبری کل تیم انتخاب کنید و بعد از مدتی نیروهای منتقد را نیز به این تیم اضافه کنید. این کار باعث مب شود که از مزیت های هر دو گروه برخوردار شوید. البته مدیریت این موضوع نیاز به صرف انرژی بیشتری دارد.
۹- عدم توانمندی مدیران در مدیریت بهینه سازمان
بر اساس شواهد عینی عمده مدیران از مشکلات کسب وکار خود آگاهی داشته اما اقدامات لازم را اعمال نمی کنند و یا اقداماتشان دیرتر از موعد مقرر انجام می گیرد. اقدامات هرچند صحیح و موثر در صورتی که در زمان معین انجام نگیرند دیگر دارای کارایی و اثر بخشی لازم نبوده و عمدتاً لطمات بیشتری را به سازمان وارد می نمایند. سعی کنید اقدامات مربوط به کسب وکارتان را بر اساس برنامه ریزی های مدون و مکتوب اعمال نمایید.
۱۰-عدم مدیریت گروه های درون سازمانی
این عامل یکی از مهلک ترین موارد سقوط بسیاری از بنگاه های اقتصادی می باشد. عدم شناخت و تشخیص گروه های درون سازمانی از سوی مدیریت می تواند سدی محکم در مقابل توسعه و پیشرفت سازمان باشد، چرا که این گروهک ها می توانند به راحتی تغییرات مد نظر مدیریت را وِتو نموده و باعث بازگشت سریع طرح های توسعه ای به نقطه صفر گردند. یکی دیگر از سم های مهلک گروه های درون سازمانی، عدم پذیرش پرسنل جدید در سازمان می باشد. برخوردها، پاپوش ها و عدم همکاری این گروه ها با عضو جدید ، باعث خروج زودهنگام پرسنل جدید الورود خواهد گردید.
مدیران باید: هوشمندانه عمل نموده و در مورد ورود اعضاء جدید تدابیر و راهکارهای از پیش تعیین شده ای را برای همکاری این گروه ها جاری نمایند، تا سازمان از نیروی خلاق تازه وارد محروم نگردد.
موفقیت و شکست کسب و کار ها همیشه مسیرها و نکات مشابهی دارند. به نکات مربوط به شکست یک کسب و کار اشاره کردیم و حال نوبت به نکات مربوط به موفقیت است.
۹ نکته مهم برای موفقیت کسب و کارها د ردنیا
۱-خواب کافی داشته باشید
این موضوع برای مدیران یک مجموعه بسیار مهم است و برای کارکنان نیز مهم تر. سعی کنید صبح و شروع پر انرژی برای تیم فعال مجموعه ایجاد کنید. برای این کار هم باید شب گذشته به خوبی استراحت کرده باشید!
۲-بهترین منبع ایده ها شوید
ایده های نو رمز بقا، تحول، رشد و دگرگون شدن شرکت ها به حساب می آیند. اگر تنها به یک سبک خاص اعتیاد دارید و از ایده های نو استقبال نمی کنید دیر یا زود رقبای شما سهم بازار را از شما خواهند گرفت. از ایده های نو استقبال کنید و خود الهام بخش و منبع این ایده ها باشید.
۳-هر روز همه کارهای را بر اساس برنامه انجام دهید
چیزهای کمی به اندازه ی خط زدن آخرین قلم از فهرست کارهای روزانه تان راضی کننده اند، اما به نظر می رسد بیشتر ما هرگز نمی توانیم به همه ی کارها برسیم. برای انجام دادن همه ی چیزهایی که برای هر روز تعیین می کنید ، لازم است بفهمید چه کاری را در چه زمانی از روز به بهترین شکل انجام دهید و فهرست تان را متناسب با سبک زندگیتان تنظیم کنید.
۴-رفتارتان را به شکلی تنظیم کنید که تحسین برانگیز باشد
از رهبر صنعت پرطرفدار تا فردی که به اجماع برای ترفیع تأیید شده است، اشخاص با شهرت زیاد به نظر برای موفقیت کار آسانتری دارند. اما منزلت آن ها یک شبه یا تصادفی حاصل نشده است. اولین گام برای آن شخصی شدن که همه تحسین اش می کنند انجام دادن کاری است که می گویید انجام خواهید داد. شما ممکن است به دوستی یا خوبی معروف باشید، اما اگر از خط پایان عبور نکنید شهرت شما آسیب خواهد دید. بنابراین از افراد با شهرت مثبت و نیک در کار خود استفاده کنید و سعی کنید خودتان نیز شهرت نیک بودن در این مسیر کسب کنید.
