وردپرس پر طرفدارترین و کارآمدترین سیستم مدیریت محتوا است تا جایی که تقریبا یک چهارم وب سایت ها از این سیستم مدیریت محتوا استفاده می کنند. علت موفقیت وردپرس سادگی استفاده از آن است که در نتیجه موجب افزایش سرعت توسعه وب سایت و کاهش هزینه آن می شود. خوشبختانه وردپرس مدام در حال بهبود و به روز رسانی است. امروزه وب سایت های متنوعی با ویژگی های انتشار محتوا، فروش آنلاین، آموزش آنلاین و غیره با کمک وردپرس توسعه داده می شوند. ویژگی مهم دیگر این سیستم سازگاری آن با موتورهای جستجو می باشد که بهینه سازی وب سایت را ساده تر کرده در نتیجه وب سایت می تواند با بهینه سازی بهتر (سئو) رتبه مطلوبی را در صفحه نتایج جستجو کسب کند.
البته لازم به ذکر است که گاه انتقاد هایی از کیفیت سایت های وردپرسی می شود که برخی از صاحبان وب سایت ها را نگران می کند. خبر خوب این است که این تقریبا هیچ یک از این مشکلات از جانب وردپرس نبوده بلکه تقریبا تمام این مسائل در شیوه و کیفیت استفاده از وردپرس توسط توسعه دهنده است. مثلا زمانی که وب سایت وردپرسی توسط توسعه دهنده ایمن سازی نمی شود آسیب پذیر خواهد بود، و مشکلی از سمت وردپرس وجود ندارد. در یک کلام سادگی وردپرس همراه شده با تعداد زیاد توسعه دهندگان تازه کار در وردپرس، و این کمی تجربه در استفاده از این ابزار پر قدرت است که این وب سایت ها را دچار مشکل می کند.
سئو در وردپرس
همانطور که گفته شد، استفاده از وردپرس ساده است. اما برای استفاده حرفه ایی و بهره برداری حداکثری از پتانسیل آن نیاز به دانش و تجربه کافی نیاز است. همه تقریبا درباره پلاگین های سئو در وردپرس شنیده ایم. این پلاگین ها کارهای زیادی به صورت خودکار و سریع برای ما انجام می دهند. اما استفاده نادرست و تنظیمات غلط این پلاگین ها می تواند به سئو و وب سایت آسیب بزند. برای مثال: استفاده نادرست از یک پلاگین سئو می تواند سرعت وب سایت را کاهش دهد، و در حالی که سرعت یکی از فاکتورهای مهم رضایت کاربر از وب سایت و سئو می باشد. پس با استفاده غیر حرفه ایی از وردپرس و پلاگین های آن تنها زمان و فرصت ها را از دست می دهیم.
در این مقاله از دارکوب می خواهم به تکنیک های سئو در وردپرس اشاره کنم. برخی از این نکات عمومی بوده و باید برای همه وب سایت ها رعایت شود، تکرار من در اینجا به این علت اهمیت این نکات است، چون گاهی نمی توان از روی چند پله پرش کرد تا سریع تر به نتیجه برسیم.
1- انتخاب یک هاست با کیفیت
اولین قدم این است که هاست مناسبی برای وب سایت انتخاب کنید. شما می توانید نسبت به نیاز خود یک هاست اشتراکی اجاره ایی داشته باشید یا هاستی اختصاصی خریداری کنید. نکته مهم در اینجا سرعت بالا و عدم قطعی هاست در زمان های مختلف سرویس دهی وب سایت است. یعنی اگر وب سایت فروشگاهی بزرگی دارید که همزمان هزاران نفر در آن در حال انجام جستجو و خرید هستند، باید هاست شما توانایی سرویس دهی چنین ترافیکی را داشته باشد. از سوی دیگر سرعت پایین هاست نه تنها باعث عدم رضایت کاربران می شود بلکه از این مسئله از سوی گوگل قابل شناسایی بوده در رتبه بندی سایت تاثیر گذار خواهد بود. همچنین شما برای انتخاب یک هاست مناسب می توانید از WebHostingTalk برای مشورت کمک بگیرید.
