آنالیز وبسایت پیش نیاز و نقطه شروع هر طراحی دوباره در فرآیند توسعه یک وبسایت است.به طور معمول وقتی صحبت از یک محتوای اینترنتی است احساس نارضایتی همیشه با آن همراه است و این معیار ما برای تمامی تغییراتی که در طراحی سایت ایجاد میکنیم,است.به همین علت همیشه صفحه های اینترنتی قدیمی را با صفحه یا همان page های جدید مقایسه میکنیم.
چرا که به نوعی رقابت برای قضاوت وبسایت هاست که چه معیار های ظاهری وجود دارد که افراد به آن دقت بیشتری میکنند,آنالیز وبسایت باعث میشود که پتانسیل ها را بشناسیم,از اشتباهات درس بگیریم و برای آینده برنامه ریزی کنیم.معیارهای بسیاری برای آنالیز وبسایت وجود دارند که باتوجه به آنها یک وبسایت قضاوت میشود.مایلم در اینجا مواردی که برای من مهمترین عوامل برای آنالیز وبسایت هستند را مطرح کنم.
۳سوال
۱٫درباره چه چیز صحبت میکند؟(محتوا)
۲٫ساماندهی سایت چگونه است؟(Navigation)
۳٫آیا ظاهر سایت مرا جذب میکند؟(Design)
محتوا
محتوای یک وبسایت صحبت از این دارد که چرا ما یک وبسایت را درست میکنیم و یا این که چرا به یک وبسایت مراجعه میکنیم,بنابرین مهمترین معیار آنالیز محسوب میشود.
-محتوای معنی دار: آیا محتوا از نظر کیفی جذاب و به روز است؟
-ساختار: آیا محتوا قابل فهم و منطقی در سایت قرار داده شده اند؟
-ساختار درست برای محتوای درست: محتوا میتواند در مدل های مختلف ظاهر شود,متن,عکس,گرافیک,انیمیشن,ویدئو,صدا و غیره و هر مدل نکات مثبت و منفی خود را دارا میباشد,مهم این است که چه مدلی برای چه محتوایی مناسب است چرا که این باعث میشود محتوای ما به خوبی خود را نشان دهد.
-دسترسی: آیا محتوا بدون مانع و با توجه به استانداردهای فنی طراحی شده است؟
Navigation
ساختار: آیا navigation اصلی و فرعی ساختاری واضح و منطقی دارد؟
سادگی: آیا navigation در سایت راحت است و هرچیزی در جای خودش قرار دارد؟و آیا افراد به راحتی میتوانند به محتوای مورد نظر خود به سرعت دسترسی پیدا کنند؟
دید:آیا navigation همیشه در دید ماست و یا به طور مستقیم قابل دسترس است؟(مثلا توسط یک صفحه نمایش کوچک)
دسترسی به صفحه نخست: آیا در تمامی صفحات دسترسی به صفحه نخست امکان پذیر است؟
جستجو در صفحه: آیا سریع و ساده به مطلب جستجو شده دسترسی پیدا میکنم؟
Design
طراحی با محتوا و navigation درهم تنیده شده اند و تفکیک ناپذیرند,در حالت ایده آل یک طراحی خوب برای محتوا و navigation آن وبسایت را زیبا و جذاب ارائه میدهد.
ظاهر,احساس و زیبایی: چه حال و هوایی را وبسایت منتقل میکند؟آیا طراحی زیبایی دارد؟آیا از نظر موضوعی با محتوا همخوانی دارد؟
وضوح: آیا تمامی المان های صفحه (navigation,محتوا,نوار کناری,footer و غیره)ساختار درستی دارند و به طور واضح از یکدیگر قابل تشخیص هستند؟
تایپوگرافی: آیا محتوای سایت به خوبی و ایده آل قابل خواندن است و به بیانی دیگر آیا محتوای سایت روان است؟آیا انتخاب فونت,طول سطرها,فاصله سطرها و کنتراست مناسب است؟
اثر مقابل
این که یک وبسایت چه طور به نطر میرسد و اینکه کاربری آن چگونه است بسیار به محتوا,navigation و design وابسته است.در اثر متقابل این المان ها با یکدیگر ادغام شده اند.
کاربری و کاربر پسندی: کاربری وبسایت چگونه است؟
بالا و پایین کردن وبسایت: آیا میتوان به خوبی سر از کار وبسایت درآورد؟آیا میتوان در سطوح مختلف وبسایت حرکت کرد؟
تماس:آیا میتوان به راحتی تماس برقرار کرد؟
قرار گیری لینک ها: آیا لینک ها به خوبی و وضوح از دیگر محتوا تفکیک شده اند؟
جنبه های دیگر آنالیز وبسایت :
چند مورد دیگر که به نظر من مرتبط است در زیر به آنها اشاره کردم اگرچه آن ها که در آخر به آنها اشاره میکنم از اهمیت کمتری برخوردار است.
استانداردها: آیا وبسایت ها با استاندارد W3C برنامه نویسی شده اند؟
Performance:آیا صفحه بارگذاری شده به اندازه کافی سریع است؟
بهینه سازی موتورهای جستجو: آیا وبسایت به صورت فنی و از نظر محتوا برای موتورهای جستجو بهینه سازی شده است؟
سازگاری با مرور گرها: آیا صفحه های وبسایت در مرورگرهای مختلف کنونی سازگار میباشند؟
سازگاری با موبایل: آیا وبسایت بر روی دستگاه های موبایل(اسمارت فون ها و تبلت ) هم قابل دسترسی است و آیا برای آنها بهینه سازی شده است؟
برای شما در آنالیز وبسایت چه چیز مهم است؟
لیست من برای آنالیز وبسایت قطعا کامل نیست,از نظر شما چه چیزی اهمیت دارد؟جنبه اساسی که من فراموش کرده باشم؟یا اینکه شاید شما بخواهید چیزی را به نوشته اضافه کنید.از کامنت ها خوشحال میشم.
نوشته آنالیز وبسایت اولین بار در طراحی سایت | طراحی وب سایت حرفه ای در تهران با پیام آوا پردازش پدیدار شد.