۵- بر روی اهدافتان متمرکز باشید
اشخاص با جاه طلبی سالم، آن را طوری مهار می کنند که بدون تخریب اطرافیان شان آن ها را برانگیزاند. برای مهار جاه طلبی تان و رسیدن به همه ی اهدافتان از دام مقایسه ی خود با دیگران بپرهیزید و موفقیت را تنها با چیزی بسنجید که توانایی انجامش را دارید. جاه طلبی چیز بدی نیست، از نظر من جاه طلبی حتی گاهی لازم است اما اگر این جاه طلبی در جهت منافع عموم جامعه باشد. منافع جمعی را در نظر بگیرید و سپس یک جاه طلب تمام عیار شوید.
۶-بیشتر سوال بپرسید و یادگیرنده باشید
بازیافتن حس کنجکاوی بچگی برای موفقیت مهم است، و خوشبختانه متخصصان می گویند ما می توانیم دوباره این ویژگی را یاد بگیریم. به سادگی با پرسیدن سؤالات ته باز بیشتر شروع کنید. در مدیریت سازمانی یک اصل بسیار مهم داریم که توصیه می کنم حتما به آن توجه ویژه داشته باشید. سازمانی طراحی کنید که هم یاگیرنده باشد و هم یاد دهنده. همین موضوع ساده می تواند در مدت کوتاهی موفقیت های عجیبی نصیب تیم شما کند. هم یاد بگیرید و هم به تیم یاد دهید.
۷-شخصیت منعطف و دوست داشتنی از خود در محل کار بسازید
اشخاص دوست داشتنی پیشنهادهای کاری و ترفیع بیشتری می گیرند، زمانی که اشتباهی می کنند بیشتر احتمال دارد که بخشیده شوند و آدم ها آنچه را آن ها بگویند انجام می دهند، چون قابل اعتمادتر محسوب می شوند. خبر خوش این است که هر کسی با کمی تغییر عادات میتواند دوست داشتنی ترین شخص در محیط کار شود. با گفتن نکات خوب در مورد دیگران شروع کنید، زیرا وقتی شما چیزهای مثبت در مورد دیگران می گویید، آن گفته ها می توانند به خودتان هم سرایت کنند.
۸-خونسرد باشید و با صبر تصمیم بگیرید
اعتماد به نفس نیازمند تمرین، ریسک پذیری حساب شده، و تغییراتی در روش تفکرتان است. هیچ چیز مانند دست زدن به کاری که ریسک و شکست در بردارد اعتماد به نفس ایجاد نمی کند، پس از سنگر یا منطقه ی امنتان کم کم بیرون بیایید. اشخاص با اعتماد به نفس از کارهای کوچک شروع می کنند و به عمل کردن ادامه می دهند تا زمانی که با ریسک راحت تر کنار می آیند.
۹- مثبت گرا باشید و سعی کنید نیمه پر لیوان را ببینید
خوشبین ها پول بیشتری از بدبین ها درمی آورند و از مزایای سلامتی مانند سرماخوردگی های کمتر، ریسک کمتر بیماری های قلبی عروقی و عمر طولانی تر برخورداراند. اما مانند هر عادت دیگر، خوش بینی چیزی است که نیاز دارید هر روز تمرین اش کنید. یک روش راحتِ تمرین خوشبین تر بودن، یافتن هر روزه ی چیزهایی(حتی چیزهای کوچک) برای شکرگزاری است.
نکته پایانی
نکته عمومی دیگر برای موفقیت کسب و کار شما ورود به دنیای وب است. این یک اصل بنیادین برای دنیای امروز است و شما برای شروع کار خود به طراحی سایت، تبلیغات گوگل و سئو سایت به صورت حرفه ای نیاز دارید. ما در شرکت پیام آوا از ابتدا به صورت کاملا حرفه ای در کنار شما خواهیم بود.
نوشته عوامل موفقیت و شکست کسب و کارها اولین بار در طراحی سایت | طراحی وب سایت | شرکت طراحی سایت | بهترین شرکت طراحی سایت در تهران پدیدار شد.