2- کار سئو را با وبلاگ سایت شروع کنید
سئو یعنی بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو، اما یک وب سایت بدون محتوا چیزی برای بهینه سازی ندارد. محتوا می تواند متن، عکس و غیره باشد. این محتوا می تواند به صورت مقاله یا اطلاعات یک محصول باشد. نکته در این جا این است که وب سایتی رتبه بالاتری می گیرد که برای کاربر ارزش به همراه داشته باشد. شما می توانید از طریق وبلاگ اطلاعات مفیدی را درباره کسب و کار خود، صنعت و سوالات متداول مشتریان در اختیار کاربران قرار دهید. مشتریان بالقوه نیز با جستجوی سوالات در هنگام تحقیق برای یک کالا یا خدمات به مقالات مفید شما در صفحه نتایج جستجو بر خواهند خورد و این شروع یک ارتباط و فرصتی برای کسب و کار، ترافیکی برای وب سایت و سیگنال مثبتی به موتورهای جستجو است که وب سایت شما مورد توجه و علاقه کاربران است. پس سعی کنید با دقت به مشتریان خود گوش دهید، سوالات متداول آن ها را در قالب مقالاتی پاسخ دهید، مطمئن باشید هزاران نفر این سوالات مشابه را در ذهن داشته و در اینترنت جستجو می کنند. پس بهتر است که وب سایت شما جایی برای یافتن پاسخ سوالات مربوط به کسب و کار شما باشد.
نکته مهم دیگر درباره وبلاگ این است که برای درک بهتر محتوا در جایی لازم است مقالات را به یک دیگر در همان وب سایت لینک کنید. بهتر است که مقالات جدید نیز به مقالاتی که رتبه بالاتری در گوگل دارند و به صفحه اول وب سایت لینک شوند. این کار باعث افزایش زمان حضور کاربر در وب سایت شده و ربات های موتورهای جستجو مطالب بیشتری را با رتبه بالاتر فهرست کنند.
از سوی دیگر بهتر است که وب سایت شما حداقل دو بار در هفته با پست های جدید و اورجینال به روز رسانی شود. این به روز رسانی نشان دهنده زنده و فعال بودن وب سایت است که علاوه برای افزایش محتوای یک وب سایت و کلمات کلیدی مورد استفاده در آن اهمیت سایت را نزد گوگل بالاتر می برد.
3- ساختار پیش فرض Permalinks را بهینه کنید
ساختار URL وب سایت برای آدرس دهی دارای امکاناتی برای بهینه سازی است. در حالت پیش فرض آدرس صفحات شما علائم و اعدادی است که معنای خاصی برای کاربر ندارد برای مثال site.com/?p=[id]. در حالی که شما می توانید در این آدرس با استفاده از کلمات کلیدی عباراتی با معنا به وجود آورید که باعث ارتباط بهتر با کاربران می شود. کاربران در صفحه نتایج جستجو با نگاه کردن به لینک یک وب سایت در صورت قابل درک بودن آن با احتمال و اعتماد بیشتری بر روی آن کلیک می کنند. چون هیچکس دوست ندارد وارد صفحه ایی شود که در همین اولین قدم مرموز یا ناشناخته است و احتمالا با عبارت جستجو شده ارتباط کمتری دارد. زمانی که آدرس صفحات یک وب سایت برای کاربر با معنا است وی احتمال می دهد که این همان صفحه ایی است که پاسخ را در آن خواهد یافت. از سوی دیگر اگر چه موتورهای جستجو دیگر اهمیت زیادی به کلمات کلیدی استفاده شده در URL نمی دهند، اما هنوز این ساختار لینک در سئو موثر است.
4- محدود کردن طول URL های پست ها
از عناوین طولانی پست ها نباید اجتناب شود، اما از آدرس های طولانی برای پست ها چرا. شما می توانید یک نسخه کوتاه شده عنوان را در permalink پست استفاده کنید. من فکر نمی کنم 10 تا 15 کلمه مشکلی ایجاد کند، اما اگر شما کلمات بیشتری را اضافه کنید، به چند دلیل بد است. اول از همه URL های بسیار طولانی برای افرادی که برای حفظ کردن سخت تر هستند بویژه برای کاربرانی مستقیم. URL های طولانی بد به نظر می رسند آن هم به علت ایجاد یک احساس بازدارنده در بین خوانندگان بالقوه است. در مورد این موضوع که گوگل و دیگر موتورهای جستجو URL های طولانی را دوست ندارند بحث های زیادی وجود دارد. آنها URL های توصیفی کوتاه و متوسط را ترجیح می دهند. به علاوه URL های بسیار طولانی به طور کامل در SERPs نمایش داده نمی شود.
5- یک نقشه سایت ایجاد کنید
شما می توانید به کمک پلاگین های رایگان وردپرس یک نقشه سایت ایجاد کنید. نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک می کنند که راحت تر و سریع تر محتوای وب سایت شما را خوانده و درک کنند. پیش از این که لینک صفحه ایی از وب سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل ظاهر شود، ربات های هوشمند گوگل وارد وب سایت شما شده، محتوای آن را خوانده، فهرست، دسته بندی و رتبه بندی می کنند و در زمان جستجوی کاربر از دیتابیس گوگل اطلاعات صفحه نتایج جستجو نمایش داده می شود. البته ممکن است تمام این محتوا یکباره فهرست نشود، اما اگر وب سایت شما ساختاری پیچیده و دشوار برای درک این ربات داشته باشد یا اینکه جلوی فهرست کردن صفحات گرفته شده باشد، محتوای وب سایت شما در نتایج جستجوی گوگل لیست نخواهد شد.
6- استفاده از Caching برای افزایش سرعت وب سایت
پلاگین Caching برای هر سایت وردپرسی ضروری است. پلاگین های Caching دو کار مفید انجام می دهند. در مرحله اول، وب سایت شما سریعتر می شود. دوما فشار بر روی وب سرور شما را کاهش می دهند. بیشتر پلاگین های Caching محتویات استاتیک و پویا را کش می کنند تا زمان بارگذاری صفحه کاهش یابد. یکی از پلاگین های فوق العاده این باره برای وردپرس W3 Total Cache است که در سایت های وردپرس استفاده می شود. این ویژگی با ارزش با ذخیره صفحه، ذخیره سازی مرورگر، ذخیره سازی شی، ذخیره سازی پایگاه داده و غیره انجام می شود. جایگزین دیگری برای آن WP Super Cache است که صفحات .html استاتیک ایجاد می کند تا سایت های وردپرسی سریعتر کار کند. هدف کاهش زمان بارگذاری صفحه وب بهبود تجربه کاربر است. موتورهای جستجو همچنین وب سایت های سریع را در SERPs نمایش می دهند. بنابراین، اگر شما وب سایت خود را سریع تر کنید، به طور طبیعی برای سئو خوب است.
7- از CDN برای بهبود کارکرد استفاده کنید
CDN فوق العاده مفید است، مخصوصا برای وب سایت های متوسط و بزرگ با محتویات استاتیک زیاد (مانند تصاویر، جاوا اسکریپت، CSS). اساسا محتوای استاتیک شما را در میان سرورهای متعدد در شبکه ایی گسترده ذخیره می کند و از طریق سرورهایی در اختیار کاربران خود قرار می دهد که در نزدیک ترین مکان به کاربران هستند. این کار سرعت را افزایش می دهد. چون یک سرور نزدیک تر برای دریافت محتوای استاتیک از زمان پاسخ کمتر و عملکرد بارگذاری صفحه سریع تری برخوردار است.
اگر شما نمی توانید خدمات CDN پرداختی استفاده کنید، چند جایگزین رایگان وجود دارد. CloudFlare یک سرویس دهنده بسیار محبوب CDN است که طرح رایگان ارائه می دهد، هرچند سرویس آنها تا حدودی تکنیکی متفاوت است، و باید تمام صفحات وب را در سرورهای خود ذخیره کرده و خدمات به طور مستقیم از سرورهای آن انجام شود. وب سایت شما باید از CDN استفاده کند بدون توجه به نوع CDN، مخصوصا اگر سایت WordPress شما در حال رشد باشد و درخواست بیشتری طلب می کند.
8- عکس های وب سایت را بهینه سازی کنید
عکس ها و تصاویر فایل هایی هستند که نسبتا حجم بالاتری دارند. بارگذاری تصاویر در کامپیوتر کاربران می تواند به علت همین حجم بالا کند و با سرعت پایین انجام شود. بنابراین یکی از مهم ترین بهینه سازی ها همین فایل ها هستند.
شما می توانید برای این بهینه سازی در همان ابتدا سایز عکس ها را به اندازه مورد نیاز کوچک کرده و سپس آن را فشرده کنید. شما برای این کار می توانید از ابزارهای آنلاین رایگان و پرداختی استفاده کنید. پس همیشه توجه داشته باشید که هیچ گاه عکس بهینه سازی نشده در وب سایت بار گذاری نکنید.
9- عنوان صفحات را بهینه سازی کنید
عناوین همچنان تأثیر قابل توجهی روی SERPs دارند، بنابراین عنوان مشروح با کلمات کلیدی، مزیتی است که باعث افزایش رتبه در صفحه نتایج جستجو می شود. کلمات کلیدی کم رقابت در عنوان می تواند تا شانس بیشتری برای رتبه بندی بالا در SERPs پیدا کنند. اما شما باید مطمئن شوید که افراد آنها را جستجو می کنند. شما می توانید از Planner Keyword Adwords برای بررسی آمار جستجوی در سطح جهانی و سطح رقابتی کلمات و عبارات کلیدی استفاده کنید.
10- از دکمه های شبکه های اجتماعی در وب سایت استفاده کنید
اکثر موتورهای جستجو از جمله گوگل از وب سایت های شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، Google+ و غیره کمک می گیرند تا تعیین کنند که واکنش های دریافتی یک صفحه وب از طرف کاربران واقعی چگونه است. هنگامی که شما یک لینک را در فیس بوک دوست دارید یا پستی را در توییتر دوست دارید آن را دوباره پست می کنید، یا پستی را که دوست داشتید به آن امتیاز می دهید، درست است؟ موتورهای جستجو امروزه پست هایی با واکنش های مثبت اجتماعی را در اولویت های بیشتر قرار می دهند. برای شبکه های اجتماعی پاداش می تواند ترافیک افزایش یافته از طریق محتوای شما باشد. شما می توانید دکمه های به اشتراک گذاری شبکه های اجتماعی را در وب سایت خود ایجاد کرده و از مزایای آن بهره ببرید.
11- قالب وردپرس را بهینه کنید
در وردپرس استفاده از قالب آماده بسیار مرسوم است. این قالب ها با کیفیت ها و قیمت های متفاوتی در بازار به فروش می رسند. مسئله اکثر قالب های آماده این است که تولید کنندگان آن حرفه ایی نبوده یا قالب های خارجی هستند که ترجمه شده اند. بیشتر این قالب ها محدودیت هایی در ویرایش، توسعه و سئو در خود دارند که شما را همیشه وابسته به تولید کننده قالب نگه می دارند. بنابراین در زمان تهیه قالب از کیفیت آن اطمینان حاصل کنید. قالب های با کیفیت یا به طور بهینه توسعه داده شده اند یا به شما اجازه هر گونه بهینه سازی را می دهند. برای همین کارشناسان ما در دارکوب به سفارش مشتری قالبی را توسعه می دهند یا قالب های آماده ایی را در اختیار مشتری قرار می دهند که در آینده برای بهینه سازی و توسعه بیشتر مشکلی نداشته باشند.
12- استفاده از طراحی واکنش گرا
طراحی واکنش گرا یا Responsive راه حل پیشنهادی گوگل برای سازگاری وب سایت ها با صفحه نمایش دستگاه ها موبایل و تلویزیون های هوشمند است. طراحی واکنش گرا نسبت به صفحه نمایش کاربر صفحه وب سایت تطابق داده تا تجربه کاربری مطلوب تری حاصل شود. گوگل نیز این نوع طراحی را در وب سایت شناسایی می کند. تا وب سایت های مناسبی را به کاربران موبایل نمایش دهند. (بیش از 50 درصد کاربران امروز از دستگاه موبایل برای مرور اینترنت استفاده می کنند) پس بهتر است که وب سایت خود را با این روش طراحی بهینه سازی کنید تا در ترافیک این دسته از کاربران را که از موتورهای جستجو به وب سایت شما هدایت می شوند را از دست ندهید.
13- لینک های خراب وب سایت را اصلاح کنید
وجود تعداد زیادی از لینک های خراب (لینک هایی که دیگر کار نمی کنند) در وب سایت در زمان بررسی سایت شما توسط موتورهای جستجو نشانه خوبی برای سئو نیست. وب تنها با ارتباط لینک ها است که معنا پیدا می کند. بنابراین در صورت وجود لینک خراب وب سایت شما ممکن است از سوی موتورهای جستجو مورد بی توجهی یا حتی جریمه قرار بگیرد. بنابراین بهتر است که هر چند وقت یکبار با کمک ابزارهای بررسی لینک، سلامت لینک های داخلی سایت خود را بررسی کرده و برای اصلاح آن ها اقدام کنید.